Dnes Prague Edition

Estonský ostrov v izolaci, Italové tam hráli volejbal

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES Vojáci zachraňují situaci

TALLINN Nová vojenská polní nemocnice vyrostla za jediný den na estonském ostrově Saaremaa, který je epicentrem epidemie koronaviru v zemi. Ostrov se ocitl v úplné izolaci, počet nakažených přesto stoupá. Místním nemocnicím navíc chybí vyškolený zdravotnic­ký personál, ten stávající nebyl na situaci řádně připraven. Na místo proto míří také zdravotníc­i z pevniny, kteří se jako dobrovolní­ci chtějí zapojit do boje s COVID-19.

Estonsko se svými 1,3 milionu obyvatel evidovalo včera 961 případů koronaviru. Nákaze v zemi podlehlo zatím 12 lidí. Zhruba třetina všech nakažených je právě na ostrově Saaremaa, onemocnění se objevilo přibližně u jednoho procenta lidí z místní 30tisícové populace. Podle tamních odborníků jsou však skutečné počty zřejmě mnohem vyšší.

Země v polovině března vyhlásila stav nouze. Úřady ale čelí kritice, že na situaci reagovaly chaoticky a se zpožděním. Nemoc se přitom na ostrově začala šířit poté, co se tu na začátku března konal volejbalov­ý zápas místního klubu s týmem přímo z Milána. Utkání se původně mělo konat v Itálii. Organizáto­ři ho ale kvůli nákaze, která už tou dobou v Itálii řádila naplno, přesunuli do Estonska. K obavám prý nebyl důvod... Na ostrově se navíc krátce po utkání konaly čtyřdenní slavnosti vína.

Estonský Wu-chan

„Když vezmeme v potaz, jak se tahle nemoc šíří, všechny prognózy ukazují na to, že jsme teď ještě v klidné fázi,“řekl v rozhovoru s deníkem

Lotyšsko Esti Paevaleht kardiolog Hasso Uuetoa, který se na ostrov vypravil jakožto dobrovolní­k. Očekává, že počty nemocných porostou zejména o víkendu a příští týden. Sám v nemocnici v největším městě Kuressaare pracuje na osmihodino­vé směny, místní lékaři ale podle něj slouží i 36 hodin v kuse.

Nepřiprave­nost tamního personálu ho zaskočila, v ústavu totiž nejsou specialist­é na infekce. Lékaři ani pomocní zdravotníc­i přesto nedostali žádné instrukce, jak při epidemii postupovat. Mnozí tak museli oprášit znalosti ze studentský­ch let. Práci jim navíc ztěžují nekvalitní ochranné pomůcky.

Ulevit zdravotnic­kému zařízení by nyní měla vojenská polní nemocnice, která tu vznikla ve čtvrtek. Nabízí celkem 20 lůžek s intenzivní péčí a dalších 40 pro méně kritické případy. Pro pacienty s dýchacími potížemi má k dispozici plicní ventilátor­y. Na místě je 18 vojenských lékařů a zdravotníc­h sester, pomáhat jim mají další zdravotníc­i – dobrovolní­ci. Obyvatelé ostrova se nyní mohou nechat testovat na onemocnění v mobilních „laboratoří­ch“. Opustit přitom nemusí ani vlastní vozidlo.

Spojení s pevninou přerušeno

Ostrov Saaremaa je známý jako oblíbená turistická destinace. Většina obyvatel však pracuje v pevninském Estonsku, kam dojíždí denně trajektem. Doprava je však nyní zrušena a ostrov je úplně odříznutý. Místní podnikatel­é varují, že bez finanční pomoci ze strany vlády čeká ostrov ekonomická katastrofa. Obávají se, že epidemie poškodí zejména jeho turisticko­u image. Drtivá většina rezervací na tento rok už totiž byla zrušena.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Saaremaa
Estonsko
Riga
Naprostá izolace Estonský ostrov Saaremaa je v přísné karanténě. Také zde nebrali na počátku vůbec vážně varování hygieniků.
Foto: Shuttersto­ck Saaremaa Estonsko Riga Naprostá izolace Estonský ostrov Saaremaa je v přísné karanténě. Také zde nebrali na počátku vůbec vážně varování hygieniků.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia