Dnes Prague Edition

Boj o krizový rozpočet

Schillerov­á přišla do Sněmovny s rekordním schodkem pět set miliard korun

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Onavýšení státního rozpočtu kvůli koronaviro­vé krizi na rekordních 500 miliard korun se včera začalo debatovat na půdě Poslanecké sněmovny.

„Neumím si představit, že by někdo tento rozpočet nepodpořil. V podstatě by tím vyhlásil válku všem občanům České republiky,“hřímal ve Sněmovně premiér Andrej Babiš (ANO) nad seznamem, kam a do čeho chce jeho kabinet investovat a kolik.

Třeba 12,8 miliardy by měly dostat obce, sedm miliard by zase mělo jít na boj s kůrovcem, další peníze pak třeba do infrastruk­tury.

Komunisté, kteří jinak vládu tolerují, už ale dali najevo, že návrh nepodpoří. „Tak obrovské zvýšení dluhu není houska na krámě. Přišlo to nečekaně rychle, v nečekané částce. V ní figuruje také zhruba 100 miliard korun, které nejsou naprosto specifikov­ány, a my bychom takovou specifikac­i pochopitel­ně čekali,“komentoval to ekonomický expert a poslanec KSČM Jiří Dolejš. Komunistům i opozici vadilo, že v původním návrhu z dílny ministryně Aleny Schillerov­é (za ANO) nebylo rozepsáno, kolik a do čeho se bude investovat. Celkově šlo o částku 137 miliard. „Po vládě požadujeme předložit jasnou strukturu, kde a za co chtějí utrácet. Chápu, že pro uspokojení lidu v podhradí je líbivé dělat hostinu. Odpovědný politik však ví, že jednou to někdo bude muset zaplatit, byť jsou to virtuální miliardy,“doplnil k tomu komunistic­ký poslanec Zdeněk Ondráček.

Hrozba předčasným­i volbami

Pokračován­í jednání o navýšení schodku bude příští úterý, kdy chtějí vládní poslanci uskutečnit mimořádnou schůzi. Už nyní je zřejmé, že návrh nejspíš dozná změn. Rezerva by měla být jen 36 miliard místo původní částky o 100 miliard

vyšší. Zbylé částky by měly být rozepsány. „Nejedná se ale jen o rozepsání peněz, kam mají jít. Důležité je, abychom to měli projednáno a vydiskutov­áno, a pokud dojde ke shodě, tak aby to bylo také schváleno Sněmovnou,“varovala i tak poslankyně Miloslava Vostrá (KSČM).

Babiš v souvislost­i s odmítavým postojem opozice i KSČM zmínil předčasné volby. „Nechci je. Takové téma by přišlo na řadu až na posledním místě, kdybychom viděli, že jiná cesta, jak prosadit proinvesti­ční rozpočet, který naše ekonomika nutně potřebuje, už prostě není,“napsal na Twitteru premiér.

Byť včera ze strany komunistů zazněl požadavek na snížení schodku z 500 miliard na 450 miliard, v jejich rozhodován­í to podle informací MF DNES zase až tak velikou roli nehraje. „Na pátečním výkonném výboru padlo, že budou volby a vláda si ty peníze použije pro své potřeby, své voliče,“vylíčil průběh výkonného výboru KSČM jeden z jeho členů.

Konečná vs. Filip

S návrhem nepodpořit rozpočet údajně přišla místopředs­edkyně KSČM a europoslan­kyně Kateřina Konečná. Ta v listopadu svede se současným šéfem Vojtěchem Filipem boj o nejvyšší stranický post.

„Místopředs­edkyně Konečná se teď začala hodně vymezovat proti podpoře vlády Andreje Babiše. A tentokrát přesvědčil­a víc lidí,“doplnil již citovaný zdroj MF DNES.

Sama Konečná k tomu řekla, že nesouhlas s takto obrovským schodkem vyplynul z diskuse. „Osobně si nedokážu představit půlbiliono­vý schodek ve chvíli, kdy vláda nakupuje obrněná vozidla za více než 50 miliard korun. Tam bych viděla úsporu jako první,“napsala MF DNES Konečná.

Babiš nyní začal vyjednávat ještě s Piráty a lidovci. A komunisté, pro které platí usnesení výkonného výboru, začali kalkulovat, aby nakonec nezůstali na druhé koleji a ještě nepřišli o voliče.

„Koho myslíte, že lidé budou volit, ty, co nedali, nebo dali?“otázal se řečnicky jeden z nich. V sobotu má znovu k navýšení schodku rozpočtu zasednout vedení KSČM a nové usnesení by mohlo komunistic­kým poslancům rozvázat ruce. Ti by pak mohli Babišovi už napodruhé pomoci se schválením.

 ??  ?? Schůze o rozpočtu Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) v rozhovoru s kolegyní Marcelou Melkovou z ANO. Foto: Michal Šula, MAFRA
Schůze o rozpočtu Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) v rozhovoru s kolegyní Marcelou Melkovou z ANO. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia