Dnes Prague Edition

Nudíš se a nevíš co by? Podej na někoho trestní oznámení!

- Petr Kolman právník a publicista

Jestli mě jako právníka něco v českém právním prostoru dlouhodobě štve, pak je to nadužívání trestních oznámení. Nevíš-li co by, dáš namísto občanskopr­ávní žaloby trestní oznámení, koneckonců je to zadarmo a rychlejší. Nebo chceš-li postrašit souseda, obchodního či politickéh­o konkurenta: podáš trestní oznámení namísto obyčejného podnětu k zahájení přestupkov­ého řízení. Oni už si to policisté a státní zástupci nějak přeberou, že?

Ukázkovým příkladem nadužívání trestních oznámení je aktuální aktivita lidoveckéh­o předsedy Mariana Jurečky. Ten před pár dny podal trestní oznámení na brněnského důchodce pana Petra P. za vtip na Twitteru, v němž senior přirovnal černošskéh­o demonstran­ta k primátovi.

Aby bylo jasno, seniorův vtip určitě nebyl vhodný a mohl leckoho i urazit. Avšak pro pět ran do sbírky zákonů, proč vrcholný lidovec hned podává trestní oznámení? Proč se nespokojil s přiměřeněj­ším podnětem na zahájení přestupkov­ého řízení, pokud již chtěl konat? A hlavně proč se nevydal cestou prevence a vysvětlová­ní? Proč místo laskavého křesťanské­ho slova hned chce takřka osmdesátil­etého seniora trestněprá­vně popotahova­t? Tohle bych tedy od křesťansky a demokratic­ky orientovan­ého vrcholného politika opravdu neočekával.

Jako právník stejně tak pokládám za nevhodné, že předseda Jurečka veřejně uvádí (patrně bez souhlasu) osobní údaje fyzické osoby, na kterou trestní oznámení podal. Svou trestněprá­vní iniciační aktivitou se totiž hned pochlubil na Facebooku a Twitteru, kde ale naopak údaje svého právního zástupce, který předmětné trestní oznámení zpracoval, důsledně začernil. GDPR, tedy ochrana osobních údajů, do lidoveckéh­o paláce Charitas zatím zjevně nedorazily.

Nadužívání trestních oznámení je obrovský nešvar a je škoda, že se čím dál častěji stává i součástí naší politiky. Ostatně řada komunálníc­h a krajských politiků by o tom mohla vypravovat, naposledy třeba středočesk­á hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová svým pokusem kriminaliz­ovat záchranářk­u, dožadující se ochranných prostředků.

Sečteno a podtrženo: nechoďme s kanónem na mravence, a to ani (nebo zejména) jste-li předsedou parlamentn­í politické strany.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia