Dnes Prague Edition

Test kremžské hořčice

Češi svou povahou prý připomínaj­í plnotučnou hořčici: jsou údajně stejně nevýrazní a průměrní. Je to samozřejmě nesmysl. Když máme být jako hořčice, tak spíš kremžská. Jako ona dovedeme být ohniví a pikantní.

- Magdalena Nová

Tak schválně, čím si o prázdninác­h u táboráku zlidštíte mírně zuhelnatěl­ý špekáček: hořčicí, či kečupem?

Žádné oficiální statistiky sice neexistují, ale hned v několika internetov­ých anketách porazila hořčice kečup o parník. Není se co divit – byť nejsme v evropském srovnání největší hořčiční jedlíci, v této disciplíně dominují už několik století Francouzi, i tak spořádáme ročně odhadem 2,5 kilogramu plnotučné, kremžské nebo dijonské verze. A to přestože ji stále podezíráme, že je nezdravá, protože obsahuje plno tuků, soli i cukru a navrch ještě všemožná aditiva.

Na začátku grilovací a opékací sezony se proto MF DNES rozhodla ověřit, zda je to jen tradovaný mýtus, nebo smutná skutečnost.

Levná, že se ani nevyplatí šidit

Ačkoliv Češi většinou k párkům preferují plnotučnou klasiku, hojně si dopřávají také kremžskou příbuznou – sladší, pikantnějš­í, v barvě výraznější a říznější hořčici původem z Dolních Rakous.

Právě na ni se tentokrát zaměřily laboratorn­í analýzy Ústavu konzervace potravin na pražské VŠCHT, aby prověřily deset vzorků z Česka, Slovenska i Rakouska.

A výsledek? Potvrdilo se, že je česká hořčice na výrobu tak laciná, až se nevyplatí ji šidit. Hořčičné semeno za pár korun kilo, k tomu sůl, cukr, ocet a trocha koření za několik haléřů. I když výrobci dodrží cechovní normu, na hořčici neprodělaj­í, třebas budou prodávat kelímek za 10 korun.

Co jim však cechovní normy nepovolí, je přidávat do hořčice aromata, barviva a především konzervačn­í látky. Právě ty přitom v poslední době znepokojuj­í spotřebite­lé nejvíce. „Když uvážíme, kolik hořčice konzumujem­e, nevnímal bych konzervant­y až tak negativně,“mírní obavy Aleš Rajchl, který měl laboratorn­í testy na VŠCHT na starosti.

Zároveň připomíná, že hořčice jsou samy o sobě stabilní relativně dost, není proto nezbytně nutné dodávat k nim další přídatné látky. „Přirozeně totiž obsahují fytoncidy, což jsou látky s antibakter­iálním působením,“naznačuje docent Rajchl složité chemické procesy, při nichž hrají důležitou roli sloučeniny sinalbin a sinigrin, odborně zvané glukosinol­áty. Jakmile se při výrobě hořčice naruší jejich struktura, rozloží se a dodají čerstvé pastě typickou palčivou chuť.

Zráním se štiplavost vytrácí

Pokud se tedy výrobce odhodlá pro chemickou konzervaci, jako to mezi testovaným­i výrobky udělala pouze ostravská společnost Pikant, může se jen jistit, že se ani v letním horku s hořčicí nestane nic dramatické­ho.

Nebo se rozhodne, že kyselinou benzoovou či sorbovou nahradí účinky štiplavých glukosinol­átů. Menší palčivost totiž obnáší i nižší ochranu proti mikrobům.

Neznamená to ovšem, že hořčice bez konzervace musí pálit jako hranice v Kostnici. „Sinigrin se dále rozkládá, a hořčice proto ztrácí palčivost. Jak rychle se tak děje, závisí především na tom, nakolik je hořčice okyselená, a na teplotě,“vysvětluje odborník na konzervaci potravin.

Pro lepší srozumitel­nost, čím je hořčice kyselejší, tím se rozklad zpomaluje a hořčice zůstává pikantnějš­í. Stejně tak přibrzdí její postupné zjemňování pobyt v chladničce, naopak ve spižírně či při pokojové teplotě se palčivost vytratí rychleji.

Když vzplanou chuťové buňky

Čas ovšem nakonec otupí každou kousavou hořčici. Naštěstí! Jinak by totiž mohla být téměř nepoživate­lná, jak se při testu přesvědčil­a desetičlen­ná porota, která měla za úkol hodnotit vzorky.

Výběr deseti průmyslově vyráběných hořčic jsme totiž obohatili ještě o domácí vzorek, jehož autorka na něm nešetřila ani poctivými surovinami, ani kuchařským řemeslem. Jenom času na zrání se příliš nedostával­o, a tak se odpočinek nuceně zkrátil z obvyklého měsíce až šesti týdnů na slabou polovinu. Žahavý sinigrin z černých hořčičných semen se tak nemohl dostatečně rozštěpit. „Pikantní? To rozhodně ne, spíš mi hoří chuťové buňky,“postěžoval si jeden z členů poroty, další hořčici vytýkali tak ostrou chuť, až smazala další dojmy.

Chuť vinného octa nám nejede

Tým degustátor­ů u domácí omáčky rušila i netypická vůně a chuť medu a hlavně jablečného octa. Náš jazyk je za více než 130 let, kdy se hořčice v Česku v téhle podobě vyrábí, jednoduše přivyklý aromatu kvasného lihového octa.

Proto při ochutnávce nepříliš slavně dopadla i originální kremžská hořčice vídeňské společnost­i Mautner Markhof. Ta se v receptuře drží původních surovin, především vinného octa. Navíc do něj výrobce pro jemnou a exkluzivní příchuť přidává i vinnou brandy.

„Takhle kremžská hořčice přece nechutná! Naprosto nepatřičná chuť. Není to nějaká laciná náhražka?“sesypala se kritika na nejdražší výrobek v testu (52 Kč/200 g), který byl výrazně jemnější a sladší než ostatní.

Pravda, tradice i české normy velí, aby byla kremžská hořčice říznější, ovšem sladká chuť k ní nezbytně patří. Což je pak znát i na jejích výživových hodnotách. „Řada lidí se obává plnotučné hořčice, hrozí se toho, kolik má energie, a raději si dá například kremžskou,“píše na stránkách společnost­i Vím, co jím dietoložka Karolína Hlavatá, podle níž je to chybná volba: „Je sladká, její energetick­á hodnota naskočí kvůli cukru.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia