Dnes Prague Edition

Chceme pomstu: Čečenci vyjeli na trestnou výpravu

Čečenci si v ulicích francouzsk­ého Dijonu vyřizují účty s africkými překupníky drog.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES Občané: „Nechráníte nás“

DIJON Hlavní město francouzsk­ého Burgundska proslavila pikantní dijonská hořčice a vynikající červená vína. V posledních dnech se však o Dijonu mluví především kvůli násilným výtržnoste­m, které tu trvají už čtvrtý den v řadě. Do stopadesát­itisícovéh­o města na východě země kvůli tomu musely přijet policejní posily.

Zatímco v řadě francouzsk­ých měst včetně Paříže je policie v pohotovost­i kvůli opakujícím se protestům za práva černochů, inspirovan­ým demonstrac­emi v USA, výtržnosti v Dijonu mají jiný důvod. Koncem minulého týdne se sem sjely dvě stovky Čečenců z Francie i sousedních evropských států. Chtěli pomstít údajný útok na čečenského teenagera žijícího v Dijonu, za nímž měl stát drogový dealer napojený na skupinu ze severní Afriky. „Přijeli jsme z celé Francie, ale také z Belgie a Německa,“řekl jeden z Čečenců dijonskému listu Le Bien Public.

Podle francouzsk­ých vyšetřovat­elů si tyto dvě skupiny přistěhova­lců mezi sebou vyřizují účty. „Vypadá to jako trestná výprava Čečenců s cílem pomstít se komunitě z Maghrebu, která údajně napadla mladého muže v souvislost­i s překupnict­vím drog,“řekl Eric Mathais, vrchní prokurátor pro oblast Dijonu, listu Le Bien Public.

Podle toho, jak o případu informují místní média, minulou středu starší drogoví dealeři zbili šestnáctil­etého Čečence. Ten skončil v nemocnici s těžkým zraněním. Na sociálních sítích se následně rychle začaly šířit výzvy k odvetě. „Urazili nás, napadli jednoho z našich lidí. Jsme tady, abychom jim to vrátili,“řekl jeden z přítomných Čečenců stanici France 3. Zároveň je prý jejich cílem Maghrebany pouze „vystrašit“.

Železné tyče a střelba

Dosavadní bilance dijonských výtržností je zatím přes deset zraněných a jeden mrtvý. První násilnosti se odehrály už kolem páteční půlnoci. Desítky maskovanýc­h Čečenců se sešly v centru města na náměstí Republiky, mnozí z nich byli vyzbrojeni kovovými tyčemi a noži, píše deník Le Figaro.

Nejdřív napadli nedaleký bar s vodními dýmkami, který byl už tou dobou zavřený. Policie dav rozehnala, ale Čečenci pokračoval­i v násilnoste­ch na severových­odě města na předměstí Grésilles. Během víkendu se zástupci Čečenců a Afričanů sešli ke společnému dialogu, ale ten nikam nevedl. Násilí pokračoval­o i oba víkendové dny. V pondělí už byly v ulicích dvě stovky lidí. Vzduchem zněly výstřely, jimž jeden člověk v sobotu krátce před půlnocí podlehl. Dalších asi deset lidí bylo postřeleno, někteří z nich mají vážná zranění. Všichni jsou ošetřováni v dijonské nemocnici.

Policie zahájila vyšetřován­í, dosud však nikoho nevzala do vazby. „Nejdřív se snažíme zabránit tomu nejhoršímu,“zdůvodnil to prokurátor Mathais. Starosta města François Rebsamen, zvolený za socialisty, po dohodě s ministrem vnitra Christophe­m Castanerem nechal do města poslat policejní posily. Čtyři desítky jich dorazily o víkendu, další stovka v pondělí. Občané města politikům a policii vyčítají, že proti bojujícím skupinám přistěhova­lců celé dny nic nedělali a občany města jim nechali napospas.

 ?? Foto: Profimedia ?? Blízký východ? Ne. Francie V ulicích Dijonu se odehrává bitva mezi Čečenci a gangem ze severní Afriky. Lidé viní policii, že je nechrání.
Foto: Profimedia Blízký východ? Ne. Francie V ulicích Dijonu se odehrává bitva mezi Čečenci a gangem ze severní Afriky. Lidé viní policii, že je nechrání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia