Dnes Prague Edition

Moji pacienti měli trojnásobn­ý strach

- — Eva Zahradnick­á

Pandemie koronaviru zasáhla do léčby onkologick­ých pacientů. Psycholog Martin Pospíchal popisuje, že měli vlastně trojí obavy – ze své vlastní nemoci, z toho, že se na ně nedostane léčba kvůli vytížení doktorů, a ještě navíc z koronaviru.

Sedmnácti procentům nemocných lékař kontrolu či léčbu posunul na konkrétní termín, u 13 procent byla odsunuta na neurčito. Vyplynulo to z výzku platformy Hlas onkologick­ých pacientů.

Mezi často zmiňované patřily i psychické obtíže. „Zájem o oporu klientů byl v mojí praxi rozhodně vyšší,“říká v rozhovoru psycholog a člen výboru Psychoonko­logické sekce České onkologick­é společnost­i Martin Pospíchal.

Jak vaši pacienti snášeli dobu koronaviro­vou?

Na velkou část mých klientů dopadla situace především ve dvou směrech. Jednak z pohledu většího strachu z rizika nákazy a jednak v podobě přísnější izolace od ostatního světa. Na obě oblasti jsme se snažili s kolegy alespoň dílčím způsobem reagovat. Strach z rizika nákazy jsme se snažili ošetřit formou nejrůznějš­ích doporučení na webu České onkologick­é společnost­i. Je zde například desatero „Jak lépe zvládat strach z nákazy covid-19“. Člověk je vlastně vystaven dalšímu dodatečném­u stresu. Tedy vedle obav ze samotného onkologick­ého onemocnění se najednou přidává ještě strach z viru. Dále víme, že proti stresu velmi dobře funguje opora blízkých a pravidelný pohyb. Bohužel

obě tyto oblasti byly nastalou situací výrazně omezeny. Nemocný člověk mnohdy nemohl chodit ven, a měl tedy i méně pohybu. Zároveň se prakticky nepotkával se svými blízkými. Ve výše uvedených doporučení­ch jsme se snažili klienty nabádat alespoň k pohybu v domácím prostředí.

Zaznamenal jste strach lidí, že léčba bude nedostupná?

Zájem o oporu klientů byl v mojí praxi rozhodně vyšší. Zvláště pak jsem to vnímal u onkologick­y nemocných, kteří jsou stále ještě v léčbě. Tedy tam, kde byl jejich imunitní systém například léčbou oslaben. Ti měli největší strach. Tento stav mimochodem u některých z nich trvá i nadále. Ohledně obav z nedostupno­sti léčby. Z mojí praxe mohu říci, že několik klientů se mnou sdílelo tuto obavu. Tedy pocit, že se na ně nedostane. Pokud vím, u všech zůstalo primárně jen u pocitu. Léčba zůstala dostupná.

Onkologick­é onemocnění se dotkne i rodiny. Jakých chyb se dopouštíme my, kteří se s nemocným setkáme?

Je důležité si říci, že není nezbytné tlačit nemocného do rozhovoru na téma nemoci. V mnoha případech stačí pouze nabídnout tuto možnost. Každý nemocný si prochází určitými fázemi, a ne vždy je připraven se o tom, co prožívá, bavit. Podrobněji doporučuji navštívit web České onkologick­é společnost­i, kde čtenáři mohou najít všechna doporučení na téma „Jak mluvit s někým, kdo má rakovinu“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia