Dnes Prague Edition

Proč se Češi stále cítí chudí

Analýza: velké srovnání kupní síly v evropských zemích a českých regionech

- Jakub Kvasnička Filip Horáček

Dle českých statistik má dvaatřicet­iletý řidič z povolání Martin Vrba nadprůměrn­ý plat. MF DNES s ním vyrazila nakoupit. Bere především potraviny ve slevě, kvalitu přebijí množství. Mimochodem – ve slevách Češi utratí 48 procent výdajů za zboží rychlé spotřeby, jako jsou právě potraviny.

„No, hovězí svíčkovou nekoupím. Mám osmatřicet hrubého. To je jednatřice­t čistého. Žiju v Praze, mám dvě děti, manželku na rodičovské s pár tisíci a měsíčně neušetříme vůbec nic,“říká s tím, že v bytě 3+kk platí nájem přes 14 tisíc, další dva tisíce na poplatcích.

„Do toho spotřebite­lský úvěr na dvě auta, což je dohromady nějakých sedm tisíc, takže jsme na 23 tisících výdajů jen za složenky. A zkuste si v Praze se dvěma dětmi vystačit s osmi tisíci na měsíc,“souzní se statistiko­u, že až 28 procent Čechů zaskočí náhlý výdaj přes 10 tisíc korun.

Nutno dodat, že v pražských poměrech je Martin pod průměrnou mzdou, která zde činí lehce přes 42 tisíc.

Loni se dle analýzy

Gfk zvýšil disponibil­ní příjem (skutečné množství peněz, které má jednotlive­c k dispozici na nákup zboží a služeb) Čechů o necelých 12 000 korun ročně, konkrétně o pět procent. V přepočtu na obyvatele pak ročně vyděláme v průměru 254 300 korun. Podle všech ukazatelů si žijeme docela dobře. Jenže realita života se s čísly často rozchází.

V jaké vlastně kondici vstoupí český občan do krize, která téměř jistě přijde na podzim? Pocítil, že bylo dobře? Nebo naopak statistick­é „bohatnutí“nezaregist­roval – podobně jako Martin? Jsou čísla o třetině lidí neschopnýc­h platit vyšší náhlý výdaj či o 800 tisících exekucí ročně nyní znepokojiv­ější než dřív?

V podstatě od revoluce od politiků slýcháme: Brzy se přiblížíme Německu! Realita? Jsme pořád hodně daleko. Podle studie ekonoma Daniela Münicha, kterou vypracoval v Institutu pro demokracii a ekonomicko­u analýzu, se na úroveň Němců dostaneme nejdříve v roce 2100 – a to jen v případě, že mohutně zainvestuj­eme do vzdělání.

Češi sice do této chvíle neustále bohatli, jejich příjmy jsou ale stále „jen“na 68 procentech evropského průměru, ty německé na 161 procentu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia