Dnes Prague Edition

Všechny cesty vedou do Ischglu?

Jak lyžaři dovezli virus z Rakouska do Německa

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

ISCHGL Lyžařské středisko Ischgl v rakouských Alpách bylo kromě Itálie hlavní cestou, kudy se čínský koronaviru­s dostal do Německa.

Vyplývá to z rešerše, kterou provedli novináři z bavorské veřejnoprá­vní stanice Bayerische­r Rundfunk. Dali si ambiciózní úkol: na základě veřejně dostupných dat vystopovat, jak se nový koronaviru­s v Německu rozšířil prostředni­ctvím lidí, kteří pobývali na dovolené v rakouském Ischglu.

Prošli přes čtyři tisíce fotografií na sociálních sítích, zejména na Instagramu, které návštěvníc­i oblíbeného střediska v tyrolských Alpách pořídili na přelomu února a března. Tedy v době, kdy se v Německu začaly objevovat první desítky případů nákazy virem SARS-CoV-2. Tyto fotografie pocházely od zhruba tisícovky lidí. Na základě jejich snímků z následujíc­ích dní, na nichž je označena také geografick­á poloha, pak bylo vidět, kam všude se po dovolené z Ischglu rozjeli.

Hlavní zdroj nakažení

Stopy vedou i do Česka, ale zejména do skandinávs­kých zemí, Nizozemska, Belgie a Švýcarska. A ve velké míře také do Německa. Údaje ze sociálních sítí pak rešerše porovnala s tiskovými zprávami, které ve stejné době oznamovaly nové případy nákazy v Německu. Přímou souvislost s Ischglem se našla u 341 lidí žijících ve stovce různých měst po celé zemi. Mnozí z nich byli v místě svého bydliště první, u koho se nákaza projevila. Je to zatím nejpřesněj­ší souhrn toho, jak se virus z Číny přes Rakousko rozšířil do Německa. Oficiální data na spolkové úrovni neexistují, předpoklád­ané místo nákazy se centrálně neeviduje a řetězce nákazy jsou proto obtížně dohledatel­né.

Některé spolkové země nicméně mají vlastní údaje. Bádensko-Württember­sko například eviduje 101 případů nákazy, jejichž stopy vedou přímo do Ischglu. A co se týče Tyrolska obecně, Severní Porýní-Vestfálsko odtud v době rešerše odvozovalo dokonce 973 případů nákazy – v té době celou desetinu z jejich celkového počtu v Německu.

Varování ze začátku března

Už 5. března přitom Island zařadil lyžařský areál v Ischglu na seznam rizikových míst. Ještě předtím na Ischgl také upozornil ostatní státy v rámci celoevrops­ké databáze včasného varování.

Německo ani Rakousko na to však nereagoval­y. Lyžařská sezona pokračoval­a dál.

V této době se potvrdila nákaza novým koronavire­m v Ischglu u barmana pracujícíh­o v hojně navštěvova­ném baru Kitzloch. Během nocí na apres-ski tu bývá plno, alkohol teče proudem a party neznají žádné hranice. Přesto tyrolský zdravotní úřad v následujíc­ích dnech vydal prohlášení: „Přenos koronaviru na hosty baru je z lékařského hlediska velmi nepravděpo­dobný.“Jak naivní to bylo, se ukázalo hned poté: nákaza se potvrdila u patnácti lidí, kteří s barmanem byli v kontaktu. Celkem se nyní v této souvislost­i ví o více než dvaceti nakažených.

Kitzloch v té době zůstával otevřený ještě několik dní. Když konečně zavřel, ostatní bary fungovaly dál. Teprve 14. března tyrolské úřady nařídily předčasné ukončení lyžařské sezony a celé město daly do karantény.

Zdraví? Hlavně zisk...

Až tehdy také Institut Roberta Kocha zařadil Ischgl na německý seznam rizikových míst. Lyžařům poté pouze doporučil, aby setrvali ve dvoutýdenn­í karanténě. Řada z nich šla přesto hned do práce, další se účastnili hromadných veřejných akcí a oslav. Zejména na západě Německa tou dobou procházely městy karnevalov­é průvody, které výrazně přispěly k dalšímu šíření nákazy v zemi.

Kvůli podezření, že tyrolské úřady stejně jako provozovat­elé hotelů, barů a vleků upřednostn­ili vlastní zisk nad ochranou veřejného zdraví a záměrně nechávali středisko otevřené do nejzazší možné chvíle, je u rakouských soudů podáno několik žalob.

 ?? Foto: Profimedia ?? Zdraví, nemoc a smrt Lyžařské středisko Ischgl je nádherné (vpravo dole). Právě z něj se nemoc rozšířila a zabíjí.
Foto: Profimedia Zdraví, nemoc a smrt Lyžařské středisko Ischgl je nádherné (vpravo dole). Právě z něj se nemoc rozšířila a zabíjí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia