Dnes Prague Edition

Bazény zase s atrakcí, trhy s jídlem

- — Karolina Bulisová

Včerejškem se rozvolnila další opatření, která měla bránit šíření koronaviru. Nově si lidé mohou na trzích koupit občerstven­í, do restaurací se vrátily švédské stoly. Fanoušků se v ochozech stadionů dočkají i fotbalisté.

Místo dosavadníc­h pěti set lidí jich může na hromadné akce přijít až dva a půl tisíce. I to má však svá přísná pravidla. Více než dvě tisícovky lidí smějí pouze na místa, která jsou rozdělena do více sektorů s vlastními vchody a zázemím. Typicky tak půjde o sportovní utkání. Mezi jednotlivý­mi částmi stadionu se lidé nesmějí mísit. Ti, kteří nejsou z jedné domácnosti, pak musí dodržovat minimálně metr a půl velké rozestupy.

Poprvé od 19. března se lidé venku můžou pohybovat bez roušky či jiného zakrytí úst a nosu i v případech, kdy od okolí nedodrží odstup minimálně metr a půl.

„Nadále však ještě nějakou dobu zůstává v platnosti nošení roušek ve všech vnitřních prostorách staveb a v prostředcí­ch veřejné dopravy,“upřesnil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Jak dlouho to bude, ministr neupřesnil.

Povinné zůstanou roušky i při účasti na venkovních hromadných akcích, pokud při nich nelze dodržet odstup od ostatních lidí.

Jídlo v kině ne, na trzích ano

V divadlech, kinech či koncertníc­h síních mohou provozovat­elé opět prodávat občerstven­í – ať už jídlo, nebo pití. Jenže do hlediště si ho diváci dál vzít nesmějí.

„Toto opatření je třeba stále respektova­t, jelikož divadla i kina mohou využívat plnou kapacitu hlediště a není povinné dodržovat dvoumetrov­é rozestupy mezi diváky. Při konzumaci potravin a nápojů by tak v důsledku odložení roušek mohlo snáze dojít k šíření nákazy,“doplnil vedoucí Pracovní skupiny pro uvolňování karanténní­ch opatření Rastislav Maďar. Podle něj by se totiž nákaza snáze šířila na lidi v předních řadách.

Místo kina se ale nově najíte na trzích. Do neděle bylo možné si tam koupit jídlo, které bylo zabalené. Od včerejšího dne je už možné na trzích koupit i volně prodejné pečivo, ovoce nebo cokoliv dalšího.

Rozvolnění se týká i restaurací – ty mohou opět podávat jídlo formou bufetu.

Kadeřnice bez rozestupu

U kadeřnic a holičů už neplatí nařízení, podle kterého od sebe personál v salonu musel být minimálně dva metry.

Uvolnila se i pravidla pro wellness a sauny. Zpátky do provozu se vrátí parní sauny. Více zábavy si užijí návštěvníc­i koupališť a bazénů – ta mohou spustit i speciální vodní atrakce s proudící vodou, jako je divoká řeka, tobogan nebo protiproud.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia