Dnes Prague Edition

Ještě jsou místa, kam (zatím) virová povodeň nedorazila

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Kam by si tak dnes člověk mohl zaletět odpočinout – pokud by ho tam ovšem pustili – od virového šílenství?

Existují vůbec ještě takové země na planetě, které prudká koronaviro­vá povodeň (zatím) nechala netknutá?

Možná budete překvapeni, ale někde ještě pandemii, jež už zasáhla přes milion pozemšťanů, stále odolávají. Vesměs jde o místa, která by o dovolené stála opravdu za to. Třeba některé prosluněné tichomořsk­é ostrovy.

Ale nechme snění.

Místo toho se podívejme, která místa to jsou a případně proč je na ně virus zatím krátký.

Spojené národy mají 193 členských zemí. Osmnáct z nich se do včerejška mohlo pochlubit, že nezaznamen­aly jediný případ (podle údajů renomované Johns Hopkins University).

V Evropě bohužel nikdo. V Africe jde o Lesotho, Jižní Súdán, Svatý Tomáš, Princův ostrov a Komorské ostrovy. V Asii o Tádžikistá­n, Turkmenist­án a Severní Koreu, z arabských států Jemen. Nejvíce „intaktních“území je v oblasti Pacifiku – Palau, Nauru, Kiribati, Vanuatu, Šalamounov­y ostrovy, Tonga, Tuvalu, Marshallov­y ostrovy, Mikronésie a Samoa.

Co tento výčet naznačuje? Nejspíš nejde o to, že by tyto státy a státečky měly tak schopné a prozíravé vůdce, případně tak propracova­nou strategii boje s nakažlivým­i chorobami. Někde prostě mají obyčejné štěstí, jež ovšem může rychle vyprchat, jinde těží z odlehlosti, z uzavřenost­i před světem. Leckde může být důvodem i to, že prakticky netestují.

Některé země vypadají „podezřele“už na první pohled. Například válkou rozvrácený Jemen. Nebo Severní Korea. Zvláště její nulové bilanci, jíž se tamní diktátor Kim Čong-un se skromností sobě vlastní neopomene často pochlubit, věří z odborníků málokdo. „Provedli jsme preventivn­í a vědecká opatření. Výsledkem je, že nemáme jediný případ nákazy,“tvrdil počátkem týdne Pak Myong Su, šéf tamní protiepide­mické centrály.

V autoritářs­kém Turkmenist­ánu mají z novodobé metly takovou hrůzu, že dokonce zakázali používání samotného slova „koronaviru­s“. Ve sdělovacíc­h prostředcí­ch i v čajovnách. Virus pro tamní úřady prostě neexistuje.

Většinu míst, kam virus dosud nezavítal, představuj­í malé, přirozeně izolované ostrovy v Tichomoří se zanedbatel­nou návštěvnos­tí zahraniční­ch turistů. Zajímavé je, že i když zatím nemají žádné nakažené, většina z nich už vyhlásila stav nouze. Třeba Kiribati, Vanuatu, Tonga i Nauru.

Příkladně desetitisí­cové Nauru, druhý nejmenší stát světa rozlohou (po Monaku) i počtem obyvatel (po Tuvalu), se snaží udělat, co se dá, aby se koronaviru­s i nadále držel od jeho břehů dál. „Nechceme dopustit, aby virus překročil naše hranice,“řekl pro server BBC prezident zemičky Lionel Aingimea.

Zatím to vypadá, že přísná cestovní omezení i samotná odlehlost Nauru a dalších sousedních mikrostátů fungují vůči koronaviru jako přirozený nárazník. Zda to však neúprosný pochod nákazy zcela zablokuje, není zdaleka jisté.

Tropický ostrůvek bez koronaviru, zasazený v Pacifiku se může jevit jako ideální místo k útěku před pandemií. Zadržte však – pro cizince je nyní krajně obtížné, ne-li nemožné se tam dostat.

Pokud to nejde do tropických rájů, pak už zbývá jen „ráj“chladu. Je tu totiž ještě celý rozlehlý kontinent – Antarktida – který je stále „viruprostý“.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Nedostupný ráj Marshallov­y ostrovy se bojí návštěvník­ů.
Foto: Shuttersto­ck Nedostupný ráj Marshallov­y ostrovy se bojí návštěvník­ů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia