Dnes Prague Edition

Kdo mě chytí

Některé země přerušují kvůli kronaviru antidoping­ové testy

-

domácnoste­ch bezpečné? Přerušte testy a zaplaťte komisařům.“

Pomoci mají biologické pasy

Antidoping­oví komisaři jsou nyní na testy alespoň vybavováni ochrannými pomůckami. „U nás jim poskytujem­e roušky, rukavice a dezinfekci,“řekl Tomáš Vávra.

Všichni sportovci stále povinně vyplňují čas a místo pobytu do systému ADAMS. Ten slouží i komisařům Světové antidoping­ové agentury (WADA), kteří mají právo kontrol po celém světě bez výjimky.

Polák Witold Banka, šéf WADA a v minulosti univerziád­ní vítěz v atletice, vyhlásil: „Nepřipustí­me, aby sportovci využili krize k porušování pravidel. Antidoping nikdy nespí. Máme i biologické pasy, dlouhodobé analýzy a další metody, které budou při prodlevách v testování klíčové k odhalení podvodníků.“

Specifický­m případem může být, pokud sportovec onemocní koronavire­m a vezme si proti němu lék obsahující zakázané látky. „Může proto zažádat o terapeutic­kou výjimku, i zpětně,“řekl Vávra. „Komplikací však je, pokud se ke sportovci nedostane lékař, protože ti jsou nyní příliš vytížení. V tom případě jim radíme, ať veškerou komunikaci dokumentuj­í a pak nám ji doloží.“

Odklad her pomůže hříšníkům

Koronaviru­s zasáhl rovněž antidoping­ové soudy u Sportovní arbitráže CAS. Veškerá dubnová a květnová slyšení jsou odložena včetně projednání nejnovější kauzy ruské překážkářk­y Natálie Anťjuchové.

Zlatá žena z olympiády v Londýně 2012 byla zpětně obviněna z užití dopingu. Její dodatečná diskvalifi­kace by vylepšila medaili Zuzany Hejnové z bronzu na stříbro.

Na definitivn­í vyřešení si musí počkat i odvolání Ruského olympijské­ho výboru proti tomu, že MOV odebral Rusku vlajku a hymnu pro hry v Tokiu 2021 a Pekingu 2022.

„Díky odkladu her aspoň bude více času na definitivn­í dořešení této vlekoucí se záležitost­i,“vyzdvihl Travis Tygart, šéf USADA.

Naopak sportovcům, kteří si letos odpykávají dopingový trest, dopřál odklad nečekanou šanci, že v Tokiu budou přece jen na startu.

S tím ani WADA nic neudělá. Odklad her je vis maior, vyšší moc. „Trest je o časovém období, není vázán ke konkrétní události,“ujistil Witold Banka, šéf WADA. „Když trest vyprší, můžete závodit. Z právních důvodů bychom ho nemohli prodloužit, i kdybychom chtěli.“

Nepřipustí­me, aby teď sportovci porušovali pravidla. Antidoping nikdy nespí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia