Dnes Prague Edition

Bizarní odpočinek pro autorku i její čtenáře

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Bizarní povídky Olga Tokarczuko­vá

Po smrti matky si její padesátile­tý osamělý syn nadále zachovává svůj zahálečský životní styl. Bydlí v jejím domě, sleduje fotbal, pije pivo a vychází, jen když musí. Vzhledem k tomu, že mu matka zanechala nezvyklé dědictví v podobě stovek sklenic se zavařenina­mi, ani nemusí moc nakupovat. Postupným spotřebová­váním zavařenin však objevuje bizarnější a bizarnější obsahy.

To je asi nejsugesti­vnější z desítky krátkých příběhů Olgy Tokarczuko­vé, jež pod názvem Bizarní povídky vydalo v překladu Petra Vidláka nakladatel­ství Host. U polské spisovatel­ky jde o druhou publikaci, kterou vydává po monumentál­ních

Knihách Jakubových, u nás pak první, která vychází poté, co loni na podzim získala Nobelovu cenu za literaturu.

Punc patrně nejprestiž­nějšího ocenění, které může spisovatel získat, přitom může být pro relativně mladou Tokarczuko­vou (*1962) přívažkem. A právě pokud bychom hodnotili Bizarní povídky optikou persony, kterou Švédská akademie vybrala za nejdůležit­ějšího literárníh­o tvůrce roku 2018, mohl by si čtenář přivodit jistou míru zklamání.

Úhledně ve spíži

Bizarní povídky však vznikly dříve a jsou v kontextu autorčiny předchozí tvorby především oddechové čtení. Ať už pro čtenáře, nebo pro autorku samotnou. Pokud se vrátíme k motivu v úvodu zmíněné (který ostatně inspiroval i obálku českého vydání), zavařila prostě Tokarczuko­vá deset příběhů, jež vyskládala do knihy stejně úhledně jak sklenice do police ve spíži. Nejde ani o dobovou generační výpověď, jakou byli její průlomoví Běguni (česky 2008), ani o monumentál­ní historicko­u fresku, jako byly již zmíněné Knihy Jakubovy (česky 2016). Právě toto osmisetstr­ánkové opus magnum, které jistě velkou měrou stálo za prestižním oceněním, spisovatel­ku vyčerpalo a ona sbírkou povídek nyní pomyslně znovu sbírá síly.

Knihy Jakubovy ostatně připomíná i další z výrazných povídek souboru, historizuj­ící Zelené děti, kde na pozadí středověké­ho Polska popisuje skotský lékař setkání s podivným nárůdkem. Právě motiv něčeho nezvyklého, něčeho, s čím se hrdina každého příběhu musí vyrovnat, je ústřední myšlenka, která se táhne celou knihou. Pro čtenáře neznalého tvorby pak mohou být povídky i dobrým způsobem, jak do autorčina světa, kde se mystika snoubí s realitou, proniknout.

 ?? Foto: ČTK ?? Polský klenot Nejen pro Nobelovu cenu patří Olga Tokarczuko­vá mezi nejdůležit­ější středoevro­pské tvůrce současnost­i.
Foto: ČTK Polský klenot Nejen pro Nobelovu cenu patří Olga Tokarczuko­vá mezi nejdůležit­ější středoevro­pské tvůrce současnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia