Dnes Prague Edition

O slůněti narozeném v uzavřené zoo

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Škoda, že vás nemohu pozvat na neděli do zoo. Naše nejmladší slůně, dnes devítidenn­í samička, půjde poprvé ven. Když tedy bude příznivé počasí. Ale nedá se nic dělat, na vlastní oči ji bohužel nespatříte. A já jsem na tom skoro stejně jako vy; také mám o slůněti zprostředk­ované informace. Videa a fotografie vidíme stejné, a co vím navíc, se pro vás pokusím shrnout.

„Termíny jsou trochu věštba,“odpověděl mi před časem kurátor savců Pavel Brandl na dotaz, kdy očekává porody našich dvou březích slonic, Tamary a Janity. V té době se zdálo pravděpodo­bné, že první z obou porodů by mohl nastat již v posledních dnech února. Jenže dny a pak i týdny běžely a hladiny progestero­nu ani jedné ze slonic blížící se porod nenaznačov­aly. Nervozita stále rostla. Péče o skupinu slonů, jako je ta naše, není jednoduchá ani za normálních okolností. Hned dva porody ji zásadně komplikují. A když přijde pandemie, která úplně změní fungování všeho a hrozí karanténam­i i onemocnění­m, může se situace velmi rychle stát neřešiteln­ou.

Konečně ve čtvrtek 26. března už bylo jisté, že první z porodů se přiblížil. Tamaře poklesla hladina progestero­nu a večer přestala žrát, opírala se čelem o bariéru, začala propínat nohy dozadu. Nad pátečním ránem mi od Pavla začaly chodit SMS: 2.39 – Vypada to na zacatek porodu. 3.11 – Je venku. Zive, ale nestoji.

3.19 – Uz se zacina stavet.

3.44 – Slune stoji, matka O. K. Az budeme znat pohlavi, napisu.

Ještě než se potvrdila domněnka, že jde o samičku, prohlížel jsem si její fotografie a videa. Byla úchvatná! Úplně se mi vrátily pocity, jaké jsem měl před lety u prvorozený­ch mláďat našich slonic. Ty oči! Neobratný chobot a vratké nohy! „Mamutí“srst! Ostatně podívejte se na internetu sami.

Postupně pak ke mně docházely další podrobnost­i i novinky. Sem však vybírám to nejdůležit­ější ze zamyšlení vrchního chovatele Martina Kristena:

„Přál jsem si, aby slůně od Tamary byla samička. Nejen proto, že ze třiceti slonů, o které jsem se kdy staral, mám Tamaru nejradši. Hlavně je to slonice, jakou by chtěla a potřeboval­a každá sloní skupina. Nepříliš ambiciózní, ale starostliv­á vůči všem ostatním a samozřejmě skvělá matka a teta. Tohle všechno bude moci předat své dceři a já nebudu mít za deset let z jejího prvního porodu strach. Tamara bude vedle a pomůže.“

To se Martin podíval hodně dopředu, ale je pravda, že život pádí dál. Novorozená sloní samička se vzápětí seznámila s „tetou“Janitou, pak se pokoušela a posléze skutečně začala pít mateřské mléko, poznává novinky z okolního světa, setkala se s Gulab a Shanti a zítra možná půjde poprvé ven.

A již brzy jí snad přibude sourozenec.

 ?? Foto: Petr Hamerník ?? Přírůstek do rodiny
Foto: Petr Hamerník Přírůstek do rodiny
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia