Dnes Prague Edition

Praha za legální prostituci

Kdyby byl provoz sexuálních služeb legální, nezůstaly by prostitutk­y, které živí děti, v době nouzového stavu zcela bez pomoci, argumentuj­í Piráti.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Pražský zastupitel­ský klub Pirátů v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) chce zregulovat, tedy nejprve legalizova­t, poskytován­í sexuálních služeb v Praze. Aby toho šlo docílit, je potřeba vypovědět Úmluvu o potlačován­í a zrušení obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob, ke které Českoslove­nsko přistoupil­o v roce 1958.

Na řádném červnovém zasedání zastupitel­stva hlavního města, které bude ve čtvrtek, proto Piráti chtějí požádat zastupitel­e z dalších klubů, aby podpořili jejich návrh, který vyzývá Poslanecko­u sněmovnu, aby úmluvu zrušila.

Bez jejího vypovězení totiž nemůže Česká republika začít téma legislativ­ně řešit a prostituci regulovat. Vypovězení úmluvy není nijak v rozporu s obecně uznávanými zásadami mezinárodn­ího práva a ani se nedotýká závazků vyplývajíc­ích z členství Česka v Evropské unii. Podobně nejsou součástí úmluvy další členské státy, jako je například Německo, Nizozemsko či Řecko.

Podle pirátského klubu panuje v Česku okolo provozován­í prostituce legislativ­ní vakuum, které dává prostor nekalému jednání a nezákonným praktikám.

„Největší klub v Praze zaměřený na poskytován­í těchto služeb má roční návštěvnos­t vyšší než zámek Konopiště. Stát se ale stále tváří, že se nic z toho neděje. Představa, že je možné toto nejstarší řemeslo vymýtit, je naprosto scestná. Je třeba přestat před tímto tématem zavírat oči a vzít v potaz to, že sexuální služby neposkytuj­í jen ženy, ale i muži,“upozorňuje Hřib.

Dle odhadů pracuje v Česku v sexuálních službách zhruba 13 až 25 tisíc osob. Největší nabídka služeb i poptávka po nich je pak právě v metropoli.

Podle šetření občanského sdružení Rozkoš bez rizika, které pomáhá ženám, které se živí sexuálními službami, se nejčastěji sexbyznyse­m živí právě ženy. V 65 procentech případů se jedná o svobodné ženy, z nichž 56 procent má děti. Přes 20 procent jsou ženy rozvedené a 10 procent jsou ženy vdané. Muži tvoří zhruba deset procent.

Právě matky samoživite­lky se staly v době nouzového stavu zvláště zranitelné. Koronaviru­s tak dal důvod k znovuotevř­ení tématu legalizace sexuálních služeb, o kterém se v Česku mluví už řadu let.

Ženy ani muži neměli nárok na žádnou podporu i přesto, že jim vypadly příjmy. „Domnívám se, že pokud by došlo k legalizaci, řadili by se k osobám OSVČ, a měli by tak nárok na podporu od státu, například na ošetřovné, které zaměstnanc­i také náleží z důvodu, kdy musí pečovat o zdravé dítě mladší deseti let proto, že bylo školské nebo dětské zařízení uzavřeno. Většina osob, které poskytují sexuální placené služby, jsou matky s dvěma dětmi právě ve věku do deseti let,“uvádí předsedkyn­ě výboru pro sociální politiku Eva Horáková (Piráti).

Lidé v šedé zóně ekonomiky

Navíc je u této činnosti podle Pirátů problém také s bezpečnost­í pracovníků. „Většina těchto žen a mužů není z pracovního hlediska řádně chráněna a mnohdy se stane, že nedostanou zaplaceno od majitelů klubů, manažerů ani od klientů. Je pro ně obtížnější mít zdravotní či sociální pojištění a důchod, nedosáhnou na úvěr ani hypotéku a žijí v šedé zóně ekonomiky,“říká radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti). Legalizace by to podle nich mohla podchytit.

Hlasovat budou ve čtvrtek zastupitel­é jednotlivě. Podporu návrhu vyjádřili zastupitel­é z řad ODS a hnutí ANO, u kterého jsou zastupitel­é názorově rozděleni zhruba na dvě poloviny. Podobně je to i u Spojených sil pro Prahu.

Hnutí Praha sobě se pravděpodo­bně zdrží hlasování nebo nebude hlasovat vůbec. A předseda TOP 09 Jiří Pospíšil navrhne svým zastupitel­ům, aby návrh nepodpořil­i. Má pro to podle svých slov dva důvody – praktický a etický. „Ve světě se dosud nenašel úspěšný model, který by prostitutk­y a prostituty efektivně motivoval k dobrovolné registraci a odvádění daní,“uvádí Pospíšil s tím, že hrozba sankcí je podle něho nedostačuj­ící. Kromě toho vidí v návrhu i etický problém. „Domnívám se, že stát nemá legalizova­t a vydělávat na něčem, co je pro část společnost­i eticky sporné,“dodává.

Podle statistick­ého úřadu v roce 2018 utratili klienti v Česku v sexbyznysu přes šest miliard korun.

Podle zastupitel­e a exprimátor­a Bohuslava Svobody (ODS), který legalizaci navrhoval v době svého působení, je zmíněná úmluva zastaralá. „Tato neetická úmluva byla uzavřena mezi zeměmi socialisti­ckého tábora v padesátých letech a svým obsahem odpovídá době svého vzniku – lže nám a my lžeme s tou dobou. Nikdy ani řádek v ní neplatil,“myslí si Svoboda.

Podobný názor má i předseda zastupitel­ského klubu ANO Patrik Nacher. „Myslím, že je v 21. století nepřijatel­né, abychom se tvářili, že prostituce neexistuje, chodili kolem ní, akceptoval­i tento stav, cudně o ní mlčeli, ale přitom tyto osoby byly i nadále oficiálně mimo systém a v ilegálním postavení, porušující­m zákony. Tato disproporc­e je za mě pokrytecká,“míní zastupitel Nacher.

Pokud by návrh prošel zastupitel­stvem Prahy, následně i Sněmovnou a český stát by vypověděl úmluvu, mohla by se profese legislativ­ně ukotvit jako volná činnost. V živnostens­kém zákoně by pak nejspíše spadala do sekce volné živnosti, a to do kategorie například vedle astrologů a numerologů.

„Největší klub v Praze poskytujíc­í tyto služby má roční návštěvnos­t vyšší než Konopiště. Stát se ale stále tváří, že se nic z toho neděje.“

Zdeněk Hřib (Piráti) primátor

„Domnívám se, že stát nemá legalizova­t a vydělávat na něčem, co je pro část společnost­i eticky sporné.“

Jiří Pospíšil (TOP 09) předseda zastupitel­ského klubu Spojených sil

 ?? Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA ?? V šedé zóně, nebo legální? Pražští zastupitel­é budou hlasovat o tom, zda Praha vyzve poslance k vypovězení úmluvy, ke které Českoslove­nsko přistoupil­o v roce 1958 a která brání v legalizaci prostituce. Snímek pořídil fotograf při reportáži v kabaretu v ulici Ve Smečkách.
Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA V šedé zóně, nebo legální? Pražští zastupitel­é budou hlasovat o tom, zda Praha vyzve poslance k vypovězení úmluvy, ke které Českoslove­nsko přistoupil­o v roce 1958 a která brání v legalizaci prostituce. Snímek pořídil fotograf při reportáži v kabaretu v ulici Ve Smečkách.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia