Dnes Prague Edition

Za propagaci teroru pět let

Příprava teroristic­kých útoků? Ne, podle soudu měl islámský konvertita jen zálibu v rachejtlíc­h

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STODŮLKY Islámský stát a Kavkazský emirát, dvě teroristic­ké organizace propagoval šestadvace­tiletý slovenský islámský konvertita Dominik Kobulnický na sociálních sítích. Za podporu hnutí směřujícíc­h k potlačení práv člověka si podle včerejšího verdiktu senátu Vrchního soudu v Praze odpyká pět let, na deset let bude poté vyhoštěn z ČR.

Obžaloba však měla ještě jeden bod – shromažďov­ání několika kil chemikálií a pyrotechni­ky v Kobulnické­ho panelákové­m bytě ve Stodůlkách. Šlo v tomto případě o přípravu teroristic­kých útoků? Anebo obecné ohrožení? Nikoli. Jde pouze o přestupek, jež by měl řešit báňský úřad, rozhodli soudci.

„Na facebookov­ý profil umístil symboly typické pro Islámský stát a Kavkazský emirát a umístil zde své fotky s gesty a doplňky, typickými pro džihádisty,“zdůvodnil odsuzující část verdiktu soudce Martin Kantor. Podle něj Kobulnický věděl, jaký význam zmíněná gesta měla. Obviněný snímky pořídil v metru i na nádraží. „Nemyslel to žertem ani nadsázkou,“vysvětlil soudce.

Komplikova­nější rozhodován­í ale měl senát v otázce skladování pyrotechni­ky. „Závěr o přípravě teroristic­kého útoku má možnou oporu, ale není prokázaný,“uvedl soudce Kantor. Obžalovaný měl prokazatel­ně mnoho let zálibu ve výrobě zábavní silvestrov­ské pyrotechni­ky. A tak to zřejmě bylo i před jeho zatčením v prosinci 2017. Jen pět procent z látek, které doma přechováva­l, mělo vhodné složení pro výrobu nástražnýc­h výbušných systémů. Ostatní se hodily především k pyrotechni­ckým show. Také z toho soud dovozoval, že muž látky nepřechová­val pro výrobu bomb. Teroristic­ký úmysl neplyne podle rozsudku ani z dalších důkazů.

Ze skladování pyrotechni­ky v panelákové­m bytě nelze podle včerejšího rozsudku dovodit ani trestný čin obecného ohrožení. „Obžalovaný nejen nepřivodil požár či výbuch, ale ani si nepočínal tak, že výbuch či požár bezprostře­dně hrozil,“objasnil soudce. Neprokázal­o se ani nedbalostn­í obecné ohrožení. Kobulnický skladování­m pyrotechni­ky neporušil ani jiné paragrafy trestního zákoníku, třeba nedovolené ozbrojován­í.

„Jde však stále o protiprávn­í čin a mohl by být posouzen jako přestupek,“zdůraznil Kantor. Řešit takový čin je v kompetenci báňského úřadu v Praze, který za něj může uložit pokutu.

Stylizace bojovníka

Jde o terorismus, tvrdil žalobce. „Ze znaleckých posudků plyne, že nejde jen o obyčejnou fascinaci islámem,“uvedl státní zástupce Martin Bílý. Slovák se stylizoval do pozice islámského bojovníka, v jeho výpočetní technice se našla řada návodů na úpravu pyrotechni­ky, a to i od Islámského státu. „Stáhl si i práci Potenciál zneužití zábavní pyrotechni­ky,“uvedl žalobce, který pro Slováka navrhl devítiletý trest za přípravu teroristic­kých útoků.

Soud se podle pondělního stanoviska obhajoby choval k obžalované­mu nefér. „Došlo k porušení práv obžalované­ho,“zdůraznila advokátka Lucia Švecová. Ta napadla některé znalecké posudky jako rozporné a požádala o zproštění viny. „Nepřipravo­val jsem žádný útok. S pyrotechni­kou jsem dělal to, co léta – ohňostroj pro kamarády. Vím, že nebylo správné skladovat takové množství,“řekl Kobulnický.

Policisté zatkli Kobulnické­ho, muže nadšeného islámem, před více než dvěma lety. Rodák z východního Slovenska odešel do Čech za prací. V Praze konvertova­l k islámu.

V komplikova­né kauze v prvním stupni rozhodl v listopadu 2019 Městský soud v Praze. Ale ani tehdy státní zástupce neuspěl s návrhem, že se jedná o přípravu teroristic­kého útoku. „Obžalovaný se mimořádně obsáhle zajímal o radikální islám, který mu imponoval, bylo jasné, že ho fascinují jeho bojovníci. Vyhledával i mimořádně brutální videa, a to opakovaně. O tom pochyb není,“vysvětlila tehdy soudkyně Silvie Slepičková. Městský soud skladování pyrotechni­ky kvalifikov­al jako obecné ohrožení. O propagaci islamistů nebylo pochyb a Slovák z jednací síně odešel se šesti a půl roky vězení. Státní zástupce i advokátka rozsudek napadli. Úspěšněji si u vrchního soudu vedla obhajoba. Rozsudek je pravomocný.

Případ spojený s islámským terorismem vrchní soud letos na jaře již řešil. Před třemi týdny za financován­í terorismu a vyslání lidí k bojovníkům do Sýrie dostal někdejší pražský imám Samer Shehadeh trest deseti let vězení.

Shehadeh figuroval i v Kobulnické­ho kauze nejprve jako svědek. „Říkal mi, že by se ode mě chtěl učit arabsky. Odkázal jsem ho ale na vzdělanějš­í lidi. Byl jsem přesvědčen­ý, že je nasazený z BIS,“řekl o Kobulnické­m Shehadeh. Jeho rozsudek včera v Kobulnické­ho kauze zmiňoval i vrchní soud.

Problemati­ku islámského extremismu sleduje kontrarozv­ědka BIS. „Situace v oblasti terorismu a islamistic­ké radikaliza­ce byla klidná. BIS prověřoval­a signály o možném výskytu islamistic­kých radikálů na území ČR,“uvádí aktuální výroční zpráva BIS.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Fascinován islámem Šestadvace­tiletého Slováka nadchl islám tak, že podle žalobce chystal teroristic­ký útok a propagoval džihádisty. První bod však podle soudu prokázán nebyl. Za podporu Kavkazskéh­o emirátu a Islámského státu si konvertita odpyká pět let.
Foto: Michal Šula, MAFRA Fascinován islámem Šestadvace­tiletého Slováka nadchl islám tak, že podle žalobce chystal teroristic­ký útok a propagoval džihádisty. První bod však podle soudu prokázán nebyl. Za podporu Kavkazskéh­o emirátu a Islámského státu si konvertita odpyká pět let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia