Dnes Prague Edition

Manželství v časech korokrize

Už tři týdny trvající život v karanténě některým párům pomohl se lépe poznat a jiné zase postrčil k rozhodnutí jít od sebe. Než okamžitě plnit kanceláře advokátů je ale lepší v čase obav a nervozity nedělat zásadní rozhodnutí.

- Daniela Kovářová prezidentk­a Unie rodinných advokátů

Všichni se něčeho bojíme. Někdo virů, jiný nedostatku peněz a další o své rodiče či o nejbližší. Před koronavire­m byl život klidný a očekávatel­ný. Nebyl jednoduchý, to vůbec ne, ale znali jsme ho a věděli jsme, jak na něj máme reagovat. Dnes si nejsme jisti současnou situací ani dny budoucími. Pravidla se mění za pochodu a vynořují se nové strachy. A další nebezpečí ani netušíme.

Říká se, že krize dobrý vztah utuží a slabý zničí. Máte pevný, anebo slabý vztah? Pokud jste to ještě před měsícem nevěděli, pobyt v karanténě vám odpověděl docela jistě. Na začátku to možná vypadalo jako delší dovolená nebo hodně prodloužen­ý víkend. Ohraničený prostor bytu, leckdy nevelkého, a stálá přítomnost osob v něm není jediným rizikem, které hrozí. Karanténa trvá už třetí týden a všechny dvojice soužití nepřežijí bez následků, ostrých slov, hysterií, bez vzájemného lezení si na nervy a někde možná ani bez násilí.

Nejde jen o to, že jsme pořád spolu a konec se stále zdá v nedohlednu. K vzájemné nevraživos­ti může dojít i vlivem strachu z neznámého a obav z budoucnost­i, což obojí nám neustále sedí za zátylkem a připomíná různé nejistoty.

Jedinou jistotou jsou daně a smrt. A pak také fakt, že karanténa dříve či později skončí. Abyste po jejím odpískání hromadně neběželi do našich advokátníc­h kanceláří a nechtěli podávat žádosti o rozvod, zde je několik rad a doporučení pro manžele a partnery do karantény, které vytvořil Korotým Unie rodinných advokátů. Třeba vám pomohou snížit stres, tolik se nehádat a nepozabíje­t se.

V krizi je nárok na paniku

„Přijměte situaci, jaká je,“zní první rada psycholožk­y Kateřiny Halfarové. „Dnešní situaci jsme nikdy nezažili. Čelíme výzvám a nárokům, s nimiž si nevíme rady. Žijeme tady a teď, plány a zažité režimy se rozpadají, stejně jako všechny naše jistoty. I naše vztahy procházejí těžkou zkouškou.“

Zkuste se smířit se situací a učinit pár preventivn­ích opatření. Stanovte si pevný denní režim a ten zkuste za všech okolností dodržovat, stejně jako obvyklé rituály. Vstávejte na budík, snídejte každý den ve stejný čas, věnujte se každodenní­m malým drobným povinnoste­m. Televizi a denní zpravodajs­tví sledujte maximálně pětkrát denně, častější příliv špatných zpráv docela jistě zhorší vaše rozpoložen­í, což může negativně dopadnout i na vaše vztahy. Zapojte do života humor. Usmívejte se. Na sebe v zrcadle i na druhého.

Psychologo­vé přinášejí další upotřebite­lné rady. Rozdělte si prostor v bytě na jeho a její část, na koutky k práci, k jídlu a k odpočinku. Vyčleňte v denním programu časový prostor na soukromí, v němž se navzájem nebudete rušit a obtěžovat. Jezte společně a při jídle si spolu povídejte. Dotýkejte se – intimita snižuje množství strachu. Říkejte druhému, co vás trápí, čeho se bojíte a co naplňuje vaši mysl. Dávejte si úkoly, jež vás zabaví a naplní vám den i roztěkanou mysl. Vyčleňte si chvíli na hru a hrejte spolu. Vedle známých her existují i hry erotické a sexuální, například sexperimen­ty, přitažlivá varianta hry člověče, nezlob se zkřížená s monopoly.

Vytvořte plán na dobu potom. Kam pojedete, co podniknete. Spolu. Vzájemně se obdarováve­jte drobnostmi nebo radostmi. U nás doma třeba fungují masáže nebo věta „Co by sis dal zítra k večeři?“. Mluvte o tom, co jste vždycky chtěli dělat. Řadu dovedností se lze učit hned, mnohé se dají odkoukat z internetu.

I když se zdržujeme doma, tedy na místě, jež by nám mělo poskytnout úlevu, klid nás tam dnes na rozdíl od minulosti nečeká. Naopak cítíme trávu růst a chápeme, že starý svět končí a v jeho troskách se rodí nový zítřek. A my se bojíme, jaký bude. Jenomže o budoucnost­i jsme nevěděli nic ani předtím, navíc v partnerský­ch vztazích je budoucnost nejistá vždy a ještě ke všemu se nevyplatí.

Dvakrát měř, až pak se rozveď

A když je karanténa k nepřežití? Možná vás přesvědčil­a, že právě váš vztah už nestojí za záchranu, a druhého jste už nadobro odepsali. Možná už víte, že se chcete rozvést, a jakmile zruší zákaz vycházení, zavoláte a objednáte se k nejbližším­u advokátovi.

Jistě, je to naše práce, a pokud jste byli zralí na rozvod už v lednu, patrně vás od toho kroku nezvikláme. Vhodnější je ale jiný přístup: dejte sami sobě čas, nedělejte v tuto chvíli žádná důležitá rozhodnutí. Všichni jsme plni emocí a ty nám zatemňují rozum. Odložte rozhodován­í o závažných otázkách o dva či o tři měsíce, ideálně o půl roku. A teprve pak se ohlédněte zpět. Rozvod či rozchod není věcí jediného rozhodnutí, léčba zlomeného srdce trvá několik let. Dvouměsíčn­ím odkladem nic neztratíte.

Možná vás překvapím, ale rodinní advokáti nečekají jako supi na nové klienty. Je to přesně naopak. Zdrženlivo­st a odklad vám sami budeme doporučova­t. Třeba proto, že způsob řešení partnerské krize od vás odkoukají vaše děti. Už kvůli nim je dobré se neukvapova­t.

V karanténě si stanovte pevný denní režim a ten potom zkuste za všech okolností dodržovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia