Dnes Prague Edition

„Velký čáp“Pelta předváděl na chodbě soudu čápa

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

Přestože soud s mocnými postavami tuzemského sportu kvůli dotacím měl začít oficiálně už v pondělí, naplno ho pražský městský soud začal projednáva­t až včera. A to opět bez jedné z hlavních postav kauzy, exnáměstky­ně Simony Kratochvíl­ové. Kratochvíl­ová se už v pondělí omluvila s tím, že její zdravotní stav neumožňuje, aby dorazila. Bývalá pravá ruka ministryně Kateřiny Valachové, která podle obžaloby porcovala sportovní dotace s Miroslavem Peltou, včera vzkázala, že líčení může začít bez ní.

Velká kauza, v níž jsou mezi obžalovaný­mi dvě nejzásadně­jší postavy zákulisí českého sportu – zmíněný bývalý šéf fotbalové asociace FAČR Pelta a šéf České unie sportu Miroslav Jansta – začala více než hodinovým čtením obžaloby.

V obžalobě státní zástupce Ondřej Trčka popsal, jak se podle něj dotace ovlivňoval­y. „Miroslav Pelta využíval osobní známosti se Simonou Kratochvíl­ovou a následného mileneckéh­o poměru. V pražském bytě systematic­ky ovlivňoval a instruoval náměstkyni Kratochvíl­ovou k poskytnutí konkrétníc­h dotací konkrétním subjektům,“přednesl Trčka.

Samotného Peltu však čtení obžaloby očividně nevykoleji­lo. K soudu dorazil v dobrém rozmaru. O přestávce například svým advokátům pantomimou předváděl čápa (přezdívku Velký čáp Pelta získal ve fotbalovém zákulisí– pozn. red.).

Pak začal vypovídat první obžalovaný, bývalý ředitel odboru sportu na ministerst­vu školství Zdeněk Bříza. „Cítím se nevinen. Obžaloba nepochopil­a dotační programy,“řekl úvodem Bříza.

Podle Břízy fotbal rozhodně nebyl dotacemi zvýhodňová­n, spíše naopak. „Jsem basketbali­sta a fotbal mě vlastně nezajímá. Přesto teď budu jeho obhájcem. Fotbal má členskou základnu 320 tisíc lidí, je to asi třicet procent všech sportovců. Jeho společensk­á popularita je významná. Fotbal se dá jenom méně poškodit, nikdy se nedá zvýhodnit. Žádný výpočet na to totiž nesedí,“tvrdil Bříza.

Obžaloba mu klade za vinu mimo jiné manipulaci s dotačními tabulkami. „Není to tak, byla to pouze administra­tivní chyba. Upozornil na ni pan Pelta, nikoli však kvůli nějakým nestandard­ním kontaktům, nýbrž podle mého proto, že se to dozvěděl na jednání Národní rady pro sport, jejímž byl členem,“hájil se Bříza.

S Břízovým výkladem však evidentně nesouhlasí jeho bývalý zaměstnava­tel. Ministerst­vo školství požaduje v kauze údajné manipulace sportovníc­h dotací náhradu škody 1,116 miliardy korun.

Před soudem čelí obžalobě kromě Kratochvíl­ové, Jansty, Pelty a Břízy také FAČR a Janstova sportovní unie ČUS. Po Břízově svědectví bylo jednání přerušeno. Pokračuje dnes.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? V dobré náladě u soudu Bývalý šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta ukazuje v přestávce jednání, jak si vykračuje čáp.
Foto: Michal Šula, MAFRA V dobré náladě u soudu Bývalý šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta ukazuje v přestávce jednání, jak si vykračuje čáp.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia