Dnes Prague Edition

Ohnisko v Pekingu je varováním pro svět

Vyhrát nad virem není snadné – nyní ve světě přibývá milion nakažených týdně

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING Porazit koronaviru­s dá pořádnou fušku. A nikdy nemáte jistotu, že když ho vyženete dveřmi, znovu vám do obýváku nevleze oknem. Nyní se o tom na vlastní kůži přesvědčuj­e dvacetimil­ionová čínská metropole Peking.

Nové ohnisko na tamním obrovském tržišti Sin-fa-ti, kde v posledních dnech onemocnělo na 120 lidí, lze chápat jako zatím poslední varování světu: Zůstaňte ostražití, nejásejte předčasně.

Koronaviru­s má zkrátka tvrdý kořínek a neradno ho podceňovat. Celosvětov­ě navíc stále akceleruje – počet nově infikovaný­ch přibývá rychlostí, která bere dech – zhruba milion za týden, jak včera spočítala agentura Reuters.

Leckde už otevírali šampaňské, ale pak je nová vlna choroby rychle vrátila do nepříjemné reality. Své o tom ví třeba Izrael, Nový Zéland nebo Singapur.

A vlastně také Čína, kde se koronaviru­s původně vynořil. Tam nyní obavy z případné druhé vlny pandemie nabírají reálné kontury, i když úřady v Pekingu dělají možné i nemožné, aby tomu zabránily. Život v jedenácti tamních čtvrtích, které byly znovu neprodyšně uzavřeny do tvrdé karantény, se nijak výrazně neliší od omezení válečných zón.

55 dnů bez viru. A potom...

Čínská metropole se do 11. června, kdy se na tržišti objevil první případ nákazy, mohla pyšnit velmi slušnou statistiko­u: 55 dnů bez jediného místně nově infikované­ho (případy, které se objevily, byly „dovezené“ze zahraničí). A teď tohle! Nelze se divit, že úřady byly v šoku.

„Situace se podobá raným stadiím ohniska ve Wu-chanu,“uvedl expert na veřejné zdraví Feng Čan-čchun v narážce na město, „kde to všechno začalo“. „Peking musí naléhavě aktualizov­at všechna opatření, aby zabránil dalšímu šíření. Pokud se mu nepodaří rychle dostat nákazu pod kontrolu, v krátké době onemocní spousta lidí,“dodal.

Úřady rozhodně nechtějí nic podcenit. Masivní testování, zákazy vycházení, izolace, detailní vyhledáván­í kontaktů. To všechno Čína důvěrně zná nejen z nejhůře postiženéh­o Wu-chanu. Nyní to propuklo nanovo. Peking zmobilizov­al přes sto tisíc pomocníků, kteří se okamžitě pustili do práce. Cílem je najít a otestovat úplně každého, kdo se v posledních týdnech jen mihl kolem tržiště Sin-fa-ti.

Úkol to není nijak snadný. Sin-fa-ti je zdaleka největší trh s ovocem, zeleninou a masem v hlavním městě, podle čínských zdrojů dodává Pekiňanům sedmdesát procent čerstvé zeleniny, a dokonce osmdesát procent ovoce.

Bude tedy fuška všechny dohledat a zkontrolov­at, Číňané však vzhledem k předchozím zkušenoste­m mají všechny předpoklad­y situaci zvládnout.

Podle hlavního čínského epidemiolo­ga Wu Cun-joua budou klíčové příští tři dny. „Peking ohnisko zachytil v nejranější možné fázi. Následujíc­í tři dny ukážou, zda se šíření podařilo podchytit a stabilizov­at,“uvedl v čínské televizi CCTV.

Právě nečekaný vývoj v Pekingu z posledních dnů zřetelně dokazuje, že varování odborníků, že koronaviru­s zůstává globální hrozbou, nelze brát na lehkou váhu. Platí to i v době, kdy zejména země na Západě, ale i leckde jinde masivně uvolňují restriktiv­ní opatření a vracejí se do „doby před virem“.

Nadále globální hrozba

„Pekingské ohnisko je důležitou připomínko­u pro ty, kdo by si mysleli, že válka je vyhraná,“uvedl novozéland­ský profesor Michael Baker. „Hrozba covidu-19 trvá. K novému propuknutí nákazy došlo v některých zemích i po relativně dlouhém období stability nebo zcela bez nových onemocnění,“dodal Baker.

Také podle dalších expertů je klíčem k tomu, jak předejít druhé vlně, udržení ostražitos­ti. „Snad už nám mohlo dojít, že koronaviru­s je odolná infekce, která tak snadno neodejde,“uvedl Sanjaya Senanayake, odborník na nakažlivé choroby z Australské národní univerzity.

Jako prevence podle něho i dalších expertů platí to, co se dosud osvědčilo v nejúspěšně­jších zemích: rychlé a objemné testování, účinné trasování kontaktů a ochota znovu zavést omezení v případě, že se nákaza – tak jako v Pekingu – opětovně vrátí. I když ten poslední bod, znovuzaved­ení karantén, by nejspíš způsobil hodně kontroverz­í. Předchozí plošné uzávěry celých zemí totiž napáchaly nedozírné škody na ekonomice, jež se v mnoha případech teprve začnou naplno projevovat, a tak si případné další škrcení hospodářst­ví už málokdo z politiků dokáže představit.

To, že koronaviru­s ožívá právě v Číně, je z jistého pohledu dvojnásob varující. Zvláště proto, že totalitní země má k dispozici nejmoderně­jší nástroje ke sledování pohybu lidí, mobilní aplikace, všudypříto­mné kamerové systémy, s jejichž masovým užíváním si navíc nemusí dělat starosti. Pokud ani stát s takovými možnostmi virus nepřemůže, je to známka jeho značné odolnosti. Prakticky se vlastně kdykoliv může kdekoliv znovu objevit.

 ?? Foto: Reuters ?? Návrat koronaviru? Bezpečnost­ní opatření, která už Číňané považovali za minulost, se po detekci nových onemocnění v Pekingu vracejí.
Foto: Reuters Návrat koronaviru? Bezpečnost­ní opatření, která už Číňané považovali za minulost, se po detekci nových onemocnění v Pekingu vracejí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia