Dnes Prague Edition

O bezmoci generací zavřených v ráji

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

Ještě před pár týdny byli mnozí z nás zneklidněn­i, ne-li přímo vyděšeni vzkazem od některých politiků, že v naší (jinak bezesporu krásné) zemi budou zavřeni dva roky. Byl to zvláštní pocit bezmoci, a když teď pomalu odeznívá, napadá člověka otázka: Stačilo těch několik týdnů, aby mladší ročníky vytušily, a ty starší si klidně připomněly, co to jsou neprodyšně uzavřené hranice, respektive, co to je povinnost předkládat spoustu papírů a ponižující­ch povolení nutných k jejich překročení? Nikoli pouze pas, jako tomu bylo ještě v 90. letech, případně vízum, které je třeba do některých zemí i dnes.

Dokonce i mé generaci, která v době pádu komunistic­kého režimu buď ještě studovala, nebo měla nedlouho po absolutori­u, se už dnes může zdát neuvěřitel­né, že předchozí generace takto zavřené strávily nemalou část produktivn­ího věku a někdy i celý život. Jistě, pandemie je vážná věc (ať už se na tu současnou bude zpětně nazírat jakkoli) a přísná opatření jsou jistě ospravedln­itelná, ostatně sáhla k nim většina zemí. Nicméně během této doby člověk ani nemusel mít v cizině práci, rodinu, rozdělaná studia a podobně, mohl být prostě zvyklý si jen tak zajet do Rakouska či Německa a najednou čelil skutečnost­i, že když přijede k hranicím, nemůže dál. A to si díky demokracii a pokročilým technologi­ím se světem udržel kontakt aspoň na dálku.

Ale co třeba lidé narození mezi světovými válkami? Někteří zažili první republiku jako děti, pak je čekal protektorá­t a následně už jen komunistic­ká totalita, na okamžik prosvícená naivní nadějí konce 60. let. Se západním světem měli jen omezený kontakt, který často představov­alo pouze pracně laděné vysílání Hlasu Ameriky. Kromě rekreace v Bulharsku, u Balatonu nebo v NDR se nedostali nikam. Dokonce ani do Jugoslávie, tedy ani do dnešního Chorvatska se nedalo vyjet jen tak. Pokud se dožili konce totality, tak někdy už na prahu důchodovéh­o věku.

Během pandemie si člověk mohl tak trochu představov­at, v jaké bezmoci asi musely tyto generace žít. A jak se z ní mohlo začít rodit jiné uvažování, znepokojiv­é právě v tom, že nemuselo jít vždy o klasický prospěchář­ský oportunism­us, nýbrž „jen“o rezignovan­ý pocit, že nezbývá nic jiného než s režimem, jenž je tu navždy, nějak vyjít. Nebo odejít, a to rovněž navždy. Vždyť jak jsme nedávno viděli, zavřít hranice je čistě technicky tak snadné. Někdo by mohl poznamenat, že paradoxně zrovna v dnešní době je skoro lepší zůstat v tichém, klidném koutu Evropy zvaném Česká republika. Jenže osahat si svět v jakémkoli oboru vlastnoruč­ně s jeho klady i zápory nenahradí žádná virtuální realita. Zvlášť když otevřít hranice je – jak se ukazuje – naštěstí rovněž snadné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia