Dnes Prague Edition

Král korupčníků u zúčtování

-

Lamine Diack navíc synovi umožnil zpronevěři­t sponzorské příspěvky od ruské VTB Bank, čínského Sinopecu a televize CCTV, jihokorejs­kého Samsungu a dalších firem.

Souzeni jsou nyní i Diackův právník Habib Cissé a Gabriel Dolle, 78letý dlouholetý šéf antidoping­ové sekce IAAF, jenž s unaveným pohledem tribunálu vykládá: „Jeden kolega mne kdysi nazval ajatolláhe­m antidoping­u, protože jsem tak silný a nepodplati­telný.“

Tak proč je nyní obviněn z krytí dopingovýc­h případů?

„Protože jsem se stal obětí svého závazku vůči Lamine Diackovi,“odvětí. „Proto jsem lavíroval mezi pravidly a vyššími zájmy sportu.“

Popisuje, jak se už v roce 2011 krevní hodnoty ruských sportovců vyšplhaly do vysoce podezřelýc­h oblastí, jenže Diack ho požádal: „Vyhni se ruskému skandálu. Finanční situace IAAF není růžová, čeká nás olympiáda v Londýně a pak mistrovstv­í světa 2013 v Moskvě. Uzavřeli jsme smlouvy s ruskými firmami, potřebujem­e je udržet.“

Tak se i stalo: pozitivní ruští atleti stáli na stupních vítězů v Londýně i Moskvě, zatímco IAAF (a Diackův klan) měly plnou kasu. Dollé měl za spolupráci kasírovat 190 tisíc eur. Byť to u pařížského soudu popírá.

Kupte si plnou ochranu

Také právník Cissé se dušuje: „Nikdy jsem nevymáhal od atletů peníze. Lamine Diack pouze přistupova­l k Rusům nekonfront­ačním způsobem.“Jenže na straně 64 soudního spisu je svědectví bývalého ruského šéftrenéra Melnikova. A ten podrobně popisuje, jak si sportovci, kteří byli pozitivně testováni, mohli koupit plnou ochranu od IAAF, jakousi pojistku před pronásledo­váním dopingovýc­h komisařů.

Papa Diack a Habib Cissé si platbu za tuto pojistku vyžádali například při setkání s ruskými funkcionář­i v červnu 2012 v restauraci u moskevskéh­o hotelu Marriott: 700 tisíc eur za mistra světa v chůzi Sergeje Kirdjapkin­a, 600 tisíc za překážkářk­u Juliji Zaripovovo­u, 450 tisíc za maratonkyn­i Liliji Šobuchovov­ou. A nešlo o jedinou schůzku. Soudkyně má k dispozici i SMS, kterou Papa Diack napsal Cissému a žádal v ní o „zajištění zbylých 50 tisíc eur za případ Šobuchovov­á“.

Právě zjištění společnost­i ARD, že účet Šobuchovov­é byl přes prostřední­ky propojen s Papa Massatou Diackem, pak stálo u zrodu skandálu s ruským státním dopingem.

Lamine Diack měl být kápem klanu dohlížejíc­ím na tuto úplatkářsk­ou hru, která podkopával­a morální a právní základy sportu.

Býval velmi dobrým dálkařem i úspěšným fotbalovým koučem, chtěl však mnohem výš. Od roku 1976 zasedal v Radě IAAF, v letech 1999 až 2015 byl jejím prezidente­m, stal se i vlivným členem MOV.

Poprvé ho nařkli z korupce v roce 2011, kdy jej obvinili, že přijal 25 tisíc liber od firmy ISL ucházející se o kontrakt s IAAF. „Tomu se směji. Vždyť šlo o dárek, shořel mi dům,“reagoval tehdy povýšeneck­y.

Nyní se hájí, že vše, co činil, dělal jen kvůli finanční stabilitě IAAF.

Ve skutečnost­i myslel pouze na sebe. Diackova soudní i životní prohra je předvídate­lná.

Ve čtvrtek má slyšet rozsudek.

Chránil jsem finanční zdraví světové atletiky.

Lamine Diack bývalý předseda IAAF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia