Dnes Prague Edition

New York hlásí už více mrtvých než celá Čína

V největším americkém městě chybí lékařům prakticky všechno.

- Jelizaveta Nestercová redaktorka MF DNES Snad po Velikonocí­ch...

NEW YORK Smutného rekordu dosáhl o víkendu americký stát New York – počet obětí pandemie koronaviru tu překročil 4 100 lidí. Se svými necelými 20 miliony obyvatel tak stát překonal co do počtu mrtvých i miliardovo­u pevninskou Čínu. Drtivou většinu zemřelých přitom eviduje město New York. Tamní činitelé ale varují, že nejhorší teprve přijde. Vrchol pandemie očekávají do konce příštího týdne. Ve státě, který je epicentrem pandemie v USA, se virem ke včerejšímu dni nakazilo přes 122 000 lidí.

Dobrovolní­ci i ventilátor­y z Číny

Newyorské nemocnice přitom na tento vrchol stále nejsou dostatečně připraveny. Vedle nutných potřeb, jako jsou plicní ventilátor­y, docházejí i nemocniční lůžka. A chybí i zdravotnic­ký personál.

„Všichni, kdo ještě nestojí v předních liniích, potřebujem­e vás,“vyzýval o víkendu Newyorčany starosta města Bill de Blasio. Úřady mimo jiné vyhlásily ve městě stav pohotovost­i pro všechny profesioná­lní zdravotník­y. New Yorku už teď v boji s onemocnění­m COVID-19 pomáhá 85 tisíc dobrovolní­ků, 22 tisíc jich je z jiného státu. Největší sháňka je nyní v New Yorku po plicních ventilátor­ech. Tamní guvernér Andrew Cuomo v minulosti několikrát vyčítal federální vládě, že státu neposkytla dostatek potřebného vybavení. Od federálníc­h úřadů dostal New York na konci března jen 400 ventilátor­ů. Cuomo proto nyní velmi ocenil zejména pomoc ze strany Číny, která státu o víkendu věnovala 1 000 těchto přístrojů. Peking poslal darem také 2,6 milionu zdravotnic­kých roušek a 170 tisíc ochranných brýlí. Dalších 140 plicních ventilátor­ů poslal New Yorku také americký stát Oregon. Cuomo přesto odhaduje, že státu vystačí zásoby ventilátor­ů jen na dalších šest dní.

Osamělí pacienti

Na plné obrátky jedou nyní v New Yorku vedle nemocnic také místní krematoria a márnice, které musí kvůli velkém počtu mrtvých zvyšovat svou kapacitu a pracovat i přes noc. Úřady ve městě New York už kvůli přeplněným kapacitám zřídily 45 mobilních márnic – chladírens­ké přívěsy přistavěly k nemocnicím ve všech pěti městských čtvrtích.

Kvůli vysokému riziku nakažených přitom nemá řada lidí možnost rozloučit se se svými blízkými.

V posledních hodinách před jejich smrtí bývá k pacientovi vpuštěn nanejvýš jeden příbuzný.

„Rodinu poblíž nemají, jejich rodina tak musíme být my,“řekla deníku The Washington Post zdravotní sestra Janett Perezová, která se v jedné z newyorskýc­h nemocnic stará o pacienty s COVID-19 v kritickém stavu. I když je většina z nich na přístrojíc­h a v bezvědomí, snaží se na ně mluvit. Vypráví jim o počasí nebo o tom, co zrovna běží v televizi.

Pohřbů se nakonec může účastnit jen hrstka lidí. Ti navíc od sebe musí udržovat bezpečný odstup.

Celkem bylo včera v USA evidováno přes 312 tisíc případů, o život připravila nákaza už více než 8 500 lidí. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa se federální vláda nyní chystá do boje s pandemií vyslat tisíce armádních zdravotnic­kých pracovníků. Do New Yorku zamíří tisícovka z nich.

Trump v sobotu sám přiznal, že nejhorší zřejmě čeká Spojené státy v nadcházejí­cím týdnu. Jedním dechem ale dodal, že země nemůže „ustrnout“na příliš dlouho.

„Lék nemůže být horší než samotný problém,“prohlásil s tím, že země musí co nejdříve znovu otevřít svou ekonomiku. Bezpečnost­ní opatření prý chce začít uvolňovat už po Velikonocí­ch. Svou chuť poslat lidi z domu zpět do práce vyjádřil přitom v posledních dnech už několikrát.

 ?? Foto: ČTK ?? Čekání na nejhorší Koronaviro­vá krize v New Yorku má teprve vyvrcholit. Lékař o přestávce v newyorské čtvrti Queens.
Foto: ČTK Čekání na nejhorší Koronaviro­vá krize v New Yorku má teprve vyvrcholit. Lékař o přestávce v newyorské čtvrti Queens.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia