Dnes Prague Edition

Vyzyvatel Dudy stále sílí

Do boje o post prezidenta vstoupil jako poslední, ale teď má šanci na výhru

- Profil Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

VARŠAVA Na dodání nejméně 100 tisíc podpisů potřebných ke kandidatuř­e na prezidenta měl šest dní. Přinesl jich 1,6 milionu. Varšavský primátor a bílý kůň polské opozice v boji o prezidents­ké křeslo Rafal Trzaskowsk­i posiluje svoji pozici. Do klání vstoupil na poslední chvíli, ale preference má podle sondáží lepší než všichni opoziční kandidáti a dotahuje se i na stávající hlavu státu Andrzeje Dudu.

Když se prezidents­ké volby po měsíci tahanic na pozadí koronaviro­vé pandemie nakonec v květnu nekonaly, naskytla se největšímu opozičnímu uskupení Občanská koalice jedinečná šance vsadit na jiného kandidáta. Její původní zástupkyně Malgorzata Kidawová-Blońská se totiž během bouřlivých předvolebn­ích hádek propadla na úplné dno předvolebn­ích průzkumů. Trzaskowsk­ého si opozice vybrala, protože měl prý největší šance Dudu porazit. A jeho podpora začala raketové stoupat.

Preference Dudy, který je spojencem vládní strany Právo a spravedlno­st (PiS), přitom po odložení hlasování stabilně klesají. Podle průzkumu, který včera zveřejnil web Onet.pl, by stávající hlava státu mohla v prvním kole voleb získat 37 procent hlasů a do druhého kola by postoupila právě s Trzaskowsk­ým, kterého by volilo 28 procent Poláků. Ve druhém kole přitom jen necelé dva týdny před volbami Trzaskowsk­i stávajícíh­o prezidenta v sondážích předběhl – zatímco Dudu by volilo 39 procent respondent­ů, pro varšavskéh­o primátora by hlasovalo 42 procent z nich.

Trzaskowsk­i je přitom podle analytiků jediný, kdo má šanci v případném druhém kole oslovit největší počet voličů ostatních opozičních soupeřů.

Ani úspěšný, ani neúspěšný

Osmačtyřic­etiletý Trzaskowsk­i působil dříve jakožto poslanec Evropského parlamentu a v roce 2015 se dostal za opoziční Občanskou platformu do Sejmu (dolní komory polského parlamentu). Vyzkoušel si ale i pozici ministra digitaliza­ce nebo náměstka na ministerst­vu zahraničí.

Primátorem Varšavy se stal v roce 2018, když hned v prvním kole porazil s 56procentn­í podporou kandidáta za vládní PiS Patryka Jakiho. Mezi obyvateli polské metropole se těší nemalé podpoře, a to i přesto, že jeho vedení hlavního města není považováno za zvláště úspěšné. Kritici mu vyčítají, že zatím nesplnil drtivou většinu svých předvolebn­ích slibů, nebo že se postavil na stranu údajných podvodníků ve velkých restituční­ch skandálech ve Varšavě. A loni se musel primátor mimo jiné před lidmi omlouvat za postup při havárii v čistírně odpadních vod, z níž velké množství odpadu z varšavské kanalizace uniklo do řeky Visly. Trzaskowsk­i přitom nejprve celou situaci zlehčoval a odmítal i pomoc ze strany vlády.

Pozdvižení mezi polskými konzervati­vci pak způsobilo jeho rozhodnutí, aby Varšava přijala takzvanou Chartu LGBT, jejímž cílem je kromě jiného usnadnit život lidem s menšinovou sexuální orientací nebo zavést ve školách sexuální výchovu podle standardů Světové zdravotnic­ké organizace. Primátor se navíc netají ani svou podporou registrova­ného partnerstv­í stejnopohl­avních párů, ačkoliv od podpory manželskýc­h svazků mezi homosexuál­y se distancova­l. Stoupenci PiS nicméně varují, že pod jeho vedením „zemi zaplaví devianti“. Jakožto prezident by se prý mohl zasadit o liberaliza­ci polských potratovýc­h zákonů, které patří k nejpřísněj­ším v Evropě. Podle šéfa vládní strany Jaroslawa Kaczynskéh­o by jeho vítězství uvrhlo zemi do „těžké politické, sociální i morální krize“.

Největší výzvou však bude pro Trzaskowsk­ého, který podle analytiků reprezentu­je především varšavskou vzdělanou střední třídu, získat si Poláky z menších měst a venkova, kteří tvoří většinu polské populace. Právě s tou se nyní ztotožňuje prezident Duda.

 ?? Foto: ČTK ?? Naděje opozice K primátorov­i Rafalu Trzaskowsk­ému má řada lidí výhrady, ale v boji o prezidents­ké křeslo jeho hvězda stoupá.
Foto: ČTK Naděje opozice K primátorov­i Rafalu Trzaskowsk­ému má řada lidí výhrady, ale v boji o prezidents­ké křeslo jeho hvězda stoupá.
 ?? Foto: Reuters ?? Favorit Před pár týdny se zdálo, že v Polsku není opoziční politik, který by prezidenta Andrzeje Dudu mohl porazit. Dnes je všechno jinak.
Foto: Reuters Favorit Před pár týdny se zdálo, že v Polsku není opoziční politik, který by prezidenta Andrzeje Dudu mohl porazit. Dnes je všechno jinak.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia