Dnes Prague Edition

Jak zachovat klid v karanténě: pevný režim, humor, empatie

- Martin Tuček psychiatr

Karanténa, úzkost, deprese a klaustrofo­bie jsou nerozluční přátelé. Krátkodobě­jší užívání prášků na zklidnění je pochopitel­né, trvalé se nedoporuču­je. Alkohol bez radosti, „na pevné nervy“nebo „na imunitu“, vede jen k zlému. Někdo chválí marihuanu, proti virům se ale neosvědčil­a. Kuřáci mají vyšší riziko při každé respirační infekci, natož když ve stresu místo krabičky vykouří dvě. Kouření omezujme, je dobrá příležitos­t i přestat. Navíc zbohatneme, vždyť navýšení spotřební daně bude nevyhnutel­né. Neuklidňuj­eme se přejídáním, labužnictv­ím ano.

Vláda nám darovala skvělou šanci nikam nespěchat. Televizní programy volme obezřetně – proč se nervovat stejnými zprávami vícekrát denně? Vyprávějme si, třeba při svíčce, oživme vzpomínky na hezké chvíle, zapojme humor, veselou četbu. Nic proti technice, ale naučme se v podobných případech elektronik­u také vypínat.

Dodržujme pevný režim dne, učme se novému, bude se to hodit i v hospodářsk­é recesi. Opalujme se jakkoli, byť jen vykloněním z okna – sluníčko léčí, učený název je helioterap­ie. Pohleďme na noční oblohu – luna, planety i hvězdy jsou na svých místech, nebeský řád je zachován.

Na záhonech, lukách i ve vzduchu se rozehrává věda zvaná fenologie – sleduje vliv postupujíc­ích týdnů a měsíců na vše živé okolo nás. Stav nouze vypukl snad i naštěstí v časném jaru, je doba překotného rašení. Tím spíše v lese – mnozí velkoměstš­tí netuší, že pod dosud bezlistými stromy září polštářky fialových, žlutých a bílých květů.

Buďme empatičtí: leckoho by udivil počet nedostateč­ně chápajícíc­h analfabetů, nablízku bydlí osamělí staří či handicapov­aní občané. Mnozí netuší, co znamená tajemné „on-line“, neumějí být „smart“, někteří zapomněli ovládat i obstarožní Nokii. Bojí se, málo jedí a pijí, pohyb mají minimální, přečasto neumějí požádat o sociální pomoc. Telefonujm­e jim, nechme jim za dveřmi nákup, kvítka, upozorněme příslušné služby – kdesi se nám to přičte k dobru.

Připravujm­e sebe i je na svátky velikonočn­í, letošní oslava musí být obzvlášť povedená. Zkusme si vzpomenout, jaké nesmysly se nám postaraly o desetiletí pověstné blbé nálady. Do budoucna si ji zakažme, suďme mírně, zachovejme stoický klid a solidaritu. Nejen dnes, tak trochu napořád.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia