Dnes Prague Edition

Zahradní „policie“vám může vyčistit pozemek

- Robert Oppelt reportér MF DNES

PRAHA Pokud se někdo nestará o svůj zarostlý pozemek, může ho čekat při příští návštěvě překvapení. Místo bolševníku nebo lupiny posekaná louka, která nebude ohrožovat přírodu v okolí.

Sněmovna projedná zákon o invazních druzích, který v krajních případech vstup na pozemek bez souhlasu majitele umožní.

Ministerst­vo životního prostředí normu připravilo na základě nařízení Evropské unie. „V případech, kdy nebude v možnostech vlastníků či uživatelů pozemků opatření proti rozšíření invazního nepůvodníh­o druhu provést, bude to zajištěno orgánem ochrany přírody,“uvádí zpravodaj zákona poslanec Ondřej Babka.

Zajít do obchodu se zahradnick­ými potřebami a koupit si pytlík semínek bolševníku by dnes asi žádného zahrádkáře nenapadlo. Zajít tam a koupit si pytlík semen lupiny ale ano, krásná fialová kytka je přitom současným nepřítelem horských luk číslo jedna.

Lupina nemá slavný příběh jako bolševník, o kterém se říká, že utekl ze zámecké zahrady v Kynžvartu. Lupina přišla pomalu a nenápadně, je to okrasná rostlina původem ze Severní Ameriky, která utekla z vesnických zahrádek. Masivně se vyskytuje na horských loukách na Šumavě i v Krkonoších, odkud postupně vytlačuje původní druhy. „Pro horské louky představuj­e závažné riziko a provedená mapování potvrzují, že lupiny přibývá. Jako agresivní invazní druh škodí rostlinám, které jsou u nás původní,“popisuje Daniela Steinbacho­vá ze Správy Národního parku Šumava.

Na invazi je skvěle vybavena

Lupina produkuje obrovské množství semen a vytváří husté porosty. Nestačí ji posekat jednou, aby měli ochránci přírody jistotu, že lupinu zahubí, je potřeba ji během jedné sezony posekat třikrát až čtyřikrát. Jednou z jejích vlastností také je to, že vyráží brzo na jaře, zastíní ostatní rostliny a zabrání jim v klíčení. Lupina navíc obsahuje alkaloidy. Proto mají zemědělci strach s ní krmit dobytek, aby se neotrávil. Snadno se usazuje i tam, kde třeba stavební práce naruší půdu. V posledních letech tak doslova zfialověla místa, kde se na Šumavě staví, a nejen kolem domů, ale třeba podél cyklosteze­k. Lupinu roznášejí po Šumavě i turisté. „Kvete odzdola nahoru, takže když si někdo utrhne květ, utrhne si s ním i semena. Pak, když květina zvadne a turisté ji zahodí, lupina se snadno usadí na novém místě,“popisuje Steinbacho­vá. „V symbióze s hlízkovými bakteriemi také dokáže obohacovat půdu o dusík a měnit tak živinové poměry v půdě,“dodává mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Právě v boji s invazními nepůvodním­i druhy má pomoci nový zákon, který je na programu Sněmovny. Vlastníkům, kteří nejsou schopni se o pozemky postarat, slibuje pomoc od orgánů ochrany přírody, ale zároveň třeba rozšiřuje kompetence myslivců střílet některé invazní druhy zvířat.

Součástí zákona je seznam invazních nepůvodníc­h druhů s významným dopadem na Evropskou unii. A těm, kdo budou takový invazní druh sami aktivně vysazovat nebo jej prodávat, stát napaří pokutu do výše sta tisíc korun, firmám hrozí sankce až dvoumilion­ová.

Když lupina zvadne a turisté ji zahodí, snadno se usadí na novém místě.

 ?? Foto: KRNAP ?? Lupina Rostlina, která se vyskytuje na horských loukách například na Šumavě a v Krkonoších, vytlačuje původní druhy.
Foto: KRNAP Lupina Rostlina, která se vyskytuje na horských loukách například na Šumavě a v Krkonoších, vytlačuje původní druhy.
 ??  ?? Přes zámecké parky se do přírody dostala netýkavka žláznatá.
Přes zámecké parky se do přírody dostala netýkavka žláznatá.
 ??  ?? Bolševník velkolepý trápí hlavně západní Čechy. 2x foto: MAFRA
Bolševník velkolepý trápí hlavně západní Čechy. 2x foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia