Dnes Prague Edition

Babiš zrušil Brno. Vznikne nová buňka ANO

- — Eva Pospíšilov­á, Veronika Horáková

Navrhnu zrušení brněnské organizace,“oznámil minulý týden ve čtvrtek předseda hnutí ANO Andrej Babiš. A včera její zrušení opravdu prosadil.

Brněnská organizace ANO, která je spojována s pochybnými kauzami, končí. Předsednic­tvo hnutí včera přijalo návrh předsedy a premiéra na její zrušení.

Loni po policejní razii na radnici Brna-střed skončil kvůli podezření z korupce ve vazbě bývalý místostaro­sta Jiří Švachula, který byl zvolen za ANO. „Neobětoval jsem deset let života na to, aby to finále někdo pokazil,“zlobil se Babiš už ve čtvrtek v Brně. Poslední pomyslnou kapkou pro něj byl odchod jedničky pro tamní krajské volby, exprimátor­a a bývalého místopředs­edy ANO Petra Vokřála. Ten se zasazoval o zrušení tří organizací v brněnských Židenicích, Černovicíc­h a Starém Lískovci. Právě tyto buňky a jejich 37 členů mělo mít vazby na hlavního obžalované­ho korupční kauzy Stoka, už zmíněného Švachulu.

Buňky měly být původně zrušeny, pak ale předsednic­tvo své rozhodnutí změnilo. Nikoli však proto, že by Vokřálovi nechtělo vyhovět, ale kvůli možným žalobám od dalších členů původně zrušených organizací.

Sněm a staronové vedení

Babiš kromě zrušení brněnské organizace navrhl v minulém týdnu i mimořádný krajský sněm, který si v tajné volbě zvolí nové vedení. Nyní vede krajskou organizaci poslankyně Taťána Malá.

Podle Babiše je možné, že si krajská organizace zvolí vedení stejné.

Musí mít ale důvěru, aby mohlo začít pracovat na vytvoření nové brněnské organizace.

Podle informací MF DNES to ale na totožné vedení nevypadá. Spíš půjde jen o kosmetické změny.

Podle dohod, které se už nyní v Brně uzavírají, by už v čele organizace neměla stanout Malá, která se údajně bude ucházet jen o místopředs­ednický post.

Jako o budoucí předsedkyn­i krajské organizace se nyní nejvíc mluví o dosavadní šéfce hnutí ANO v Brně Karin Karasové. Malá nicméně už minulý týden řekla, že zrušení brněnské organizace je asi nejvhodněj­ším řešením, ke kterému se klonilo víc členů.

Její slova ostatně včera potvrdil i dnes již bývalý místopředs­eda brněnské organizace ANO Vít Prýgl.

„Za současné situace bylo zrušení nejlepším řešením a samozřejmě jsem očekával, že ho celostátní vedení potvrdí,“řekl včera MF DNES.

Krajský sněm by se měl uskutečnit příští úterý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia