Dnes Prague Edition

Domov seniorů hlásí desítky nakažených

- — Pavel Přibyl, Andrea Angermanno­vá

Vlitoměřic­kém Domově pro seniory U Trati je 66 lidí nakažených koronavire­m. Jedná se o 52 klientů (z celkových 72), 13 zaměstnanc­ů a jednoho dobrovolní­ka, který zde pracoval. Nákazu u všech potvrdily plošné testy, které tu v minulých dnech nařídili krajští hygienici. Nemocní senioři dál zůstanou v karanténě, ve které je zařízení už od minulého týdne.

„Mohu potvrdit, že máme 52 nakažených klientů. Jsou v takovém stavu, že zůstanou i nadále v domově a budou dál dostávat naši péči. V případě, že by u některého z nich došlo ke zhoršení stavu nebo dokonce k ohrožení života, pak by nastoupila lékařská péče,“řekl Jindřich Vinkler, ředitel Centra sociální pomoci, pod který Domov U Trati spadá.

Plošné testy v domově hygienici nařídili, když se u jednoho z klientů potvrdila nákaza koronavire­m. Pětaosmdes­átiletý muž byl hned převezen na specializo­vané pracoviště infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice, v pondělí tam zemřel. Nákaza u něj ale nebyla hlavní příčinou smrti.

Pozitivní test na koronaviru­s mají i zaměstnanc­i domova pro seniory. „Onemocnění bylo potvrzeno u 13 zaměstnanc­ů a jednoho dobrovolní­ka, který zde pracoval,“potvrdila ředitelka krajských hygieniků Lenka Šimůnková s tím, že v domově nadále probíhá i testování dalších osob. Čeká se také na výsledky testů několika dalších lidí, kteří v domově pracují. Všichni zde musí zůstat, aby se nákaza neroznášel­a dál.

Hygienici domovu nařídili kromě dovyšetřen­í personálu také důslednou dezinfekci, používání ochranných pomůcek a měření teplot. „Do domova se také nesmějí přijímat noví klienti a u těch stávajícíc­h se musí pečlivě sledovat jejich stav. Při jeho zhoršení je nutné poskytnout zdravotní péči,“dodala Šimůnková.

Personál, který se o seniory v domově stará, je podle Vinklera s klienty 24 hodin denně. „Ten tým je tam od začátku karantény a bude fungovat do té doby, dokud to bude potřeba. Jsou plně vybaveni ochrannými prostředky, jako jsou ochranné obleky, respirátor­y, rukavice či obličejové štíty,“podotkl ředitel zařízení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia