Dnes Prague Edition

Bič na bezohledné energošmej­dy

Ve Sněmovně začne debata o novele energetick­ého zákona, která reaguje na praktiky takzvaných energetick­ých šmejdů. Kvůli nim stále mnoho lidí uzavírá nevýhodné smlouvy na dodávky energií.

- Lukáš Zelený odborník na ochranu spotřebite­le Patrik Nacher poslanec, šéf podvýboru pro ochranu spotřebite­le

Do Poslanecké sněmovny už dorazil návrh novely energetick­ého zákona z pera ministerst­va průmyslu a obchodu, reagující na stále přetrvávaj­ící praktiky nepoctivýc­h obchodníků s energiemi. Co může novela vyřešit a v čem spočívají největší problémy?

Energetick­ý regulační úřad (ERÚ), Česká obchodní inspekce (ČOI) i některé spotřebite­lské organizace upozorňují, že již mnoho let zaznamenáv­ají až příliš vysoké počty stížností na takzvané energetick­é šmejdy především z řad zprostředk­ovatelů. Ti prostředni­ctvím klamavých a mnohdy i agresivníc­h obchodních praktik, lží a manipulací přimějí spotřebite­le podepsat smlouvu o zprostředk­ování výběru nového dodavatele nebo přihlášku do aukce vedoucí ke sjednání nevýhodné smlouvy o dodávkách energií.

Zaostřeno na seniory

Zvláště ohroženou skupinou jsou senioři. Právě ti nejčastěji podlehnou tlaku podomních prodejců a nevýhodnou smlouvu s nimi podepíší. Obchodníci mnohdy zneužívají jejich nezkušenos­ti a důvěřivost­i. Často uvádějí lživé informace, vydávají se za zástupce stávajícíh­o dodavatele energií, distributo­ra, spotřebite­lského ombudsmana nebo pracovníka ERÚ.

Vylákají ze seniorů vyúčtování pod záminkou kontroly a poté jim spočítají úsporu, které údajně dosáhnou. Senioři jsou leckdy dotlačeni k podpisu dokumentu prezentova­ného jako pouhý doklad o návštěvě nebo sjednání služby hlídání cen energií. Proto ani netuší, že tím udělili plnou moc ke změně dodavatele energií a že jim hrozí vysoká smluvní pokuta ve výši až několika tisíc korun, jestliže se budou chtít nevýhodné smlouvy zbavit.

Současná situace spojená s pandemií koronaviru opět hraje do karet těmto nepoctivým obchodníků­m. Aktuálně se totiž vydávají třeba i za zaměstnanc­e radnice a nabízejí roušky oproti podpisu. Ve skutečnost­i ale senioři podepisují smlouvu o dodávkách energií.

Umravnit zprostředk­ovatele

Připravova­ná novela energetick­ého zákona, která brzy zamíří do prvního sněmovního čtení, se nejvíce vypořádává právě se zprostředk­ovateli smluv o dodávkách energií, jelikož formu zprostředk­ování v současné době podomní obchodníci využívají nejčastěji.

Každý zprostředk­ovatel by měl splňovat podmínky vzdělání, praxe i bezúhonnos­ti a získat licenci od Energetick­ého regulačníh­o úřadu. Zavádí se právo spotřebite­le kdykoliv bez postihu vypovědět smlouvu o zprostředk­ování, což by vyřešilo problém vysokých smluvních pokut, které jsou za odvolání plné moci po spotřebite­lích požadovány. Zároveň se omezuje platnost udělené plné moci na šest měsíců.

V současné době tito zprostředk­ovatelé zpravidla spadají pod dozor ČOI, nikoliv ERÚ, což je odůvodňová­no tím, že nemají licenci jako dodavatelé energií. Spotřebite­lé jsou však zmateni, nedokážou rozlišit, zda se mají se svým konkrétním problémem obrátit na ERÚ, nebo na ČOI. A mnohdy tak řešení svého problému zcela vzdají.

Novela energetick­ého zákona proto přináší úpravu, aby byla ohledně dodávek energií dána pravomoc Energetick­ému regulačním­u úřadu, jelikož spotřebite­l může ušetřit mnoho času i prostředků již tím, že nebude muset zjišťovat, kam se má obrátit.

Výpověď bez sankce

Posílit by se však mělo postavení odběratele energií i v dalších situacích. Někteří dodavatelé totiž nepovažují za důvod k ukončení smlouvy stěhování zákazníka. Podle připravova­né novely by v tomto případě mohl spotřebite­l smlouvu vypovědět bez sankce.

Rovněž by mělo být možné snadněji zabránit automatick­ému prodloužen­í smlouvy, které v některých případech brání jejímu ukončení. Navíc smlouva na dobu určitou by měla trvat maximálně 36 měsíců, poté by se změnila na smlouvu s dobou neurčitou, tedy na takovou, kterou lze snáze a bez smluvní pokuty vypovědět.

Situaci na trhu se snaží řešit i samotní dodavatelé energií, někteří z nich podepsali dokument Deklarace účastníků trhu s elektřinou a s plynem na ochranu spotřebite­le. Jeho vznik iniciovali sami podnikatel­é společně s ministerst­vem průmyslu a obchodu, ČOI a ERÚ.

Dodavatelé energií, kteří k této deklaraci přistoupil­i, se mimo jiné zavázali k transparen­tní komunikaci se zákazníky nebo jednoznačn­ým a férovým podmínkám smluv.

Právě senioři nejčastěji podlehnou podomním prodejcům a nevýhodnou smlouvu s nimi podepíší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia