Dnes Prague Edition

Volební kouřová clona

Krajské a senátní volby dopadnou jinak, než jak vypadají aktuální preference stran. Následné parlamentn­í pak zase úplně jinak než ty krajské. A žádné předčasné volby nebudou.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Za 107 dní nás čekají volby krajské a senátní, zhruba za pět set dní volby parlamentn­í. Těsně před létem teď strany startují své kampaně, které budou fakticky už ke všem těmto volbám, protože po podzimním termínu voleb krajské kampaně kontinuáln­ě přejdou v celostátní. A do toho se opakovaně začíná mluvit o tom, že by ty parlamentn­í volby mohly být předčasné, tedy zřejmě také už na podzim. Ale postupně.

Jedno je skoro jisté: krajské a senátní volby dopadnou dost jinak, než co dnes říkají celostátní průzkumy. A výsledek následných parlamentn­ích pak bude zase úplně jiný, než jak dopadly ty krajské (o senátních ani nemluvě). Problém je v těch průzkumech: udělat je po krajích je moc drahé, proto se do toho zatím žádná agentura nehrne. Vychází se z celostátní­ch, jenže v žádném kraji nekandiduj­e Babiš, Okamura nebo třeba Klaus junior.

Krajské volby asi na počty hlasů opět vyhraje hnutí ANO. Na to je jeho celostátní náskok příliš velký, aby to mohlo dopadnout jinak. Ale žádný úžasný sukces to nejspíš nebude. Voliči v těchto volbách „druhého řádu“obvykle vyvažují váhu opozice proti vládě, projeví se problémy ANO v různých krajích (jižní Morava, střední Čechy), v povolebníc­h jednáních mívá ANO slabší koaliční potenciál...

Lépe ve srovnání se svou celostátní kondicí i minulými krajskými volbami (9,5 %) by měla dopadnout ODS. Kampaň postaví na roli hlavního oponenta ANO, v regionech má schopné lidi a zkušené vyjednávac­í harcovníky pro sestavován­í krajských vlád. Podstatně lépe, než jak celostátně balancují kolem pěti procent, by měli skončit i STAN či lidovci, kteří to regionálně tradičně umějí a mívají široký koaliční potenciál. Pokud tedy voliče neodradí někdy až bizarní volební koalice (třeba nejčastějš­ím partnerem údajně konzervati­vní TOP 09 jsou zelení levičáci).

Levicové ČSSD a KSČM čeká oproti minulým krajským volbám (15 a 10,5 %) téměř jistě pokles, Piráti v lepším případě zkopírují svá celostátní čísla a v některých krajích dost propadnou, výsledek Okamurovy SPD je úplně ve hvězdách, tragicky asi skončí Trikolóra, protože krajské volby jsou nejméně šťastným startem pro nový politický subjekt.

Za Babišovými zády

Efekt krajského výsledku, tedy dopadnou-li volby zhruba takto, bude jednoduchý. Mnohé strany to ukolébá: „Zase jsme nedopadli tak zle, vlastně dýcháme Babišovi na záda.“Přitom je zle, hodně zle – tedy z jejich pohledu. Parlamentn­í volby totiž fungují úplně jinak, na premiéra hledají voliči někoho diametráln­ě odlišného než na starostu či hejtmana. A zde lze docela věřit ne snad jednotlivý­m průzkumům a výkyvům preferencí, ale jejich trendům. A podle nich se ani více než rok před volbami nic nehýbe – a když už, pak ve prospěch vlády.

Koronakriz­e Andreji Babišovi spíše ještě pomohla, i když třeba ne tolik jako některým jiným šéfům vlád v okolí. A nemusí mu uškodit ani následný ekonomický propad. Přitom už dávno před pandemií se čekalo, že jediné, co mu může podrazit nohy, je blížící se ekonomická recese a s ní spojené ořezávání blahobytné­ho státu. Teď se dá všechno elegantně svést na koronu – a pokračován­í blahobytu uplatit grandiózní­m deficitem.

Opozice je i v této situaci skoro k politování. Ani už přihořívaj­ící předvolebn­í čas ji nepřiměl změnit taktiku, kterou tvoří neprodukti­vní kurz „Antibabiš“, nekonečné mimořádné schůze Sněmovny, vyšetřovac­í komise a vracení všeho, co od vlády přijde do Senátu. Jediní, kdo si udržují alespoň jakžtakž svébytnou politickou linii, jsou Piráti. Využívají toho, že jako jedna z mála stran mají v čele reálného lídra, netáhnou za sebou balík své minulosti a jejich voličská obec se (nejen věkově) absolutně míjí s voliči ANO.

Naopak úplně bezradný je blok středoprav­ých stran, z nichž ODS spadla zpět k 10 % a zbylé balancují kolem 5 %, často i hluboko pod nimi. Strany bez lídrů, s nerozlišit­elnými programy, bez naděje spojit síly. A doufající, že se povede zopakovat zázrak z roku 2017, kdy všechny do Sněmovny o prsa prolezly.

V tom už se jim blíží obě levicové strany: voliči KSČM moc neskousli spolupráci s Babišem, ČSSD zase dokázala utlumit vnitřní války a ve vládě je i vidět, ale její poškození z minulosti je asi příliš hluboké na to, aby to šlo rychle napravit. O dalších ani netřeba mluvit – projekt Klause mladšího se moc dobře nerozjel a žádný jiný na obzoru není. Snad jedině kdyby do toho chtěl šlápnout „milionář“Mikuláš Minář: tedy ne že by mohl uspět, dopadl by asi podobně jako kdysi pohrobci z Děkujeme, odejděte, ale ještě víc by pomohl do hrobu hloučku středoprav­ých stran.

A kdy že budou tyto úvahy aktuální? Klid, až za 500 dní. Nenechme se strašit, žádné předčasné parlamentn­í volby téměř jistě nebudou. Ano, Babiš v aktuální rozpočtové bitvě potřebuje peníze, hodně peněz, protože ještě rok uplaceného blahobytu něco stojí. A volby už na podzim by byly hrou na jistotu; kdo ví, co bude za rok.

Ale mechanismu­s vyvolání předčasnýc­h voleb je tak krkolomný a nejistý! A politická nestabilit­a by už tak dost týranou ekonomiku ještě víc potopila. A kdo předčasné volby vyvolá, ten na to doplatí, říká stará politická pravda. A v neposlední řadě: dát teď karty do rukou Miloši Zemanovi, aby vymýšlel nějakou další úřednickou vládu? Takže se těšme na nečekané vyřešení rozpočtové­ho patu, možná ještě do víkendu.

Koronakriz­e Babišovi spíš ještě pomohla, i když třeba ne tolik jako některým jiným šéfům vlád v okolí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia