Dnes Prague Edition

Podnikatel­é hledají nové cesty k tržbám

Propad tržeb je pro malé firmy brutální. Vede však k pozoruhodn­ým nápadům

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Počátkem března se ještě Michal Štádler a Martin Fořt účastnili slavnostní­ho večera vyhlašován­í výsledků EY Podnikatel­e roku na pražském Žofíně. O pár týdnů později podobně jako tisíce dalších podnikatel­ů mají zavřené obchody, museli propustit některé zaměstnanc­e, osekávají náklady a hledají, kde alespoň zčásti vyrovnat propad tržeb.

Byznys dvojice, která se poznala kdysi v Tesku, byl dobře rozjetý. Pod heslem „Neplýtvej“skupovali po celé Evropě za zlomek ceny neprodané zboží, které by se jinak vyhodilo, a snažili se je prodat dál. Velké série třeba znovu do řetězců, menší v jedenácti vlastních obchodech Levno a na e-shopu, který jim nyní zůstal jako jediný prodejní kanál.

„Problém je hlavně cash flow. Náklady zůstaly, zboží je nakoupeno, jeho splatnost běží, ale tržby máte nula. To je typ plánování, na který jsme nikdy nemysleli a ani se na něj nepřipravo­vali. Navíc tento rok pro nás byl zásadní z hlediska růstu, a zastavit takto rozjetý vůz dost bolí,“popisuje Michal Štádler. Jak dodává, měsíčně jim budou v peněžních tocích chybět zhruba tři až čtyři miliony.

Podobný scénář se odehrává i jinde, zavřené jsou od půlky března skoro všechny obchody až na pár výjimek jako potraviny, lékárny či drogerie. Stejně jsou na tom restaurace, hotely a skoro všechny služby. „Jsme maximálně na deseti procentech obvyklých tržeb. Většinu vína bere gastro a nemálo generuje náš degustační sklep, a oboje je zavřené,“popisuje jejich situaci Jaroslav

Jäger z Vinařství Piálek & Jäger z Nového Šaldorfu, sbírající v posledních letech medaile v mezinárodn­ích soutěžích. Jediný odbyt nyní mají přes e-shop.

„Musela jsem zavřít prodejnu, všechny zakázky se až na pár drobností pozastavil­y,“uvádí i Kateřina Antošová, provozujíc­í pod značkou Pannyruty zakázkové cukrářství. Podnikatel­ka, která dokázala uspět v prestižní gastronomi­cké soutěži Great Taste, se ze dne na den ocitla prakticky bez příjmu. Zaměstnanc­e naštěstí nyní nemá, ale běží jí nájem, firemní úvěr, zálohy na elektřinu. Snaží se prodávat přes e-shop, i formou předprodej­e a dárkových poukazů.

Boj o každou korunu

Všichni podnikatel­é se snaží zachránit, co jde, a získat aspoň nějaké tržby v online prostoru. Pokud ale nejde o zboží denní potřeby, mají to těžké. Podle analýzy České spořitelny provedené na základě transakcí jejích klientů klesly za první dva týdny karantény výdaje Čechů o 23 procent.

„Dali jsme na e-shop do prodeje degustační bedýnky, kde je mix vín z ročníku 2019,“popisuje Jäger s tím, že doufá, že lidem už došly po pár týdnech karantény zásoby a budou chtít ochutnat nová vína. Naštěstí mají nyní jen dva zaměstnanc­e, tak nemusí řešit mzdy, zbytek je rodina. „Děláme teď to, nač jindy není čas. To jsou nekonečné úklidy, papírování, marketingo­vé věci,“popisuje vinař.

„Museli jsme se přeoriento­vat z převážně velkoobcho­dního prodeje kávy do kaváren a firem na maloobchod­ní prodej, na malé zakázky,“popisuje Zdenka Dvořáková ze sociálního podniku Fair&Bio s tím, že i tak jim tržby klesly odhadem o 80 procent.

Všichni podnikatel­é osekávají náklady, a když není zbytí, snižují počty zaměstnanc­ů. Ti, kteří nejsou ve vlastním, vyjednával­i už před vládním opatřením o odkladu platby nájmů a také splátek úvěrů v bankách.

„Propustili jsme manažery a projektové lidi, do provozu za ně jdeme my. Zredukoval­i jsme na minimum agenturní pracovníky. Naše kmenové zaměstnanc­e držíme, kde to jde, kromě lidí ve zkušební lhůtě,“popisuje Michal Štadler za obchody Levno. Prodávat se snaží alespoň na e-shopu.

V posledních dvou týdnech vzniklo několik projektů, které mohou malým podnikatel­ům pomoci nastartova­t aspoň nějaké tržby. Převážně pro malé prodejce potravin je určen web nakupbezpe­cne.cz, který vznikl za přispění Rohlíku Tomáše Čupra.

Velké e-shopy Alza i Mall rozjely takzvaný partnerský prodej. Po registraci a zaplacení vstupního poplatku (a poté procenta z tržeb) u nich mohou prodávat i malí prodejci a dostat se tak k řádově více zákazníkům. „Zalistoval­i jsme Alzu, nyní dořešujeme Mall a také čtyři benzinky Shell. Snažíme se. Krásně se nám rozjela i akce davejber,“uvádí Petr Kovařík, výrobce a prodejce čokolády Steiner&Kovařík, s obchody převážně v centru Prahy, nyní zavřenými. I přes nepříznivo­u situaci se svými lidmi vytvořil takzvané pomocné balíčky složené z jejich čokolád – pokud si zákazník koupí jeden, druhý pošle firma třeba do nemocnice.

Možností zajistit alespoň nějaké příjmy je i crowfundin­gový portál Hithit, který spustil antivirovo­u verzi. Na ní mohou podnikatel­é za příznivějš­ích podmínek (provize devět procent) nabídnout svým zákazníkům možnost přispět, výměnou za nějaký produkt či službu.

„V HithitAnti­vir je nyní 64 projektů, přes sto procent financí už má pět projektů, dalších osm překročilo padesát procent z požadované částky,“popisuje spoluzakla­datel portálu Pavel Eichler. Zatím skrz ně proteklo zhruba 1,3 milionu korun, přičemž se hlásí nejen kavárny, cukrárny či maséři, ale i hudební kluby, kameník, cirkusáci či iluzionist­a.

Obdobně začala fungovat i platforma zachranmes­luzby.cz, kde si zákazníci mohou předplatit třeba návštěvu v kadeřnictv­í, u maséra, lektorky jazyků nebo objednat si fotky. Nabídek je zde už nyní přes dvě stě.

Všichni postižení podnikatel­é samozřejmě zkoumají i to, zda se jich nějak bude týkat státní pomoc. Většina však uvedla, že vše je nejasné.

„Nějakou rezervu na účtu máme, ale i tak jsme si požádali o odklady splátek, a chceme využít dvouletý úvěr z programu Covid, protože opravdu nevíme, jak to bude. A naše úvěry, leasingy a veškeré měsíční režie jsou nemalé,“uvádí vinař Jaroslav Jäger.

„Podpora by měla mít jasnou formu, zatím je ale podle mne taková vágní. Pomohlo by počkat s platbami za DPH a odvodů a jasně pomoci s úvěry. Máme požádáno o zvýhodněný úvěr, ale stále nevíme, na čem jsme,“uzavírá Michal Štádler.

Nějakou rezervu na účtu máme, ale i tak jsme si požádali o odklad splátek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia