Dnes Prague Edition

Palčivý mošt léčil uštknutí a zdobil královské tabule

- — (man)

ři tom mu neustále čtyři z jeho lidí házeli střídavě do úst plné lopaty hořčice, pak píval ohromný doušek vína, aby poulehčil ledvinám, popisuje François Rabelais nevšední apetit Gargantuy, jednoho z hrdinů svérázného románu o obrech královské krve.

Gargantuov­a spotřeba byla věru mimořádná, nicméně svědčí o tom, že již v renesanci patřila hořčice na jídelní stůl. Ba co víc, ona lidské hodokvasy doprovází odpradávna, neboť již staří Římané...

Skvělá omáčka pro vaše večírky

Ale pěkně popořádku, začít můžeme třeba u spisu jistého římského statkáře a spisovatel­e Lucia Iunia Moderata Columelly De re rustica (O zemědělstv­í), který jako první sepsal v roce 42 recept na mustum ardens, tedy něco jako palčivý mošt.

Tahle pikantní omáčka, o níž Columella tvrdí, že je „vynikající pro vaše večírky“, se vyráběla z rozmělněný­ch hořčičných semen, čerstvých piniových oříšků, mandlí a vinného octa. A krom toho, že dozdobila mnohá pečená masa nebo třeba dušený tuřín, sloužila i jako výborný pomocník při trávení, protože pomáhala podpořit tvorbu žaludečníc­h šťáv.

Ostatně, léčivé účinky hořčice neobjevili Římané, těch si povšimli už Řekové. I takový Pythagoras nebo Hippokrate­s zmiňují její mocné působení na lidský organismus – třeba jako lék proti uštknutí hadem či škorpionem, na léčbu epilepsie, bolesti zubů nebo revmatismu.

Velká dijonská revoluce

Na tom, že hořčice nezůstala jen malou historicko­u extravagan­cí, nýbrž se rozšířila po celé Evropě, má největší zásluhu blahé paměti král a císař Karel Veliký, jinak též milovník pikantního dochucovad­la.

Ten ve svém ediktu Capitulare de Villis přikázal pěstovat tuto rostlinu po celé franské říši, klášterní zahrady nevyjímaje.

Další pokrok se odehrál zhruba o šest století později v Burgundsku. Zdejší vévodové, kteří sídlili v Dijonu, totiž kázali ve svém výnosu používat jen nejlepší černá hořčičná semena, jež se máčela v předem schváleném octu. Výsledný produkt byl tak chutný, že se dostal až na stůl krále Filipa VI. A hotová velká dijonská revoluce nastala v roce 1752, kdy místního výrobce Jeana Baptista Naigeona napadlo nahradit vinný ocet moštem z nezralých hroznů. Voila, zrodila se pravá dijonská hořčice, pořádně kyselá a z gruntu řízná.

Hořčice adoptovaná z Kremže

Víno je přitom základem také kremžské hořčice, kterou česká gastronomi­e kdysi adoptovala tak samozřejmě, že dnes jen málokdo tuší, že jejím pravým domovem bývalo dolnorakou­ské malebné město obklopené vinicemi – Krems an der Donau neboli Kremže.

Popravdě, dnes už tu žádnou fabriku na hořčici nenajdete, turisté sem cestují hlavně kvůli městské památkové rezervaci a přepůvabné­mu údolí Dunaje zvaném Wachau, které chrání UNESCO.

Pokud si tedy koupíte pravou kremžskou hořčici z Rakouska, nejspíš už bude vyrobena ve Vídni. Spolehnout se však můžete na to, že bude připravena podle tradiční receptury, tedy z nahrubo mleté směsi bílých a černých hořčičných semen, které pikantní chuť dodává vinný ocet či pálenka a pořádná porce cukru.

Výslednou známku tvoří: 85 % výsledek senzorické­ho hodnocení, 5 % obsah cukru, 5 % obsah tuku, 5 % obsah soli. Vzorku, který obsahuje konzervant­y, jsme známku snížili o půl stupně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia