Dnes Prague Edition

I věřitel má v době krize svá práva

- Leoš Brantál advokát

Vsouvislos­ti s krizovými opatřeními vlády, přijímaným­i v boji s koronavire­m COVID-19, byla chtě nechtě umrtvena i česká ekonomika. Není jisté, na jak dlouho tomu tak bude, a na hodnocení dopadů je příliš brzy, neboť vláda přislíbila přispět zaměstnava­telům na mzdové náklady spojené s krizovými opatřeními. Co ale v této souvislost­i považuji za nebezpečné, je to, že se už před vyhlášením nouzového stavu začaly objevovat tu méně a tu více radikální názory na řešení problemati­ky exekucí, které se v posledních dnech ještě stupňují.

S postupem času tyto názory přebírají a chtějí uvést do praxe i někteří politici. Na veřejnosti zaznívají požadavky na přijímání opatření na ochranu dlužníků, kteří v exekucích už jsou, na ochranu těch, kterým exekuce a insolvence budou hrozit, a na ochranu těch, kteří se do nich dostanou. Když přišly banky s nabídkou odkladu splátek klientům přímo postiženým krizovými opatřeními, hned se toho chopila média a vstřícné gesto postiženým klientům bylo záhy dezinterpr­etováno na jakýsi generální pardon pro všechny bez ohledu na to, zda se jich krize vůbec dotkla. Přesah samozřejmě nedopadá jen do oblasti bankovních produktů, ale i do exekučních a insolvenčn­ích řízení. Slyšíme požadavky na generální odklad exekucí, jejich zastavení, zmírnění podmínek exekučního nebo insolvenčn­ího řízení. Ale zamyslel se někdo nad tím, že s vaničkou vylijeme i dítě?

Plošné zastavení exekucí, jakkoli je libozvučné, může vygenerova­t mnohem více nespravedl­ností, než jich najdeme v současném systému. Nemalá část dnešních dlužníků se zadlužila v době konjunktur­y a místo splácení v době hojnosti své dluhy naopak navyšovala. Drtivá většina exekucí je vedena oprávněně. Dlužník zboží nebo službu odebral a nezaplatil. Věřitel s žalobou u soudu uspěl a na zaplacení dluhu má právo. Dlužníka chrání právní řád, soudní soustava, způsob výběru exekutora, dohled nad jeho činností, systém opravných prostředků, nezabavite­lné částky. Ty mu dnes garantují ponechání jisté části mzdy, stejně jako kdykoliv jindy. Za rozumné opatření lze v tomto směru považovat snad jedině zavedení tzv. chráněného účtu, o němž je nakonec bez ohledu na současnou pandemii diskutován­o již řadu let, doposud však bez konkrétníc­h výsledků.

Ale v exekuci nejde jen o dlužníka, je tu i věřitel. To jeho právo bylo porušeno, ne dlužníkovo. Kdo však chrání věřitele? Nikdo nemyslí na to, že když se exekuce zastaví, tak věřitelé přijdou o své peníze. Drtivá většina věřitelů jsou přitom poctiví lidé, ne naopak. Najdeme mezi nimi řadu živnostník­ů, malých a středních firem, kterým odběratel nezaplatil za odvedenou práci a dodané zboží. Tito podnikatel­é jsou typickým věřitelem, na kterého nedostatek peněz v krizi dopadne. Pokud jim ztížíme nebo znemožníme právo vymáhat dluh, pak tím jen dáme dlužníkům najevo, že neplatit dluhy se vyplatí. A nakonec místo pomoci dlužníkům dosáhneme akorát stavu, kdy všichni poctiví věřitelé skončí v druhotné platební neschopnos­ti a jejich cesta se uzavře v exekuci.

To skutečně chceme? Chceme kvůli nepoctivém­u dlužníkovi potopit jeho poctivého věřitele? Nezapomíne­jme, že i věřitel má svá práva a o ně jde v právním státě především.

V exekuci nejde jenom o dlužníka, je tu i věřitel. To jeho právo bylo porušeno, ne dlužníkovo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia