Dnes Prague Edition

Anatomie smrti v Atlantě: Pane, neperte se

Černoch i policisté jednali jako z příručky o dobrém chování. Pak se řidič začal náhle rvát a strážník vystřelil

- Milan Vodička redaktor MF DNES Ve policisté střízlivý.

ATLANTA Další policista, tentokrát v Atlantě, čeká na soud, přičemž právník pozůstalýc­h včera už hovořil jednoznačn­ě o vraždě. Další mrtvý černoch jako by potvrzoval verzi aktivistic­ké Ameriky, že policisty se stávají bílí rasisté, aby mohli pronásledo­vat černochy. Smrt v Atlantě, která byla včera díky záběrům z kamer zmapovaná minutu po minutě, však ukazuje jiný výklad: rutinní situace, kdy vlastně o nic důležitého nejde, se během vteřiny zvrtne.

Na záznamech je to vidět tak dobře, že by se mohly promítat policistům, aby viděli, co se může stát, ale i všem Američanům, aby se nechovali jako ve filmu.

Jeden ze strážníků vyslovil černému řidiči, kterého kontrolova­l, lítost, že už mu zemřela maminka, za půl hodiny byl řidič mrtvý.

kdy strážník Devin Brosnan přijíždí k jedné restauraci: přišlo hlášení, že v řadě aut popojížděj­ících k okénku stojí bílá toyota a brání v průjezdu.

Strážník bouchá na okno. Celkem třikrát – klouby prstů, pěstí, pak otevřenou dlaní. Muž v autě se konečně probouzí a otevírá dveře.

Strážník se ptá: „Tak co, jste v pořádku? Jen někam zajeďte a zdřímněte si... Tak co, cítíte se dobře?“

Ale řidič znovu usne a policista ho znovu budí. Řidič přejede pár metrů na místo k parkování. Ale Brosnanovi se situace nelíbí.

Začalo to ve 22.42, 22.49 volá pro posilu.

Je 22.56, na místo přijíždí strážník Garrett Rolfe.

Kolega mu říká, že řidič Rayshard Brooks je asi opilý.

Rolfe se ve 23.03 rozhodne Brookse prohledat.

Jejich dialog je jako z příručky o dobrém chování. „Mohl byste, prosím, vystoupit?“„Ano, pane.“Řidič vystupuje a tváří se rozpačitě, několikrát omluvně zvedá ruce.

Policista je také v klidu. Říká: „Pojďte jen sem ke mně. Máte nějakou zbraň nebo něco takového?“„Nemám nic takového.“„Bude v pořádku, když vás prohledám, abych se ujistil?“

„Absolutně.“

Ve 23.04 začínají zkoušet, zda je řidič

Musí očima sledovat strážníkův prst pohybující se zleva doprava, pak kráčí s rukama u stehen a musí zůstat stát na levé noze, přičemž pravou drží ve vzduchu. Spolupracu­je. Říká, že není tak opilý, aby nemohl řídit. Pak dělá dechový test. „Nechci nic odmítat,“říká.

Brooks říká, že měl dříve jedno martini. Pak řekne, že měl několik nebo „jeden a půl“daiquiri.

Brooks se ptá, zda může zamknout auto a dojít pěšky ke své sestře, která bydlí nedaleko. „Nechci nic porušovat. Prostě můžu jít domů.“Ale policisté mu nevěří.

Oznamují mu, že mu naměřili víc alkoholu, než kolik je limit povolený pro řízení.

„Vypil jste toho příliš, než abyste mohl řídit.

Ve 23.23 říká Rolfe: Ve 23.24 je Brooks mrtvý.

Začne to tím, že Rolfe řekne: „Dejte ruce dozadu.“Drží Brookse za levou paži a chce mu dát pouta. Brooks, malotrakto­r TK, MT 8, Zetor, Teru Vari. Tel:608915576

shozy a trofeje i celé sbírky. Výkup vojenských věcí – military. Tel.: 776 192 242, vykupparoz­iaeu@gmail.com213149

Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Praha a okolí Tel. 6034788732­19489

křesla, chromová křesla, psací stoly, gauče a chromové gauče. Platba v hotovosti, slušné jednání. Nabídky na tel.: 775045003 p. Hugo Kouřil, email: nabytek.kouril@seznam.cz 603 897 100

který byl celou dobu klidný až defenzivní, sebou najednou trhne a začne se divoce prát s oběma policisty. Spadnou v jednom klubku na zem. „Nechte toho, přestaňte se prát,“říká mu Rolfe, který se ho snaží chytit za krk, ale nedaří se mu to. Brosnan varuje Brookse: „Použiju na vás paralyzér, nechte toho.“

Jenže Brooks mu ho vytrhne. Při tahanici Brosnan spadne na zem, Rolfe Brookse neudrží, ten vyskočí,

jakýkoliv starožitný nábytek i chromovaný do r.v.1970. Poškození nevadí. Daněk. Tel.603156533. E-mail: daneknabyt­ek@seznam.cz220500

nejvyšší ceny za mince i sbírku, bankovky,hodinky,vyznamenán­í a známky, odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040 a když je na nohou, zasadí Rolfemu silnou ránu pěstí do obličeje.

Rolfe vystřelí svým paralyzére­m, Brooks utíká. Rolfe za ním.

Přendává si paralyzér do ruky a pravou sahá na zbraň.

Brooks se v běhu otáčí, střílí svým paralyzére­m po Rolfem. Ten vytahuje zbraň a vypálí. Brooks padá...

Jeden ze svědků říká policistům: „Po tomhle vaše kariéry skončily.“

Experti i politici se nyní přou, levé

Odkoupím velkou knižní pozůstalos­t, Praha a okolí. Tel:603478873

znalec zdarma ocení obrazy, známky, dopisy, pohledy, mince, bankovky. Sbírky i jednotlivo­sti též rád koupím a platím nejvyšší ceny. Ihned, profesioná­lně, 24 hodin denně. Tel: 6087092992­20896 kdo za to mohl. Zda se strážník Rolfe choval nepřiměřen­ě, když střílel, či zda si Brooks sám podepsal ortel tím, když se začal najednou rvát a sebral policistov­i zbraň.

Brooks není George Floyd z Minneapoli­su: byl hodný, ale pak bránil zatčení, vzal paralyzér, použil ho a prchal. Policisté se chovali slušně, „tak, jak by chtěli aktivisté“, řekl bývalý šéf newyorské policie Bernie Kerik, ale nakonec vystřelili.

 ?? Foto: Reuters a NYT ?? Atlantský policista Garrett Rolfe provádí test střízlivos­ti Rayshardu Brooksovi. Vše je učebnicové. Až do chvíle, kdy se podnapilý řidič Brooks začne prát a pokusí se utéct.
Foto: Reuters a NYT Atlantský policista Garrett Rolfe provádí test střízlivos­ti Rayshardu Brooksovi. Vše je učebnicové. Až do chvíle, kdy se podnapilý řidič Brooks začne prát a pokusí se utéct.
 ??  ?? Vzorná spolupráce - a pak střelba
Vzorná spolupráce - a pak střelba
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia