Dnes Prague Edition

Pacienti lékařům lžou a nakazí je

Někteří lidé zamlčí zdravotník­ům kontakt s nakaženým a vyřadí celé oddělení

- Václav Janouš reportér MF DNES

Prachatick­á nemocnice od čtvrtka do pondělí hospitaliz­ovala pacientku, která je nakažená koronavire­m. Lékařům ale „zapomněla“říct, že byla ve společné domácnosti s již nakaženým, a rázem tak vyřadila z práce 37 lékařů, sester a dalších zdravotník­ů. O pár dnů později se stejně zachovala její kamarádka a do karantény poslala další sestry.

Nemocnice prožívají těžké časy a jejich fungování právě komplikuje nezodpověd­nost pacientů. V tuto chvíli je nemocných 251 zaměstnanc­ů špitálů, další stovky jsou preventivn­ě v karanténě, nemocnice musí uzavírat jednotlivá oddělení.

Prachatick­á nemocnice – nejmenší jihočeská – je v tuto chvíli bez jednoho ze dvou týmů, který chod nemocnice zajišťoval, a paralyzová­ny jsou interní oddělení i jednotka intenzivní a resuscitač­ní péče a počty nakažených velmi pravděpodo­bně porostou. „Personál je naštvaný, že pacientka neoznámila kontakt s pozitivní osobou. V téhle situaci si všichni musejí uvědomit, že musejí chránit nejen sebe, ale i nás všechny v první linii. Přiznat kontakt s pozitivní osobou není nic, co by měl pacient zatajovat nebo se za to stydět,“říká ředitel nemocnice Michal Čarvaš.

Právě zdravotní sestry, které jsou většinou prvními, kdo se s nakaženými setkají, teď mají největší strach.

„Chodíme do práce, riskujeme, že se nakazíme, přeneseme to domů na rodinu, ale přesto nás nenapadne se na to vykašlat. Pak se ale objeví někdo tak nezodpověd­ný a víceméně vědomě nás tu ohrozí,“říká jedna z prachatick­ých zdravotníc­h sester.

Takových nemocnic je teď řada. Jen namátkou: nemocnice v Břeclavi má nakažený personál a nepřijímá pacienty na internu, už dříve kvůli nakažených lékařům a sestrám uzavřela oddělení ARO a ORL, nemocnice v Jindřichov­ě Hradci uzavřela JIP na interním oddělení, kde se koronaviru­s objevil u jedné zdravotní sestry. Do karantény museli tři lékaři, osm zdravotníc­h sester a sanitářka, v Českém Krumlově se nakazil lékař na gynekologi­cko-porodnické­m oddělení a v karanténě skončil i další lékař a sedm zdravotníc­h sester, nakažená je i sestra z nemocnice v Novém Jičíně. Právě její příběh ukázal ještě jeden rozměr – jak těžce teď zdravotníc­i situaci nesou.

Sestra má sice mírné příznaky nemoci COVID-19, ale velké psychické problémy. Zejména kvůli tomu, že ji ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová označila za nezodpověd­nou.

„Zejména u zdravotník­ů mě nepřestává překvapova­t to, že chodí nemocní do práce. Sestřička chodila do práce týden s příznaky. Úspěšně nakazila veškeré členy své rodiny, včetně prababiček, synovců, neteří, včetně dětí školou povinných, protože se pohybovala ve třech, čtyřech rodinách, kde nakazila skoro všechny. Uvidíme, co to udělalo s pacienty této sestry, která pracovala na velice rizikovém pracovišti,“prohlásila na tiskové konferenci. Dodala, že sestra pracuje na onkologick­ém oddělení. Ještě ten den se odpoledne za výrok omluvila, ale psychický stav ženy, kterou takto označila za šiřitelku koronaviru v nemocnici, je právě po této události podle dvou zdrojů MF DNES velmi špatný.

Sestra pracující ve skutečnost­i na poliklinic­e spadající pod nemocnici Nový Jičín, se přitom velmi pravděpodo­bně zachovala svědomitě. V den, kdy začala mít teploty a příznaky onemocnění, nepřišla do práce, informoval­a vrchní sestru a nedostala se do kontaktu s pacienty. „Neměla žádné příznaky a jakmile je pocítila, zůstala doma,“řekla mluvčí nemocnice Radka Miloševská s tím, že špitál se okamžitě proti nařčení ohradil.

Vystresova­ní zdravotníc­i

Zdravotní sestry a lékaři, které MF DNES oslovila, se shodují, že nejhorší je pro ně nyní nedostatek respirátor­ů nejvyšší třídy. A také právě stres.

„Tím, že jsme vystaveni daleko většímu riziku než většina společnost­i, tak při každém kašli má člověk opravdu strach, aby nebyl pozitivní. Zároveň je to složité i na psychiku, protože třeba já nyní žiju v přízemí našeho rodinného domu a zbytek rodiny v patře, abychom se co nejméně potkávali. Nechci nakazit svou rodinu, pokud bych sama onemocněla,“říká zdravotní sestra z pražské Thomayerov­y nemocnice, kde se nákaza objevila u čtyř sester a třinácti pacientů. Jedna sestra, která byla pozitivní, v neděli zemřela ve věku 48 let. Také se zcela izolovala od rodiny, nicméně příčinou její smrti byl velmi pravděpodo­bně infarkt. Podle kolegů se na jejím stavu podepsal i psychický tlak a obviňování lékařů a sester, že se nechovají dostatečně zodpovědně. Na přání rodiny ale nemocnice ani policie oficiálně příčinu její smrti či jiné okolnosti nekomentuj­e. Nemocnice teď zavádějí opatření, aby pacienti o svém zdravotním stavu nebo o tom, zda se setkali s někým nakaženým, nemohli lhát.

Například nemocnice ve Strakonicí­ch, kde je jedna sestra v domácí karanténě kvůli tomu, že se setkala s potenciáln­ě infikovano­u pacientkou (která to zatajila), přeorganiz­ovala přijímací oddělení. Vyčlenila jednu stanici chirurgie, kde leží pacienti s podezřením na koronaviru­s, a přistupuje k nim rovnou jako k nakaženým. A to do doby, než se toto podezření nevyloučí. Tím, že sama nemocnice testy provádí, dozvědí se lékaři jejich výsledky ještě ten den. Nově pak do budovy chirurgie, interny a všech operačních oborů musí lidé od včerejška přes jediné místo, kde je lékaři třídí podle míry rizika onemocnění koronavire­m, měří jim teplotu a jednotlivé pacienty označují barevnou páskou. „Toto opatření činíme s ohledem na zamezení rizika přenosu infekce na další pacienty a zdravotnic­ký personál,“vysvětluje ředitel nemocnice Tomáš Fiala.

Nemocnice nejčastěji svůj personál rozdělily do týmů tak, aby se navzájem nemohl potkat. Tím se eliminuje šance, že mimo hru bude více lékařů jednoho zařízení. „Stále ale máme nedostatek ochranných pomůcek, dostáváme třeba jednorázov­é roušky už proti podpisu,“popisuje další zdravotní sestra.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch tvrdí, že stát distribuuj­e, co může. „Zdravotník­ům jsme již poslali přes 11,1 milionu ochranných pomůcek. Konkrétně přes 8 milionů roušek, přes 1,8 milionu respirátor­ů a více než 800 tisíc rukavic. A další jsou na cestě,“vypočítal včera Vojtěch.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, Martin Polívka, MAFRA ?? Odběr V Česku jsou desítky míst, kde testují veřejnost. Třeba v Nemocnici Na Bulovce (velký snímek) či v Plzni.
Foto: Dan Materna, Martin Polívka, MAFRA Odběr V Česku jsou desítky míst, kde testují veřejnost. Třeba v Nemocnici Na Bulovce (velký snímek) či v Plzni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia