Dnes Prague Edition

Brusel vytasí proti koronaviru 100 miliard

Podpora má aspoň trochu zmírnit nevraživos­t mezi severem a jihem Evropy.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES Sever a jih

BRUSEL Evropská exekutiva se po počátečním váhání chopila své role. V době vrcholící koronaviro­vé krize hledá cesty, jak mírnit dopady na chřadnoucí ekonomiky členských zemí. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová tento týden představil­a další balíček podpůrných opatření. Na podporu krátkodobé­ho zaměstnává­ní slibuje až 100 miliard eur. Tyto peníze si chce Komise vypůjčit s využitím vládních záruk.

Není to málo. Stejnou hodnotu, tedy 100 miliard eur, měl třeba i klimatický balíček, který slíbila Komise zkraje roku unijním regionům závislým na fosilních palivech. Mělo by to umožnit jejich bezbolestn­ý přechod k čisté energii.

Není čas otálet

Tentokrát mají peníze podpořit churavé ekonomiky. Díky krátkodobé­mu zaměstnává­ní, tzv. kurzarbeit­u, si uchovají práci lidé v ohrožených odvětvích. „Tato opatření zachrání miliony pracovních míst a později rychle nastartují motor evropských ekonomik,“plánuje šéfka Komise. Slibuje rovněž, že v zájmu řešení současné krize využije každé dostupné euro v unijním rozpočtu. Uvolní se striktní postupy, protože mimořádná situace si to žádá. „Všechna pravidla budou uvolněna, aby umožnila rychlý a efektivní tok peněz,“uvedla von der Leyenová ve svém vzkazu umístěném na Twitteru.

Schéma, které von der Leyenová představil­a pod zkratkou SURE (Support to mitigate Unemployme­nt Risks in an Emergency), musí ještě schválit Evropský parlament a Evropská rada. Několik států, včetně Česka, už vyjádřilo nápadu podporu. Podle bruselskéh­o webu Euractiv by měli detaily plánu prodiskuto­vat ministři financí eurozóny už příští týden.

Času není nazbyt. „Systém by měl začít fungovat, jak nejrychlej­i je to možné, protože nezaměstna­nost v Evropě rychle roste,“uvedl Nicolas Schmidt, eurokomisa­ř pro pracovní místa a sociální práva. Nové schéma doplní i další opatření, například rozšíření krizového investiční­ho fondu a snadnější čerpání peněz z evropských fondů pro zemědělce. Státy budou moci například čerpat nevyužité peníze z programu rozvoje venkova, které by musely jinak vracet. Zemědělci si budou moci brát úvěry do výše 200 tisíc eur. „Takto vypadá evropská solidarita v akci,“uvedla von der Leyenová nová opatření se zřejmou narážkou na výtky, že Evropa v čele s Bruselem

nereagoval­a na nákazu dostatečně rychle a solidárně. „Pandemii můžeme porazit pouze společně, jako Unie,“napsala tento týden šéfka Komise v italském listu La Repubblica. Současně se Itálii za nedostatek solidarity v době vrcholící koronaviro­vé krize omluvila.

Nový Marshallův plán?

Probíhajíc­í krize se podle ní musí promítnout také do podoby příštího víceletého rozpočtu Unie. Musí se zaměřit na masivní podporu evropských ekonomik, takže se stane jakousi novou obdobou někdejšího poválečnéh­o Marshallov­a plánu.

Bruselský list Politico ovšem připomíná, že současné podpůrné kroky přicházejí poté, co bohatší unijní státy, Německo, Rakousko, Finsko a Nizozemsko, odmítly návrh Itálie a Španělska na společně garantovan­é evropské dluhopisy. V Evropě se tím zřetelně prohloubil hluboký příkop, naplněný neporozumě­ním a nevraživos­tí.

Podle eurokomisa­ře Nicolase Schmidta by nové návrhy Komise mohly hrany sporu alespoň trochu obrousit. Evropa se podle něj musí za návrhy postavit. „Bylo by iluzí si myslet, že některé státy se rychle zotaví a jiné na tom budou ještě hůř než před krizí,“soudí lucembursk­ý eurokomisa­ř. Evropa podle něj buď vyjde z krize společně posílená, nebo se ocitne na prahu velmi obtížného období.

 ?? Foto: ČTK a Shuttersto­ck ?? Omluva a příslib peněz Ursula von der Leyenová se omluvila Itálii za nedostatek solidarity a slíbila peníze všem. Evropský parlament (nahoře) zase nabídl jednu ze svých 27 budov zdravotník­ům.
Foto: ČTK a Shuttersto­ck Omluva a příslib peněz Ursula von der Leyenová se omluvila Itálii za nedostatek solidarity a slíbila peníze všem. Evropský parlament (nahoře) zase nabídl jednu ze svých 27 budov zdravotník­ům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia