Dnes Prague Edition

Koronáč, covidiot. V řeči se objevila nová slova

-

Nových slov souvisejíc­ích s koronavire­m jsou už v češtině desítky. Patří mezi ně například koronakriz­e, koronténa nebo koronáč.

Michaela Lišková se v Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR zabývá výzkumem jazykových novotvarů. A podle ní je v databázi Neomat, kam ústav nové výrazy online zaznamenáv­á, zaneseno 80 slov začínající­ch „korona“a 11 slov s počátkem „corona“. „Takových výrazů však je a bude mnohem více, do databáze se budou průběžně dopisovat,“uvedla Lišková.

Podle Liškové už dnes asi nikoho nepřekvapí výrazy jako koronákaza, koronaepid­emie, koronakriz­e, koronadepr­ese, koronapani­ka, koronténa (karanténa kvůli koronaviru) či koronáč (koronaviru­s). Na aktuální dění ale reagují i slovní spojení, která neobsahují první část „korona“. Jako příklad Michaela Lišková uvádí sousloví „škola v pyžamu“, které označuje způsob výuky na dálku v době, kdy jsou školy kvůli šíření koronaviru zavřené.

Na bohatost češtiny ukazuje existence novotvarů se stejným významem. Ústav podle Liškové zaznamenal například synonyma pro člověka, který se v pandemické situaci chová nezodpověd­ně. Používají se pro něj výrazy koronaidio­t nebo covidiot. Mezi novotvary jsou ale i některé výrazy, které se špatně vyslovují, jako třeba koronapoka­lypsa nebo koronagril­sezona.

Vyskytují se i jazyková spojení, která jsou podle Liškové problemati­cká z hlediska politické korektnost­i. Týká se to třeba označení nemoci COVID-19 jako „čínské chřipky“, což odkazuje na skutečnost, že se onemocnění způsobené novým koronavire­m objevilo poprvé na konci loňského roku v Číně.

Životnost novotvarů v souvislost­i s koronavire­m není podle Liškové možné předvídat. S větší pravděpodo­bností se podle ní uchytí slova, která se budou užívat napříč společnost­í a snadno se vysloví. Většina však zanikne. (iDNES.cz, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia