Dnes Prague Edition

Země už nepojme vodu

Půda už je po deštích nasycená vodou, takže riziko povodní v příštích dnech trvá. Pršet má opět ve čtvrtek.

- Ondřej Krutilek Karolína Novotná

„Přívalové povodně se u nás běžně objevují v období od května do září a jsou přímo závislé na výskytu bouří. Předpovída­jí se nejhůře,“říká Kimlová. Předpověď v českém prostředí komplikují hlavně specifické geografick­é podmínky. Potoky a řeky u nás často pramení. Je zde tedy hodně menších toků. Zatímco velká koryta řek dokážou pojmout velké množství vody a jejich hladiny stoupají postupně, menší toky se dokážou rychle změnit v nezvladate­lný živel. Voda se po nich v prudkém kopcovitém terénu sveze jako po toboganu.

Ke katastrofě často stačí desítky minut nebo jen krátké hodiny intenzivní­ho deště. I když přívalová povodeň rychle odeznívá, při své kulminaci má ničivou sílu. Nebezpečí navíc dokážou odborníci předpovědě­t maximálně šedesát šest hodin předem.

Riziko povodní je navíc aktuálně větší než před měsícem, kdy byla vrchní vrstva půdy ještě suchá. Vsáknout třicet milimetrů srážek pro ni nebyl velký problém, teď je ale situace jiná.„Záleží samozřejmě na konkrétní oblasti ale patnáct nebo dvacet milimetrů srážek teď už dokáže hladinu toků zvednout,“doplňuje Kimlová.

Nebezpečná krajina

Jestli zaprší, nebo ne a kolik vody z mraků nakonec spadne, jen těžko někdo ovlivní. Intenzita deště však není jediný faktor, který riziko přívalové povodně zvyšuje. Důležitý je také stav okolní krajiny, která vodu vsakuje. Obecně platí, že čím je víc organické hmoty v půdě, tím je pro vodu propustněj­ší a dokáže jí více vsáknout. „Nebezpečný­m faktorem je třeba velký sklon svahů. Na pozoru by měl být člověk také, pokud jsou na okolních svazích pole osetá třeba kukuřicí nebo bramborami. K případné přívalové vlně může přispět také špatná organizace v lesním hospodářst­ví, ať už těžební linky, nebo třeba lesní cesty,“vysvětluje Miroslav Tesař z Ústavu pro hydrodynam­iku Akademie věd.

„Hlídač“povodní

Když vlna přijde, obce bývají bezbranné, protože vzestup hladiny je jednoduše extrémně rychlý. Pomoci ale mohou nové technologi­e. Vědci z Ústavu pro hydrodynam­iku vyvinuli systém včasného varování, který už je otestovaný v praxi a pomalu se začíná prosazovat v rizikových obcích. „Systém je založen přirozeně na monitorová­ní srážek a jejich intenzity, ale i na dalším důležitém faktoru, a to je právě stav a množství vody v půdě,“vysvětluje Tesař.

Obce díky systému mohou získat několik desítek minut k dobru. Na první pohled to sice nevypadá jako velká pomoc, je to však velmi cenný čas. Například radnice stihne zmobilizov­at místní dobrovolné hasiče a třeba pomocí veřejného rozhlasu varovat obyvatele, aby se na přicházejí­cí vlnu mohli alespoň trochu připravit – přeparkova­t auto, zavřít a utěsnit okna, ochránit domácí zvířata. Bouřky, které v neděli zasáhly Česko, patřily podle odborníků k těm extrémním. Podle meteorolog­a Františka Šopka z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu napršelo na několika místech víc než normálně za celý měsíc.

Hasiči měli v sobotu a v neděli více než 1 350 zásahů. Odčerpával­i vodu z budov, odklízeli spadlé stromy a vyprošťova­li auta.

Nejvíce napršelo u Kolína, kde během neděle spadlo za den 129 litrů vody na jeden metr čtvereční.

Z toho 115 litrů napršelo během dvou hodin, šlo tedy o velmi intenzivní déšť. Vydatně pršelo také v Krušných horách a v Novém Městě na Moravě.

Silné lijáky zažili i v Krušných horách. V Měděnci spadlo v neděli 86 litrů vody na metr čtvereční, v Novém Městě na Moravě 69 litrů.

Vydatně pršelo také na Pardubicku, Havlíčkobr­odsku, Tachovsku, Ústecku a Příbramsku.

Skutečné přívalové vlny řešili předminulý týden hlavně lidé v okolí Uničova a tuto neděli také obyvatelé v okolí Heřmanova Městce.

Záplavy a sucho zároveň

Na pozoru by měl být člověk také, pokud jsou na okolních svazích pole osetá třeba kukuřicí nebo bramborami.

Přestože v posledních dnech hodně pršelo, sucho zatím odvráceno není.

„Bouřky byly hodně lokální, takže zatímco někde vyvolaly až povodně, v jiných místech byly podstatně slabší. Na severových­odě republiky se to dokonce obešlo zcela beze srážek,“říká František Šopko z ČHMÚ. Největší problém ostatně mají hlavně spodní vody. Ty podle Šopka můžou doplnit jen celoplošné srážky, které se opakují po dobu alespoň několika měsíců.

Velmi silné bouřky byly v Česku také v sobotu. Přehnaly se i přes Prahu, kde například voda natekla do sklepů Thomayerov­y nemocnice.

Nejvíce však napršelo v Jizerských horách, na stanici Kořenov bylo během jednoho dne naměřeno 52,7 milimetru srážek.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Divoká voda Místní si fotí extrémní průtok vody na Stržském potoce pod Zelenou horou ve Žďáru nad Sázavou.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Divoká voda Místní si fotí extrémní průtok vody na Stržském potoce pod Zelenou horou ve Žďáru nad Sázavou.
 ?? Foto: Radek Kalhous, MAFRA ?? Blesková povodeň Voda se o víkendu prohnala i zámkem v Heřmanově Městci, kde sídlí domov pro seniory.
Foto: Radek Kalhous, MAFRA Blesková povodeň Voda se o víkendu prohnala i zámkem v Heřmanově Městci, kde sídlí domov pro seniory.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia