Dnes Prague Edition

Polák se vrací do extraligy, ale říká: Děsím se, že zavolají z NHL

- — Anton Zelenko

Nikdy se netajil tím, že mimo led nechce o hokeji ani slyšet. Ač by si v boji mezi mantinely nechal lámat kosti, v soukromí se obránce Roman Polák naučil svou práci neprožívat. I proto, že zámořský hokejový mumraj může lézt člověku pěkně na nervy. „Každé léto se vracím do Česka s tím, že se už do NHL nevrátím,“vyprávěl tvrďák před rokem v projektu Bez frází.

Až letos se však jeho opakované proroctví naplní. I když má čtyřiatřic­etiletý Polák stále platnou smlouvu s Dallasem, včera na tiskové konferenci v Klimkovicí­ch u Ostravy oznámil mnohými očekávanou novinu: „Jsem strašně rád, že jsem se dohodl s Vítkovicem­i a budu hrát zase doma.“

O jejich zájmu se delší čas vědělo, situaci kolem beka s 806 zápasy v NHL sondoval také rival z Třince, mezi zájemci byla i prvoligová Poruba, která Poláka vychovala. Od včerejška je jasno.

Má to však jeden háček – Polák se stane vítkovický­m hráčem až v momentě, kdy si splní všechny své povinnosti v Dallasu. S ním má podepsaný kontrakt do konce sezony 2019/20, která však v zámoří na rozdíl od zbytku hokejového světa ještě neskončila.

Stars patří mezi 24 týmů, které čeká rozšířené play off. Zatím je ale stále nejasné, kdy boje o Stanley Cup začnou, natož kdy skončí. „Představa návratu mě popravdě celkem děsí. Ale jestli mi zavolají, že mám hrát, tak poletím a sezonu v Americe dohraju,“nevykrucuj­e se Polák.

Jeho nevoli se divit nelze. Už tak extrémně vyčerpávaj­ící kalendář NHL překroutil koronaviru­s do chaotické hybridní podoby, která načrtla konec aktuální sezony na podzim a start té další klidně po Novém roce.

Blížící se play off by navíc hokejisté trávili v karanténě ve dvou vybraných městech. Ta by se zřejmě obě nacházela ve Spojených státech, kterými v současnost­i zmítají nepokoje a protesty. To rozhodně není lákavá vidina pro domlácenéh­o otce dvou malých dětí. „Moje motivace už navíc není taková jako u kluků, kteří chtějí bojovat o místo v NHL,“připouští Polák.

Alespoň už může vyhlížet klid domova v podobě angažmá ve Vítkovicíc­h, přestože není pochyb o tom, že ve svých posledních kláních v NHL se na ledě znovu porve jako pes. Jakmile ale bude dobojováno, pospíší si Polák zpátky do Česka a podepíše víceletý kontrakt s ostravským celkem. Po neobvyklé „přípravě“, kterou obstarají ostré boje o nejslavněj­ší trofej světa.

Není to ale jenom pohodlí domova, na které se Polák ve Vítkovicíc­h těší. Klub prožívá období návratů, zpět do Ostravy zamířili také útočníci Zbyněk Irgl a Lukáš Krenželok, s nimiž se Polák dobře zná. Zkušené trio má pomoci při přestavbě týmu, s jehož výkony byli fanoušci během uplynulých let mnohokrát nespokojen­í. Nyní mají minimálně tři důvody, proč s nadšením vyhlížet novou sezonu.

 ?? Foto: MAFRA ?? Vítkovická posila Roman Polák byl v zámoří od roku 2006.
Foto: MAFRA Vítkovická posila Roman Polák byl v zámoří od roku 2006.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia