Dnes Prague Edition

Nová mise Mosadu: sehnat ventilátor­y!

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

Tajná služba, která proslula tím, že ve světě najde kohokoli. Neschoval se před ní ani hlavní organizáto­r holokaustu Adolf Eichmann, ani teroristé. Teď má ale Mosad novou tajnou misi ve válce s koronavire­m. Shání plicní ventilátor­y, kterých je ve světě kritický nedostatek. A taky respirátor­y, roušky, ochranné obleky pro zdravotník­y anebo testovací soupravy na koronaviru­s v řádu statisíců či milionů.

Důvod zaúkolovat Mosad ale není jen v tom, že v minulosti jeho agenti zvládli akce naprosto mimořádné, jako třeba ukrást pod nosem Íránu archiv o jeho jaderném programu nebo tajně transporto­vat tisíce etiopských Židů ze Súdánu. Izrael totiž s některými státy nemá navázané diplomatic­ké styky, a tak zkrátka není možné, aby od nich potřebné věci koupil oficiální cestou. Například 100 000 testů na koronaviru­s se teď podařilo získat v zemích Perského zálivu. Ty sice Izrael neuznávají, ale na určitých úrovních s ním kontakty mají. Třeba v bezpečnost­ní rovině, neboť i ony mají obavy z Íránu.

„Viděl jsem hodně operací, ale žádná z nich nebyla tak složitá,“řekl televizi Channel 12 agent označený jako Ch. „Na trhu jsou díry, díky nimž se dají plicní ventilátor­y sehnat, a my musíme ty mezery najít,“načrtl postup. Mosad podle něj prověří denně na dva tisíce informací, které se k němu dostanou, a vyhodnotí, které jsou důvěryhodn­é. Pomáhá mu i to, že má kontakty i v těch nejodlehle­jších částech světa.

Podle agenta Ch. neváhá Mosad v chaotické situaci na trhu jiné státy přeplatit nebo jim takzvaně vypálit rybník. Byť má Mosad značné logistické schopnosti, nesnižuje se k tomu, že by do Izraele přesměrová­val zásilky určené pro jiné země.

Místo střel ventilátor­y

Ovšem i Mosad se někdy utne. Za poslední týdny dokázal do Izraele dostat asi půl milionu testovacíc­h souprav na COVID-19, jenže některé z nich nebyly kompletní, a jsou tedy nepoužitel­né. Pokud jde o plicní ventilátor­y, roušky či respirátor­y, je Mosad úspěšnější. Izrael ale nechce být v současné krizi závislý na jiných státech. Proto už jednu z linek, ze kterých sjížděly vojenské střely, uzpůsobil k výrobě plicních ventilátor­ů. Výrobce masek pro případ chemického útoku nyní své produkty zase upravuje na ochranu před koronavire­m.

Izraelci, kteří jsou na Mosad hrdí, však nadšení nejsou. „Proč má Mosad shánět něco, co mohla zajistit vláda, kdyby jednala včas?“říká mi asi šedesátile­tý Beny. Jeho rodina patří k těm, které stály u zrodu Izraele a jsou sekulární. O to více je štve, jak ministerst­vo zdravotnic­tví, roky vedené Jaakovem Licmanem z řad ultraortod­oxních Židů, v současné situaci selhalo. Mosad by podle nich měl dělat jinou práci než shánět něco, čeho by měla mít země dostatek. Zvláště za situace, že izraelští lékaři už roky upozorňova­li na to, že nejsou pro případ nějaké epidemie dostatečně vybaveni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia