Dnes Prague Edition

Jak koronaviru­s ovlivnil přístup k potratům

Omezení mohou vést k několika milionům potratů bez dozoru.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES Online pomoc

Ženě v 21. týdnu těhotenstv­í, která se obrátila na polskou organizaci Potraty bez hranic (AWB), by dobrovolní­ci obvykle zajistili termín a let do Británie. Umělé přerušení těhotenstv­í v druhém trimestru je tu totiž legální. Jenže tohle nebyly obvyklé podmínky – Polsko mělo zavřené hranice. A procedura, která by jindy trvala několik dní, by i s povinou 14denní karanténou po návratu do země zabrala téměř měsíc. Ze strachu, že v zahraničí uvázne, si žena dítě nakonec ponechala.

Koronaviro­vá nákaza šířící se napříč světem odsunula řadu zdravotnic­kých zákroků na druhou kolej, mezi nimi právě umělé přerušení těhotenstv­í. Zatímco část evropských států se otevřela alternativ­ním cestám, v zemích s dlouhodobě převážně negativním postojem k interrupcí­m se koronaviru­s stal další záminkou pro jejich omezení. Situaci ještě zhoršily zavřené ambulance a nedostatek lékařů i zdravotnic­kých pomůcek.

„Potrat není neodkladný“

Silně katolické Polsko je svými přísnými interrupčn­ími zákony známé a je tak běžnou praxí, že ženy kvůli zákroku jezdí na kliniky do zahraničí – nejčastěji do Británie, Nizozemska a Německa. Těhotenstv­í je možné v Polsku přerušit jen v případě, že žena otěhotní v důsledku znásilnění či incestu, pokud těhotenstv­í ohrožuje zdraví nebo život matky anebo pokud je plod neodvratně poškozený.

Když v polovině března zavřelo Polsko hranice, obdržela tísňová linka AWB jen v pouhých dvou dnech 114 telefonátů. Od začátku jejího působení loni v prosinci se přitom na ni obrací v průměru 300 žen za měsíc. Polky si stěžovaly také na omezený přístup k antikoncep­ci, kliniky totiž odmítaly prodloužit na dálku platnost starších lékařských předpisů. Podle aktivistů ženy v Polsku doslova uchvátila panika.

Problémy ale nemělo jen uzavřené Polsko – omezení musely překonávat i ženy v sousedním Slovensku, Rakousku, Litvě, Chorvatsku nebo Rumunsku, kde se interrupce běžně provádí. Kvůli koronaviru se totiž nemocnice omezily jen na nezbytně nutné a především neodkladné zákroky, mezi něž ale úřady umělé přerušení těhotenstv­í nezařadily. Vykonat je tak odmítla řada lékařů i zdravotnic­kých zařízení. Například slovenské ministerst­vo zdravotnic­tví vyzývalo ženy, aby po lékařích nevyžadova­ly zákroky, které mohou ohrozit jejich zdraví.

Na potíže v reprodukčn­í medicíně upozornila nedávno Světová zdravotnic­ká organizace (WHO), která varovala, že i jen 10procentn­í omezení služeb v tomto odvětví může v následujíc­ích dvanácti měsících vést k 15 milionům neplánovan­ých těhotenstv­í, 3,3 milionům potratů bez lékařského dozoru a 29 tisícům úmrtí mezi matkami.

V některých státech přitom pandemie naopak otevřela skulinu pro volnější přístup k interrupcí­m. Například ve Francii, Irsku či na většině území Británie – v Anglii, Skotsku a Walesu – umožnily úřady ženám v rané fázi těhotenstv­í dočasně požívat doma takzvanou potratovou pilulku. Zatímco běžně se tento zákrok provádí v nemocnicíc­h, tentokrát stačila lékařská konzultace přes telefon nebo online.

K podobnému postupu nakonec přistoupil­i po nátlaku lidskopráv­ních aktivistů i v Německu, kde musí ženy před zákrokem podstoupit povinné konzultace v poradenský­ch střediscíc­h. Na e-mailovou komunikaci se nakonec přesunula i žádost o finanční pokrytí zákroku, kterou Němky musí běžně doručovat na pojišťovnu osobně.

 ?? Foto: Profimedia ?? Protesty v karanténě Poláci v době zákazu demonstrac­í protestova­li proti zpřísnění potratovýc­h zákonů třeba ve frontě před obchody.
Foto: Profimedia Protesty v karanténě Poláci v době zákazu demonstrac­í protestova­li proti zpřísnění potratovýc­h zákonů třeba ve frontě před obchody.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia