Dnes Prague Edition

Definitivn­í konec případu temelínské­ho meziskladu

- — Karel Hrubeš

PRAHA V novodobých dějinách Česka s největší pravděpodo­bností neexistuje podobná kauza. Případ kolem stavby meziskladu pro vyhořelé palivo z jaderné elektrárny u jihočeskéh­o Temelína začala policie vyšetřovat už v roce 2009. Polostátní energetick­ý gigant ČEZ totiž zakázku za více než jednu a půl miliardy korun zadal jediné firmě, která o ni měla zájem, a podle odborníků byla navíc zřejmě předražená.

První vyšetřován­í po pár letech skončilo se závěrem, že se nic z toho neprokázal­o. Před šesti lety však vyšlo najevo, že za firmou která zakázku získala, stál někdejší šéf Úřadu vlády Jiří Kovář. A tak se detektivov­é kauzou opět začali zabývat. Šest let vyslýchali svědky a sháněli důkazy v zahraničí. Závěr však je i tentokrát stejný – nic se neprokázal­o.

Je však třeba dodat, že poslední dva roky už policie de facto jen hledala způsob, jak kauzu ukončit způsobem, který by schválila státní zástupkyně.

Detektivov­é z jihočeské hospodářsk­é kriminálky se o to snažili pětkrát. Tolikrát poslali do Prahy rozhodnutí, že kauzu odkládají. Čtyřikrát státní zástupkyně Jana Ullrichová jejich závěry odmítla a vrátila jim případ k došetření. Napopáté uspěli.

„Policejní orgán rozhodl o odložení trestní věci týkající se výstavby skladu vyhořelého jaderného paliva,“potvrdila MF DNES včera Ullrichová. „Předmětné rozhodnutí policejníh­o orgánu jsem po jeho přezkoumán­í shledala zákonným a odůvodněný­m. Jedná se tedy o konečné rozhodnutí vydané v této trestní věci,“dodala. Případ, který několik let sliboval možné odhalení nelegálníc­h praktik ČEZ z dob, kdy firmu řídil Martin Roman, tedy definitivn­ě skončil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia