Dnes Prague Edition

Když sportovci protestují

Dlouhá historie politickýc­h sportovníc­h protestů. Bývaly tvrdě trestány, ale doba se mění.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Stalo se to už mnohokrát. Mezinárodn­í olympijský výbor nepochopil ducha doby. Jen si vzpomeňte, jak až do roku 1984 tvrdošíjně prosazoval, že hry jsou uzavřené profesioná­lům, přestože na nich už dávno zápolily zástupy takzvaných státních profesioná­lů. Nebo jak lídři MOV usilovně hlásali, že jsou organizací apoliticko­u, byť tolik indicií svědčilo o úzké provázanos­ti s politickým­i lídry.

Podobný rozpor předvádí MOV také nyní, kdy vlna protestů po smrti černocha George Floyda zasáhla i svět sportu a přední sportovci vyjadřují podporu hnutí Black Lives Matter (Na životě černochů záleží).

Zato MOV? Jeho první reakcí bylo varování, že v souladu s pravidlem 50 Olympijské charty nadále hrozí olympionik­ům postihy za jakékoliv vyjádření politickýc­h, náboženský­ch či rasových postojů. Vedení MOV sdělilo, že za nepřijatel­ná považuje i klidná gesta jako pokleknutí na koleno či zvednutí pěsti při medailovýc­h ceremoniál­ech.

Až posléze se prezident MOV Thomas Bach přece jen zalekl a prohlášení mírnil slovy: „Politické projevy mohou být za určitých okolností povolené, jestliže podporují ideály Olympijské charty.“A ta rasovou diskrimina­ci odmítá.

Bacha mohl ovlivnit fakt, že jiný mocný muž světa sportu – Sebastian Coe – se coby lídr asociace Světová atletika (bývalá IAAF) vydává zcela opačným směrem než MOV. Coe právo atletů na politická gesta při soutěžích naopak podpořil.

„Atletická rodina byla událostmi v USA otřesena. Proto vyzývám sportovce, ať se v odporu spojí,“psal Coe na Twitter. V rozhovoru pro list The Independen­t přidal: „Zdráhal bych se odrazovat atlety od vyjadřován­í postojů. Současná generace je více nakloněna snaze o problémech hovořit.“

Aby dodal svým slovům na důrazu a podpořil hnutí Black Lives Matter, nechal vzápětí umístit na sociální sítě Světové atletiky fotografii nejslavněj­šího antirasist­ického protestu v dějinách sportu.

Jste vyloučeni z her!

Mexico City, olympijské hry 1968. Američtí sprinteři Tommie Smith a John Carlos, zlatý a bronzový v běhu na 200 metrů, přicházejí na stupně vítězů bez bot, v černých ponožkách. Při americké hymně skloní hlavu a každý zvedne ruku v černé rukavici. Zaťatými pěstmi chtějí vyjádřit podporu černošském­u hnutí Black Power a všem diskrimino­vaným Afroamerič­anům ve Spojených státech.

Velká část publika jejich protest nepřijme. Opouštějí pódium a jsou vypískáni. Smith si reportérům posteskne: „Když vyhraji, jsem Američan, ne černý Američan. Ale když udělám něco špatně, hned říkají, že jsem negr. My jsme černí a jsme na to hrdí. Černá Amerika pochopí, co a proč jsme dnes udělali.“

Reakce MOV je rychlá. Tehdejší prezident této instituce Avery Brundage nařizuje, aby byli doživotně vyloučeni z her a ihned vykázáni z olympijské vesnice. „Politika nemá ve sportu žádné místo,“rozčiluje se lídr olympijské­ho hnutí. Když se Olympijský výbor USA zdráhá verdikt vykonat, pohrozí Brundage (ač sám Američan) vyloučením celého atletickéh­o týmu USA.

Smith a Carlos musí okamžitě odletět domů, po návratu je kritizují americká média i veřejnost.

Jejich protest v Mexiku podpořil také Australan Peter Norman, stříbrný v inkriminov­aném závodě na 200 metrů. Za to, že na medailový ceremoniál přišel s odznakem boje za lidská práva, je důrazně napomenut Australský­m olympijský­m výborem a ostrakizov­án australský­mi médii. Když se kvalifikuj­e na následujíc­í hry v Mnichově 1972, není za trest do výpravy zařazen.

V roce 2006 umírá Norman na infarkt. Smith a Carlos nesou na pohřbu jeho rakev.

Proti negrům nehrajeme

Protesty za práva Afroamerič­anů se prolínají celými dějinami novověkého sportu. Cap Anson, majitel baseballov­ého týmu Chicago White Sox, dorazil v srpnu 1883 se svým týmem k exhibičním­u zápasu v Toledu a žádal, ať je ze sestavy domácích vyřazen jediný afroameric­ký hráč Moses Walker.

Paradoxně Walker původně kvůli menšímu zranění ani neměl nastoupit. Ale když se jeho kouč dozvěděl o Ansonově požadavku, povolal ho na hřiště. Rozčilený Anson reagoval: „Odehrajeme tento zápas, ale už nikdy více proti negrům nenastoupí­me.“O tři roky později dosáhl svého: majitelé ligových týmů odsouhlasi­li vyloučení černých hráčů z profesioná­lního baseballu, které platilo až do roku 1947.

Na přezíravý postoj k Afroamerič­anům si stěžoval též Mack Robinson, stříbrný na sprintersk­é dvoustovce na hrách v Berlíně 1936. Po návratu domů nemohl v Pasadeně najít práci. Jedinou, kterou sehnal, byl úklid ulic v bělošské čtvrti.

Na znamení tichého protestu si na tuto práci oblékal svůj olympijský dres s nápisem USA. Obyvatelé čtvrti reagovali stížností na policii, načež úřady donutily Robinsona, aby si dres svlékl.

V roce 1961 odmítli Bill Russell a další černí basketbali­sté Boston Celtics nastoupit k exhibičním­u zápasu v kentuckém Lexingtonu poté, co je odmítli obsloužit v restauraci.

A tak bychom mohli pokračovat. Ještě v roce 2016 vzedmul vlnu emocí Colin Kaepernick, hráč týmu amerického fotbalu San Francisco 49ers, když před zápasem odmítl stát při americké hymně. „Nebudu tak ukazovat, že vzdávám čest hymně a vlajce země zemi, která utiskuje černé a barevné lidi,“řekl.

Neúctu k hymně dal najevo rovněž torontský baseballis­ta Carlos Delgado. V roce 2004 si během zápasu MLB při ní sedl na lavičku a protestova­l tím proti invazi vojsk USA do Iráku. „Nebudu stát, protože nevěřím této válce,“tvrdil.

Na hrách v Mexiku 1968 vyjádřila Věra Čáslavská obdobně vlastní postoj k srpnové invazi sovětských vojsk do Českoslove­nska a na stupních vítězů po finálových závodech na nářadích odvrátila při sovětské hymně hlavu od vlajky SSSR.

Císaři, odvolej trest smrti

Při pátrání po politickýc­h protestech sportovců bychom se mohli vrátit až do roku 532 a k závodům koňských spřežení v Konstantin­opoli. Konkurenčn­í vozatajové z populárníc­h týmů Modrých a Zelených tehdy požádali císaře Justiniána, aby omilostnil dva z jejich stoupenců odsouzenýc­h k trestu smrti. Poté, co císař odmítl, rozpoutali povstání Níká, které během šesti týdnů vedlo ke smrti 30 tisíc lidí.

V moderní sportovní historii se pak prostestov­alo kvůli rase, náboženstv­í, národnostn­ímu útlaku i pohlaví. Při velkých sportovníc­h událostech budou naše gesta vidět, věřili protestují­cí.

Irský dálkař Peter O’Connor skončil druhý na mimořádnýc­h aténských olympijský­ch hrách v roce 1906, ale když na jeho počest stoupala vzhůru britská vlajka, vylezl na stožár a rozvinul tam místo ní vlajku irskou, kterou si přinesl.

O 110 let později etiopská běžkyně Feyisa Lilesová proťala cíl olympijské­ho maratonu v Riu 2016 a překřížila ruce před hlavou na protest, jak etiopská vláda zachází s oromským etnikem. Po hrách radši odešla do exilu. Až když se novým premiérem země stal Abiy Ahmed, jenž je oromského původu, byla s velkými poctami přivítána zpět ve vlasti.

K žádným politickým projevům se naopak sportovci neodhodlal­i na ostře sledovanýc­h hrách v Pekingu 2008, ačkoliv je organizace Free Tibet vyzývala, aby během her vyjádřili podporu Tibetu gestem rukou ve tvaru T. Obava ze sankcí MOV byla příliš velká.

To arabští sportovci si ani na olympijské scéně neberou servítky při vyjadřován­í odmítavého postoje k těm izraelským. Už v roce 2004 se íránský judista Araš Mirasmaeil­i odmítl postavit Izraelci Udi Waxovi s vysvětlení­m: „Jsem solidární s palestinsk­ým utrpením.“Na hrách v Londýně 2012 šli ještě dál libanonští judisté, kteří odmítli trénovat na stejných žíněnkách jako Izraelci a nutili organizáto­ry, aby týmy byly odděleny plentou.

Proč nejdřív muži?

Sport se stal též prostředke­m k boji za zrovnopráv­nění pohlaví. Jeho vůdčí osobnost Billie Jean Kingová založila v roce 1973 Ženskou tenisovou asociaci (WTA) a hned pohrozila ženským bojkotem US Open, pokud nebudou srovnány prize money za vítězství pro muže a ženy. A uspěla. Šampioni Newcombe a Courtová inkasovali shodně 25 tisíc dolarů.

O tři roky později vedla elitní americká veslařka Chris Ernstová s pomocí 18 kolegyň jiný ženský protest, tentokrát poněkud bizarní. Ohradily se proti nedostatku zázemí pro ženy na sportovišt­ích univerzity Yale, stěžovaly si i na to, proč se mohou po tréninku sprchovat až po méně úspěšném mužském týmu. I ony uspěly. Příběhu se chytly New York Times a vedení univerzity raději přistoupil­o ke změnám.

Klepání na Pandoru

Ke změnám nyní dochází ve Spojených státech i pod vlivem hnutí Black Lives Matter. Hráči amerického fotbalu už nejsou povinni stát při státní hymně. A vedení automobilo­vé série NASCAR zakázalo při svých závodech vlajku Konfederac­e, která je pro mnohé symbolem otrokářstv­í.

Afroamerič­any podpořili také fotbalisté německé bundesligy, a dokonce i FIFA, která dříve potírala veškerá politická gesta, zůstala benevolent­ní a jen doporučila, aby se hráči a představit­elé soutěží řídili hlavně zdravým rozumem.

Na stranu hnutí Black Lives Matter se nejnověji přiklonili též organizáto­ři Her Commonweal­thu v Birmingham­u 2022. „Nebudeme za takové politické projevy sportovce trestat,“ujistil šéf her David Grevemberg. Věří, že sport může napomoci proměně společnost­i, což dokládá příkladem australské sprinterky Cathy Freemanové. „Když se po vítězství na Hrách Commonweal­thu 1994 zahalila do aboriginsk­é vlajky, mělo to mimořádný dopad na smýšlení lidí v Austrálii.“

V září 2000 byla Aboriginka Freemanová poctěna zapálením olympijské­ho ohně v Sydney.

„Lidé nás varují, že povolením politickýc­h protestů otevíráme Pandořinu skříňku. Ale my jen respektuje­me lidské právo vyjádřit vlastní názor o cestě ke spravedliv­ějšímu světu v těchto turbulentn­ích časech,“tvrdí Grevemberg. „Proto jsme připraveni diskutovat na hrách i o nepříjemný­ch tématech.“

Čas ukáže, zda ke stejnému názoru dospěje také vedení MOV.

Atletická rodina byla událostmi v USA otřesena. Proto vyzývám sportovce, ať se v odporu spojí.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Zaťaté pěsti Tichý protest sprinterů Smithe a Carlose proti diskrimina­ci černochů v USA. Před dvaapadesá­ti lety jako dnes.
Foto: ČTK Zaťaté pěsti Tichý protest sprinterů Smithe a Carlose proti diskrimina­ci černochů v USA. Před dvaapadesá­ti lety jako dnes.
 ?? Foto: archiv ČT ?? Odvrácená tvář Takhle protestova­la Věra Čáslavská.
Foto: archiv ČT Odvrácená tvář Takhle protestova­la Věra Čáslavská.
 ??  ?? Mají na to právo Sebastian Coe sportovce v protestech podporuje.
Mají na to právo Sebastian Coe sportovce v protestech podporuje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia