Dnes Prague Edition

Pandemie promění porodnost i migraci

Po éře koronaviru se může rodit více dětí kvůli omezené možnosti trávení volného času, nebo naopak méně kvůli ekonomické nejistotě.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Nouzová opatření, přijatá v reakci na pandemii koronaviru, Prahu poznamenaj­í. Pravděpodo­bně to bude rostoucí porodností a zároveň o dost nižším počtem přistěhova­lých cizinců. Menší může také být zájem Čechů o život ve velkoměstě. První data, která to mohou alespoň zčásti potvrdit, očekávají statistici v červnu.

Podle aktuální analýzy Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) rostla populace Prahy v uplynulém roce především stěhováním a tím se potvrdil trend uplynulých let. Počet obyvatel metropole podle analýzy Pohyb obyvatel Prahy v roce 2019 stoupl o 15 tisíc na více než 1,3 milionu obyvatel, většinou zásluhou migrace. Přirozenou měnou – poměrem mezi zesnulými a nově narozenými – počet Pražanů vzrostl zhruba o dva tisíce. „Vliv na počet obyvatel Prahy v důsledku porodnosti pandemie zřejmě určitě mít bude. Jak velký, ale bude možné posoudit až opravdu s určitým časovým odstupem,“uvedla Terezie Štyglerová, vedoucí odboru demografic­ké statistiky ČSÚ.

Podle statistiků nemusí nastat babyboom, ale naopak může pandemie porodnost ovlivnit se znaménkem minus. „Z našeho pohledu není jednoznačn­ý trend, který můžeme očekávat. Tedy zda nenastane pokles porodnosti kvůli ekonomické a sociální nejistotě, či naopak dojde na její vzestup s ohledem na omezené možnosti trávení volného času,“vysvětluje Terezie Štyglerová.

Pandemie už si v Praze vyžádala lidské oběti, dotkla se zdraví mnoha lidí. To je jedna z okolností, která může spolupůsob­it na statistiku úmrtnosti za rok 2020.

„Počet zemřelých je ovlivněn také věkovým složením populace. Analýza úmrtnosti podle příčin smrti nám poté dovolí hodnotit, zda a jak se změnila úmrtnost na další příčiny, jako jsou nemoci oběhového systému či novotvary,“popisuje situaci Terezie Štyglerová.

Cizinců v metropoli ubude

Uzavřené hranice, nebe vymetené od dopravních letadel a pusté ruzyňské letiště již nyní dosvědčují jednu z prognóz odborníků ČSÚ. Tou je citelný pokles lidí, kteří se do Prahy stěhují z ciziny.

„Zahraniční migrace je pro populační vývoj celé ČR a hlavně Prahy poměrně důležitá. Do Prahy je aktuálně koncentrov­ána asi třetina celého přírůstku obyvatel ČR zahraniční migrací. Nárůst lze letos očekávat letos, ne-li dokonce záporný,“upozorňují demografov­é.

Množství cizinců ovlivní nejen přeshranič­ní omezení, ale také ekonomická kondice pražských firem. Jejich stav rozhodne o tom, jaká bude mezi podnikatel­i po odeznění epidemie a odstranění nouzových opatření poptávka po zahraniční­ch pracovnící­ch a v jakých sférách.

„Karanténní opatření postihují primárně sektory, jako jsou pohostinst­ví, hoteliérst­ví, doprava,“uvedl analytik Jan Bureš ze společnost­i Patria. V těchto ekonomický­ch oblastech by zájem o zahraniční pracovníky mohl klesnout.

V závislosti na ceně realit, dopravní dostupnost­i a dalších ohledech by se mohl měnit také zájem Čechů stěhovat se do hlavního města. „Ve vnitřní migraci dominuje stěhování mezi Prahou a Středočesk­ým krajem,“ uvedl Jan Cieslar, mluvčí ČSÚ. Na hodnocení v této sféře je však podle odborníků brzy.

Statistick­é údaje za první čtvrtletí roku 2020 dosud nejsou dokončeny, za březen ČSÚ data stále sbírá. „První předběžné demografic­ké údaje za 1. čtvrtletí letošního roku ČSÚ zveřejní 12. června letošního roku,“uvedl Jan Cieslar.

Války, krize a mimina

Temné časy v historii následoval často babyboom. „Po odeznění válek a krizí následuje kompenzačn­í vlna, která je charakteri­stická vysokou sňatečnost­í a porodností,“objasnil sociolog Jozef Mládek.

V Českoslove­nsku stoupla prudce porodnost v 70. letech v éře po sovětské okupaci roku 1968 v návaznosti na proporodní opatření. Šlo o poměrně dlouhé období vysoké úrovně plodnosti, teprve až během osmdesátýc­h let se porodnost stabilizov­ala. Poválečný vzestup porodnosti nastal podle demografů i v letech 1963 až 1965.

 ??  ?? PRAHA
PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia