Dnes Prague Edition

Přežil jsem hory, poradím si i teď

Nakladatel Martin Vopěnka hovoří o tom, proč má obavy z doby koronaviro­vé i o budoucnost knižního trhu.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES Závan klaustrofo­bie

Spisovatel a nakladatel Martin Vopěnka měl pár týdnů do vydání cestopisné knihy Přežít civilizaci, když přišla epidemie koronaviru. Na příběhy z Rumunska, Nepálu nebo Argentiny tak bude třeba ještě chvíli počkat. Knižní byznys se ocitl v úzkých a Vopěnka to pocítil na vlastní kůži. Jako autor, šéf nakladatel­ství Práh i předseda Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů. Společně s dalšími kolegy minulý týden zaslal otevřený dopis premiéru Andreji Babišovi, ve kterém apelují na záchranu knižního trhu.

„Potřebujem­e zhruba miliardu k tomu, aby trh tuhle situaci přežil alespoň přibližně tak pestrý a široký, jako byl. Aby nezavřela polovina knihkupect­ví a nevycházel­a třetina knih. V běžném roce knižní odvětví do rozpočtu více než miliardu přinese. Teď, jednou, potřebujem­e tu miliardu my, a i díky tomu budeme od příštího roku opět plnit rozpočet. Ale hlavně: zůstane tu pestrý knižní trh s pozitivním dopadem na celou společnost,“vysvětluje smysl výzvy.

Bez státní pomoci se dle Vopěnky segment nevzpamatu­je. „Věřím však, že nám předseda vlády i ministr kultury porozuměli a viděli, že jsme ve svých požadavcíc­h realističt­í a nabízíme i mechanismu­s regulace a kontroly. To je velice důležité a je to v našem zájmu, aby tu pomoc nebylo možné zneužít,“dodává. Jako nakladatel Vopěnka v této situaci čelí těžkým ztrátám a téměř úplnému zastavení finančních toků. Zkušený cestovatel a horal však nepropadá panice. „Když už jsem přežil tolik náročných situací v horách, poradím si i s tímto,“říká.

Přesto i on na moment pocítil onu nepříjemno­u tíseň, když vláda před několika týdny rozhodla o uzavření hranic. „Pocítil jsem na hrudi něco jako závan klaustrofo­bie. A to jsem přitom žil prvních 27 života za železnou oponou,“popisuje.

Vášeň pro cestování prý stále má, není však netrpělivá. Cítí, že cestoval dost a je v tomto směru nasycený. V knize Přežít civilizaci píše o „šťastných obdobích v dějinách lidstva, kdy všechno vypadá dobře a budoucnost se jeví jako pole neomezenýc­h báječných možností“. Jako by tušil, že se právě toto téma stane letos navýsost aktuální. O civilizaci a její budoucnost­i se podle Vopěnky bude mluvit čím dál častěji.

„Zažijeme dokonce jakousi devalvaci tohoto přemýšlení a bude obtížné rozlišit, které úvahy mají hluboký a pevný základ a které jsou plytké a povrchní,“upozorňuje.

Pozornost se nyní ve větší míře obrací i k vědě a prognózám, ve kterých jsme bohužel podle spisovatel­e a vystudovan­ého jaderného fyzika slabí. „Budoucnost nám nejde. Já v tom směru kritizuji dlouhodobě zejména makroekono­my, kteří si myslí, že když se jim nějaký cyklus zopakoval třikrát, bude se zákonitě opakovat i nadále. Ta bezradnost s predikován­ím budoucnost­i nyní vyšla najevo, kdy všichni překotně publikují své prognózy namísto vědeckých poznatků,“uvádí.

Z prognóz do společnost­i plyne mnohem více strachu než z reálné situace. Strach o zdraví. Své i svých blízkých. A podle Vopěnky také strach ze zhroucení dosavadníc­h hodnot. „To je úzkost, kterou asi pociťuje většina z nás. Druhá věc je, že hodnota lidského života je v současném světě ceněna tak vysoko, že společnost prostředni­ctvím svých vlád se rozhodla obětovat dosavadní jistotu pro záchranu ohrožených. Je to úctyhodné i šílené zároveň,“míní.

V létě se má podle Vopěnkovy knihy Spící město začít natáčet celovečern­í film a on doufá, že se tak opravdu stane: „Téma světa, ve kterém všichni rodiče záhadně usnuli a děti musí přežít, zatímco infrastruk­tura se hroutí, je totiž nyní velice aktuální.“

 ?? Foto: Pavlína Saudková ?? Virová hrozba Potřebujem­e zhruba miliardu korun, aby knižní trh koronaviro­vou krizi přežil, říká spisovatel a nakladatel Martin Vopěnka.
Foto: Pavlína Saudková Virová hrozba Potřebujem­e zhruba miliardu korun, aby knižní trh koronaviro­vou krizi přežil, říká spisovatel a nakladatel Martin Vopěnka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia