Dnes Prague Edition

Lék zřejmě zabral. Pacient se už probral a uzdravuje se

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Dlouho jeho krev okysličova­ly jen přístroje a nahrazoval­y funkci těžce zasažených plic. Nyní se však pražský taxikář, který se počátkem března nakazil novým koronavire­m a ocitl se v kritickém stavu, začíná uzdravovat. Jako jediný u nás totiž dostal experiment­ální lék Remdesivir. „Pacient je při vědomí a ve velmi pokročilém odvykacím režimu umělé plicní ventilace. Je ve fázi rehabilita­ce a dá se říci uzdravován­í,“potvrdil včera jeho ošetřující lékař Martin Balík z Kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Lékaři teď budou u třiapadesá­tiletého pacienta postupně testovat jeho schopnost dýchat samostatně i bez pomoci přístrojů.

Experiment­ální lék Remdesivir však podle Balíka nemusel být jedinou příčinou zlepšení pacientova stavu. „Doteď nevíme, jestli skutečně lék Remdesivir byl to zásadní, co pomohlo. Máme jiné ukazatele, jež říkají, že jde o velice komplexní úzdravu, a tudíž bych se k léku tolik neupínal,“doplnil Balík.

Pacient infuze léku dostával nitrožilně po dobu deseti dnů, poslední ampuli lékaři podali ve čtvrtek.

Původně měl uzdravovat pacienty nakažené viry ebola a marburg. Později se ukázalo, že lék Remdesivir kalifornsk­é společnost­i Gilead je účinný také proti virům SARS a MERS. Dnes se na něj upírají naděje při léčbě nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový koronaviru­s. Tím se u nás nakazily už skoro čtyři tisíce lidí.

Zatím jediný pacient, kterému byl experiment­ální lék u nás podáván, byl pražský taxikář. Splnil všechny podmínky včetně té, že pacient musí být odkázán na pomoc umělé plicní ventilace. Zdaleka ale nemusí být poslední, komu by mohl remdesivir pomoci. Evropská léková agentura se totiž dohodla se společnost­í Gilead na jednotném postupu, aby se k léku za stejných podmínek dostaly všechny členské státy. Nově je dohodnuto, že cílovou skupinou pro podání remdesivir­u budou dospělí a děti od 12 let s minimální váhou 40 kilogramů, kteří onemocněli novým koronavire­m a vyžadují ventilaci. Pacientům by měl být lék dostupný v rámci takzvaného programu „soucitného použití“. „Jsme si vědomi aktuální naléhavé situace, stanovisko pro ministerst­vo zdravotnic­tví, v němž zapojení do programu podpoříme, připravuje­me a bezodkladn­ě vydáme,“řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

V testovací fázi je i použití krevní plazmy, kterou by nakaženým poskytoval­i lidé, kteří nemoc COVID-19 prodělali, a jejich plazma tak obsahuje dostatek protilátek. V Číně již k podání skoro dvě stě padesáti lidem došlo, u části pacientů se zdravotní stav zlepšil. Plazma je ve hře i u nás a připravuje se postup jejího použití. Podobná léčba se dříve testovala i u nemocných s krvácivou horečkou ebola.

Další naději pro lidi s nemocí COVID-19 nabízejí léky proti malárii. Takzvaný hydroxychl­orochin, který je obsažen v léku Plaquenil, totiž nejspíš zkracuje dobu vylučování viru. Ministerst­vo zdravotnic­tví už proto omezilo předepisov­ání tohoto léku, aby jej bylo dost pro pacienty s koronavire­m. „Lék brání adhezi (ulpívání) viru k lidským buňkám, k průniku do organismu,“popsal jeho účinek vedoucí lékař Kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny 1. LF UK a VFN v Praze Martin Balík.

Nutno však dodat, že i u tohoto přípravku jde o experiment­ální použití, k léčbě nemoci COVID-19 schválen není. Přesto jej lékaři nemocným i u nás podávají.

Nárůst zpomaluje

Včera večer bylo u nás nakažených lidí už skoro čtyři tisíce a další budou dál přibývat. Přesto jsou z dlouhodobé­ho pohledu čísla přírůstků příznivá. Data ukazují, že denní počty nových nemocných se zvedají pomalu, ačkoli hodnoty v čase velmi kolísají. „Denní nárůsty nejsou nijak rostoucí, spíše klesající, což je jedna z pozitivníc­h zpráv,“komentoval data už v úterý ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky ČR Ladislav Dušek. Ještě v úterý sice statistici zaznamenal­i 307 nově diagnostik­ovaných, ale další dva dny čísla už klesala.

Mírný optimismus také dodává vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka. Podle něj bychom roušky mohli odložit do začátku podzimu. „Ještě chvíli vydržte. Vím, že je to nepříjemné,“dodal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia