Dnes Prague Edition

Pearl Jam na albu Gigaton sbírají drobky po hostině

- Jindřich Göth redaktor MF DNES Gigaton Pearl Jam

Znáte tu anekdotu? Hádali se Oasis a Blur, kdo je nejlepší britpopová kapela. Vyhráli Blur. Dala by se vztáhnout i na grungeový triumvirát Nirvana, Pearl Jam a Alice In Chains. Pointa? Vyhráli by Alice In Chains.

Pearl Jam nicméně mají jednu výhodu. Přežili. Do slova a do písmene, neboť Nirvana skončila sebevraždo­u Kurta Cobaina. Alice In Chains sice stále nahrávají desky, zesnulého frontmana Laynea Staleyho nahradil William DuVall, ale pro mnohé už to nejsou ti praví Alice In Chains.

Pearl Jam vydrželi. Frontman Eddie Vedder vydržel, nepodlehl vábení drog ani sebevražed­ným tendencím a dovedl kapelu až do roku 2020. Do krušných časů domácí izolace a nadvlády Donalda Trumpa. O tom všem na albu zpívá a i díky tomu nezní Gigaton jen jako reminiscen­ce na devadesátá léta. Pearl Jam se vždy zajímali o dění kolem sebe, jak už to globální rockové kapely dělávají.

To není výtka, jen konstatová­ní. Tak hudební byznys funguje. Pearl Jam sice ještě nedosáhli statusu zkostnatěl­ých rockových dinosaurů ráže U2, od nichž něco překvapivé­ho už nečeká asi nikdo, ale je jasné, že Gigaton nebude albem, které bude rezonovat jako debut Ten z roku 1991 či následujíc­í deska Vs.

Nejde o to, že by na novince chyběly hity, kdo chce, najde si je tam. Pearl Jam ostatně nikdy nestáli o to, aby se jejich alba drobila na rádiově vděčné a chytlavé popěvky. A že si skladby jako Jeremy nebo Even Flow prozpěvova­li i ti, kteří vzali zavděk vším, co jim média předhodila, lze připočíst náladě, v níž takhle pětka prožívala své nejplodněj­ší časy. Duch doby byl jiný než teď. Gigaton je odleskem někdejší slávy, připomenut­ím si, že Pearl Jam stále existují, tvoří a nejsou úplně trapní.

Pár dobrých písniček se jim povedlo, jejich charizma je stále docela silné. Ale na to, aby zaplnili bezmála hodinovou stopáž, to nestačí. Chytáme se jednotlivo­stí, detailů, píšeme si na sociálních sítích o „taneční“písničce Dance Of The Clairvoyan­ts, drobíme desku na kusy, ale co s ní dělat v roce 2020 jiného?

Grunge je pryč, hudební dějiny s ním zametly. Zbyly drobky, refrény, chytlavé, ale otřepané. Vztyčený prostřední­k směrem k Trumpovi v písni Quick Escape, v níž Vedder hledá místo, které prezident ještě nezk ....

Ideově silná a pevná deska, hudebně ale nijak pozoruhodn­á. Ty uválené melodie, do nichž se Vedder pokládá stále jistým hlasem, fungují. Ale jen jako ozvěna něčeho, co vlastně nikdy nebylo a nemělo být hudebním hnutím. Pearl Jam možná měli skončit dřív, než se přes ně vývoj převalil. Takto jsou nuceni vydávat desky, které si v pátek večer poslechnem­e a v pondělí ráno si z nich nevybavíme zhola nic.

 ?? Foto: Universal Music ?? Zastaralý grunge Pearle Jam měli skončit dřív, než se přes ně hudební vývoj převalil. Teď působí jen jako ozvěna starých časů.
Foto: Universal Music Zastaralý grunge Pearle Jam měli skončit dřív, než se přes ně hudební vývoj převalil. Teď působí jen jako ozvěna starých časů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia