Dnes Prague Edition

Evropa otevírá hranice

11 000 německých turistů na cestě na Mallorku, Evropa bourá zátarasy

- Jiří Sládek redaktor MF DNES Němci otevírají přechody

Němečtí turisté opět mohou vyrazit na tradiční dovolenou. Téměř 11 tisíc jich už od včerejška míří na středomořs­kou Mallorku a další Baleárské ostrovy, aby tak ukončili měsíce koronaviro­vé uzávěry.

„Je to důležitý krok, který pomáhá obnovit naši pověst bezpečné destinace,“uvedla Francina Armengolov­á, šéfka regionální správy.

Baleáry jsou pilotním projektem, pokud vše půjde hladce, zahraniční­m návštěvník­ům se brzy otevře celé Španělsko. Jinde v Evropě už jsou dokonce dál.

Všechny unijní země se snaží s nástupem sezony maximálně se zpřístupni­t turistům. A rychle dohnat, co se dá. Obnovil se pohyb uvnitř schengensk­ého prostoru a mizí restrikce v jednotlivý­ch státech. Evropa ožívá. Omezení na hranicích se sousedy včera zrušila Francie,

přísná opatření ponechala jen pro Brity a Španěly, kteří musí i nadále do dvoutýdenn­í karantény.

Otevírají se kavárny a restaurace v oblasti Paříže i v okolí, už je možné posedět i uvnitř. Po třech měsících už jsou zase po celé zemi přístupná divadla, stejně tak vyhlášené památky, jako je třeba Vítězný oblouk v Paříži či opatství na proslulém ostrově Mont-Saint-Michel na severozápa­dě země. Platí ale omezení počtu návštěvník­ů, kteří si musí zakoupit vstupenky předem na internetu a vstupovat s rouškami.

Vrcholem pro zahraniční návštěvník­y by mělo být otevření Eiffelovy věže, plánuje se na 25. června.

„Virus ještě není mrtvý, neporazili jsem ho, ale kontroluje­me jeho šíření,“upřesnil situaci ministr zdravotnic­tví Olivier Véran.

V sousední Itálii otevřeli hranice už počátkem června. Včera k tomu přistoupil­o zprovozněn­í 25 velkých letišť, a to včetně milánského – tedy v centru Lombardie, kterou nákaza zasáhla nejvíce. Fázi uvolňování doprovází v Itálii také otevírání kin a divadel, zatímco turisty oblíbené diskotéky si ještě měsíc počkají.

Úřady zůstávají ostražité. Lombardský guvernér Attilio Fontana obyvatelům vysvětluje, že nutnost nosit roušky ještě nekončí, vzhledem k trvajícímu nebezpečí druhé vlny epidemie.

Od včerejška jsou v provozu už dva hlavní letecké uzly v Řecku, vedle dříve otevřeného letiště v Aténách přibylo i další v Soluni. Pro helénskou zemi představuj­e turistika životodárn­ý zdroj příjmů.

Přísná opatření trvají vůči návštěvník­ům z rizikového Turecka a Británie, ostatní budou testováni namátkově. Premiér Kyriakos Mitsotakis upozornil, že přetrvá nutnost nosit roušky v hromadné dopravě. „Nechceme také, abyste se shromažďov­ali v plážových barech,“vzkázal návštěvník­ům.

Uvolněný režim zavládl od včerejška i na německých hranicích. Spolková republika zrušila veškeré kontroly, které probíhaly na hranicích s některými sousedy – Francií či Rakouskem. Berlín také ukončil varování před cestami do tří desítek zemí včetně České republiky.

Co může následovat? Evropská komise doporučuje, aby členské země ukončily už po 30. červnu cestovní omezení i pro turisty ze zemí mimo Evropskou unii. Podle komisařky pro vnitřní záležitost­i Ylvy Johanssono­vé už k dalšímu omezení pohybu prý není důvod.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Konečně za sluncem! Němečtí turisté nastupují na letišti v Düsseldorf­u do charterový­ch letů směr středomořs­ká Mallorca.
Foto: ČTK Konečně za sluncem! Němečtí turisté nastupují na letišti v Düsseldorf­u do charterový­ch letů směr středomořs­ká Mallorca.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia