Dnes Prague Edition

Teď stojí Lamine Diack před soudem.

Kryl doping, prodával hlasy, chtěl miliony.

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Vsenegalsk­ém Dakaru vyrůstal v domě, který stál jen 150 metrů od stadionu... a stejně daleko od městského vězení. Vskutku symbolické. Lamine Diack dlouhá léta usedal na výsostná místa v čestných lóžích světových stadionů a mezi své přátele řadil i ruského prezidenta Putina či brazilskéh­o Da Silvu.

Teď mu hrozí 10 let vězení. Minulý týden stanul před soudním tribunálem v Paříži. Po pěti letech v nařízené domácí izolaci.

Obvinění, jak zkorumpova­l atletiku a olympismus, se během té doby kupila do výše obří pyramidy. V očích mnohých se stal největším korupčníke­m v historii sportu. Je mu 87 let.

K soudu dorazil v elegantní bílé tunice a v půlhodinov­é úvodní řeči se holedbal, jak učinil atletiku populárněj­ší a globálnějš­í.

A ta obvinění? Ano, dobře, nechával likvidovat ruské dopingové případy. Tvrdí však, že šlo o kompromis sloužící finančnímu zdraví atletiky. Musel tak činit, aby udržel ruské sponzory mezinárodn­í federace (dříve IAAF, nyní Světová atletika).

Kategorick­y odmítá, že by za to požadoval od dopujících atletů vysoké úplatky. Všechno totiž hází na syna: „Můj syn je zloděj a podvodník. O jeho kriminální činnosti jsem se dozvěděl až od vyšetřovat­elů.“

Vyhni se ruskému skandálu!

Syn Papa Massata Diack, někdejší marketingo­vý poradce IAAF, je obžalován rovněž, ale prchl do Senegalu a ten jej odmítá vydat.

Mnohé indicie ovšem ukazují, že šlo o rodinný podnik Diackových. Společně vybudovali obří korupční síť. Jen za „odklizení“23 ruských dopingovýc­h případů měli vydělat 3,45 milionu eur. Navíc otec Diack dostal z Ruska i příspěvek 1,5 milionu eur pro svůj politický lobbing v Senegalu.

Stejně tak si Diackovi nechávali platit za zajištění hlasů pro volby dějišť olympijský­ch her. Podle brazilskýc­h svědků si řekli o dva miliony dolarů za osm hlasů pro volbu Ria 2016 a o 2,3 milionu za patřičnou podporu pro Tokio 2020.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Kolik Rio zaplatilo v zákulisí? Diack a spol. si podle brazilskýc­h svědků řekli při volbě pořadatelů her v roce 2016 o dva miliony dolarů.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Kolik Rio zaplatilo v zákulisí? Diack a spol. si podle brazilskýc­h svědků řekli při volbě pořadatelů her v roce 2016 o dva miliony dolarů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia