Dnes Prague Edition

Krátce ze světa

-

● Už přes milion

Na světě byl včera už více než milion nakažených lidí. Z toho čtvrtinu tvořili Američané. A Španělsko dohnalo Itálii, odpoledne se blížilo už k cifře 120 000. Ve Španělsku zemřelo za jediný den 932 lidí. Dosud nejhorší bilanci v počtu obětí měla včera Británie, 684 lidí. V Německu bylo již 80 000 nakažených (přes tisíc mrtvých), v Rakousku 11 300 nakažených a ve Švýcarsku registrova­li 19 400 nakažených lidí.

● Itálie: na dobré cestě

Itálie je podle epidemiolo­gů na dobré cestě z nejhorší fáze epidemie. Omezení volného pohybu ale přesto budou trvat až do května. Pandemie už dosáhla svého vrcholu – počty nově nakažených se stabilizov­aly a brzy by měly začít výrazněji klesat.

● New York: nosit roušky Newyorský starosta Bill de Blasio vyzval obyvatele, aby si na veřejnosti zakrývali nos a ústa podomácku vyrobenými rouškami, šálami či šátky. K témuž už byli vyzváni také obyvatelé Los Angeles. Federální vláda zvažuje, zda totéž nedoporučí všem Američanům.

● Merkelová měla dobrý den Kancléřka Angela Merkelová ukončila karanténu a současně se dozvěděla, že s prací vlády je spokojeno 63 % občanů. A s tím, jak vláda zvládá epidemii, je spokojeno či velmi spokojeno 72 % lidí. Obliba Merkelové je na 64 %.

● Trump je O. K.

Americký prezident Donald Trump se nechal podruhé testovat na koronaviru­s. Výsledek byl opět negativní, oznámil Bílý dům a dodal, že nemá žádné příznaky.

● Slováci testují Romy Slovenská armáda začala testovat Romy v osadách na východě země. Úřady se obávají, že vzhledem k nízkým hygienický­m standardům by se tam mohla rozhořet epidemie. Za rizikové bylo označeno 1 044 lokalit, ve kterých žije přes čtvrt milionu lidí. Na Slovensko se kvůli koronaviru vrátilo 1 400 Romů ze zahraničí a u více než dvou stovek byly zjištěny příznaky nemoci.

● Poláci se hádají o volby

Polští politici vedou spor o volby v dobách koronaviru. Odmítání ze strany polské opozice i některých ústavních expertů se zatím dočkal včerejší návrh vicepremié­ra Jaroslawa Gowina namísto květnových prezidents­kých voleb, ohrožených epidemií koronaviru, prodloužit z pěti na sedm let mandát stávajícíh­o šéfa státu Andreje Dudy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia