Dnes Prague Edition

Paříž: Protest za práva černochů a proti Židům

- — Jana Šafaříková

PAŘÍŽ „Špinaví Židi,“znělo během víkendovéh­o protestu v Paříži, volně spojeného s americkým hnutím Black Lives Matter (Na životech černých záleží). Tedy na akci, která má být v první řadě zaměřena právě proti rasismu.

Záběry z náměstí Republiky nedaleko centra Paříže ukazují křičící dav asi patnácti tisíc lidí, z nichž několik osob opakovaně provolává výše uvedená slova. Případem se již zabývá policie. „Je to urážka republiky, ale i toho, za co se tito lidé snaží demonstrov­at,“řekl k hanlivým výrokům předseda Rady židovských institucí ve Francii (CRIF) Francis Kalifat.

Minutové video, které zveřejnil konzervati­vní týdeník Valeurs actuelles, se rychle šířilo po internetu a během dvou dnů jej zhlédlo přes tři čtvrtě milionu lidí. Organizáto­ři protestu se brání tím, že záběry neodpovída­ly celkové náladě v davu. Výroky podle nich prý byly reakcí na nápis na plachtě vyvěšené na jedné z budov, kde stálo: „Spravedlno­st pro oběti protiběloš­ského násilí. Na životech bílých záleží.“Víkendové demonstrac­e se opět účastnil předseda krajně levicové strany La France insoumise (Nepoddaná Francie) Jean-Luc Mélenchon, který měl s židovskou radou CRIF už v minulosti spory, když ji například označil za „agresivní spolek“. Žádných projevů antisemiti­smu si údajně nevšiml.

Během večera došlo ke střetům mezi demonstran­ty a policisty, kteří nakonec použili slzný plyn. Demonstrac­e měla připomenou­t smrt černocha Adamy Traorého, který zemřel před čtyřmi lety za nejasných okolností. Policisté jej během rutinní kontroly na severním předměstí Paříže vyzvali k předložení dokladu totožnosti. Traoré místo toho utekl, policisté jej následně našli v nedaleké budově. O tři hodiny později byl prohlášen za mrtvého. Podle následné pitvy se na jeho těle nenašly žádné známky násilí, což potvrdil také státní zástupce. Na žádost Traorého rodiny vzniklo několik dalších lékařských zpráv. Žádná z nich jejich tezi o tom, že Traoré zemřel po násilném zásahu policie, dosud jednoznačn­ě nepotvrdil­a.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia