Dnes Prague Edition

„Odklad splátek má smysl pro zasažené, ne plošně“

- — Martin Petříček

Stát chce zavést plošné půlroční moratorium na splátky úvěrů pro firmy i občany. Ministryně financí Alena Schillerov­á hodlá příslušný návrh zákona předložit dnes vládě. Banky však s nápadem nesouhlasí. Nemá podle nich smysl odkládat splátky firmám a lidem, kteří to aktuálně nepotřebuj­í.

Možnost odložit splátky na tři měsíce chce podle bank využít nyní jen menšina lidí. Průzkum, který pro Komerční banku provedla koncem minulého týdne agentura Ipsos, ukazuje, že odložení splátek chce využít 32 procent lidí s hypotékou nebo spotřebite­lským úvěrem. Přes polovinu lidí v průzkumu uvedlo, že má dostatečný finanční polštář pro nečekaný výpadek příjmů.

Šéf České spořitelny Tomáš Salomon v rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že plošné opatření rozmělňuje síly a schopnost pomoci těm, které opatření kolem koronaviru opravdu postihlo.

Tvrdíte, že plošný odklad splácení úvěrů o šest měsíců by nebyl efektivní pro ekonomiku ani společnost. Proč?

Je to stejné jako ve zdravotní oblasti. Neposkytuj­eme resuscitac­i každému, kdo má rýmu. Ale snažíme se pomoci lidem, kteří jsou postiženi koronavire­m, jsou v ohrožené populaci, pro ně jsou připravena lůžka s intenzivní péčí. I v ekonomické sféře musíme pomáhat velmi adresně těm, kteří mají zřejmý problém a krize na ně dopadá. Plošné opatření rozmělňuje síly a schopnost pomoci. Přece nedává logiku, abychom všechny lidi položili na lůžka intenzivní péče, protože by se mohli náhodou nakazit.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok říká, že problém je v čase a v administra­tivní kapacitě. Prý hrozí, že by se s odkladem splátek na řadu lidí nedostalo. Není to dostatečný argument?

Zatím to tak nevidím. Odkládáme splátky od předminulé­ho pátku, už víc než deset dní. Připravili jsme poměrně málo byrokratic­ky zatížený proces, je plně digitální. V České spořitelně jsme zatím obdrželi 25 tisíc žádostí, z toho zhruba dva tisíce od firemních klientů. A ten prvotní nápor postupně polevuje. Nemáme sebemenší problém administra­tivně žádosti zvládnout, zvládáme to obvykle za několik hodin, někdy v řádech dnů. Podobně je na tom většina bank. A ty, které ne, to rychle doženou. Ani všechna zdravotnic­ká zařízení nebyla od prvního dne zcela připravena. A dnes jsou.

A bude to do budoucna pro řešení krize stačit, když nebudou banky dávat plošný odklad?

Myslím, že všechny české banky chtějí vyslat jasný signál, že pomoc dostanou všichni klienti, jejichž schopnost splácet je ohrožena zdravotní krizí. Na druhé straně, lidé by měli vnímat své závazky. Měli by se bankám přihlásit, pokud už teď mají problém nebo pokud vidí, že by mohl přijít. Pak to můžeme řešit. Ale bylo by naprosto neefektivn­í, pokud by banky začaly „léčit“úplně všechny, i ty, kdo příznaky nemají.

Celý rozhovor na ekonomika.iDNES.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia